Aula de Salut

Components

Sou a l'espai on podeu trobar tota la informació d'interès produïda pels equips sanitaris de l'Hospital Universitari de Bellvitge. Des de continguts sobre malalties concretes, proves i procediments, consells de salut i altra informació per tenir una millor cura de la vostra salut.

Destaquem

Arrítmies HUB
La funció d'un marcapassos és ajudar el cor a que la sang es bombegi a un ritme adequat, enviant uns petits impulsos elèctrics quan sigui necessari.
desmuntamites
El desmuntamites és un projecte que busca desmuntar falsos mites sobre patologies diverses
gin
La tumorectomia de mama consisteix a treure el tumor de la mama amb uns marges de seguretat

Explora l'Aula de Salut

Tots | A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | Q | R | S | T | U | V | W | X | Y | Z
latex
El làtex és una proteïna natural que s'obté de l'arbre Hevea brasiliensis i que s'utilitza àmpliament en la fabricació de productes de cautxú.
acars
Els àcars són microorganismes habituals del nostre entorn que són molt petits i invisibles per a l’ull humà. Viuen en la pols domèstica i s’acumulen fonamentalment en catifes, tapisseries, mantes, matalassos, coixins i, en general, en el material tèxtil (incloses les joguines de peluix i la roba).
alerg medicaments
L’estudi d’al·lèrgia a medicaments consisteix en la realització de les proves cutànies i/o d’exposició controlada, a més a més dels estudis de laboratori que necessiteu
aaa endo
Entre un 3% i un 5% de la població major de 65 anys pot tenir un AAA. És una patologia que no acostuma a donar símptomes.
Només quan és molt gran o es complica pot donar símptomes com dolor abdominal o lumbar.
Aneurisma aorta abdominal endovascular HUB
Un aneurisma és una dilatació permanent i localitzada d’una artèria que, com a mínim, duplica el seu diàmetre normal.
angioedema
És una malaltia genètica produïda per un dèficit d’una proteïna anomenada C1-Inhibidor (C1-INH) que provoca episodis d’inflor o edema d'algunes parts del cos.
anisakis
L’Anisakis simplex és un paràsit que pot estar en el tracte digestiu dels peixos marins
gonartrosis
El cartílag és un teixit elàstic que recobreix els extrems dels ossos a les articulacions, permetent un moviment suau i reduint la fricció. L'artrosi es produeix quan aquest cartílag es desgasta, causant molèsties, problemes de moviment i inclús deformitat articular.
bypass HUB
La cirurgia de bypass coronari és una cirurgia complexa que requereix una atenció especial per part d’un equip multidisciplinari (cirurgià cardíac, anestesista, intensivista, cardiòleg, dietista, infermer i fisioterapeuta; entre altres).
mama
Us mostrem una sèrie de vídeos per explicar les diferents fases per les quals passa una pacient durant el tractament de càncer de mama.
cefalea
El mal de cap o cefalea és molt comuna, es creu que més d’un 20% de la població pateix mal de cap de forma habitual
pa
La relació entre la celiaquia i la dermatitis herpetiforme és molt estreta. La dermatitis herpetiforme és una manifestació cutània de la malaltia celíaca, i es considera que tots els individus amb dermatitis herpetiforme també són celíacs
diagnostic gluten
Per fer el diagnòstic a l'edat adulta del pacient amb celiaquia ens basem en els criteris de Catassi-Fasano. Aquests diuen que cal complir almenys 4 dels 5 criteris diagnòstics de la MC. En cap cas s’ha de retirar el gluten de la dieta abans de finalitzar l’estudi diagnòstic.
celiaquia
L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut, amb la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització de les anàlisis i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal, consisteix a mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida.
complicacions gluten
Si una persona diagnosticada amb la malaltia celíaca no segueix una dieta estricta sense gluten, pot enfrontar-se a diverses complicacions de salut a llarg termini
celiaquia viaje
Abans de viatjar, informeu-vos sobre la vostra destinació.  És recomanable planificar la ruta tenint en compte l’hotel i restaurants que podem anar per assegurar una dieta sense gluten.
celiaquia
L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut, amb la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització de les anàlisis i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal, consisteix en mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida
gluten no
Cal fer un seguiment mèdic periòdic i indefinit dels pacients a fi de valorar l'evolució dels símptomes, controlar el creixement en els nens, vigilar el compliment de la dieta i la possible aparició de complicacions. Amb independència de l’edat, la freqüència dels controls variarà amb el moment de la malaltia.
familia
Un cop us diagnostiquen la malaltia celíaca és important que els familiars de primer grau (pares, germans, fills) es realitzin l’estudi per descartar que no la pateixin.
info nutri
L'etiquetatge dels aliments és l'eina que permet al consumidor conèixer les característiques dels productes alimentaris que consumirà i poder així triar amb seguretat segons els seus gustos, exigències i/o necessitats.
gluten free
És important destacar que l'eliminació dels cereals amb gluten de la dieta no suposarà l’aparició de carències nutricionals
gluten free
El contacte creuat per gluten es produeix quan un producte, aliment, utensili o superfície amb gluten, entra en contacte (mínimament) amb un producte, aliment, utensili o superfície sense gluten o que serà utilitzar per a un celíac, provocant contaminació
gluten
La malaltia celíaca (també coneguda com a celiaquia) és una malaltia autoimmune, sistèmica i crònica, produïda pel consum de gluten, que es dona en individus predisposats genèticament
gluten
La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o sensibilitat al blat no celíaca és un terme que engloba els símptomes i  manifestacions immunològiques precipitades pel gluten en aquells pacients que S’HA EXCLÒS LA MALALTIA CELÍACA
gluten
Vols saber tots els detalls sobre la celiaquia? Consulta aquí la informació elaborada pels professionals de l'Hospital Universitari de Bellvitge sobre la patologia
cervell
El cervell és un dels òrgans més importants de l'organisme, tant és així que quan deixa de funcionar es considera que la persona és morta
duodenal switch
La cirurgia bariàtrica comprèn totes les tècniques quirúrgiques que es realitzen per obtenir una pèrdua de pes
incontinencia
La incontinència urinària per esforç significa que l'orina s'escapa involuntàriament quan es realitza una activitat física perquè hi ha una debilitat o lesió dels músculs i teixits de suport al voltant de la uretra i la bufeta o perquè l'esfínter uretral no tanca correctament.
endometri
El càncer d’endometri és el tumor maligne que s’origina a partir de l’endometri. És el tumor més freqüent de l’úter.
columna
La cirurgia de columna cervical és un procediment quirúrgic que pretén estabilitzar la columna vertebral a través d’aconseguir una fusió òssea a llarg plaç i realitzar una descompressió d’estructures danyades en cas de ser necessari.
cordes vocals
La microcirurgia de laringe o microcirurgia de cordes vocals és un procediment quirúrgic que té com a objectiu extirpar una lesió de la corda vocal, ja sigui benigna o maligna.
prolapse
El prolapse genital és el descens o sortida dels òrgans que estan dins de la pelvis (bufeta, úter, intestí prim, recte) a través de la vagina
tumor ovari
En l’ovari poden aparèixer múltiples lesions tumorals. La majoria d’elles són benignes, però alguna pot correspondre a una lesió maligna o càncer d’ovari
valvula mitral
La substitució valvular mitral consisteix en el recanvi de la vàlvula mitral (localitzada entre l'aurícula i el ventricle esquerre) per una pròtesi mecànica o biològica, quan no és possible la seva reparació.
cmf
La cirurgia oral s'encarrega del diagnòstic i tractament quirúrgic de malalties, lesions i defectes relacionats amb la boca, les dents, els maxil·lars i altres estructures facials
orto
La Cirurgia Ortognàtica, del grec, orthos, “recte”, gnation “mandíbula”, és una intervenció quirúrgica encarregada de corregir una malposició del maxil·lar i/o la mandíbula per aconseguir normalitzar la seva funcionalitat tenint en compte els paràmetres d'harmonia facial
clip aneurisma
Un aneurisma cerebral és una dilatació que s'origina a la paret d'una artèria cerebral. Aquesta dilatació presenta cert risc de trencament i, per tant, d'hemorràgia cerebral.
colectomia
La colectomia és un procediment quirúrgic amb què s’extirpa part del còlon totalment o, de vegades, parcialment.
familia videojocs
En el context adequat i amb un patró d'ús saludable, els videojocs poden ser educatius, augmentar certes habilitats i competències, millorar l'autoestima i les relacions socials, ajudar a la pràctica  de llengües, etc. però al mateix temps poden causar conseqüències negatives, especialment en etapes concretes de desenvolupament com la infància i l'adolescència
demencia
La demència és un trastorn neurològic que afecta la memòria, el pensament i la capacitat per a realitzar activitats quotidianes, que empitjora amb el temps i que afecta l'autonomia de la persona que la pateix.
dermatitis
La dermatitis atòpica és una malaltia inflamatòria de la pell que cursa amb brots d’exacerbació i períodes de remissió de durada variable.
tca
Descobreix les respostes a falsos mites sobre els trastorns de la conducta alimentària
morton
T'expliquem alguns dels principals falsos mites sobre el neuroma de Morton
desmuntamites parkinson
Desmentim 5 falsos mites sobre el parkinson
cor
Portar un marcapassos és una experiència important i vital per a moltes persones amb problemes cardíacs. No obstant això, hi ha alguns mites comuns sobre els marcapassos que poden generar preocupació innecessària. Aquí hi ha cinc falsos mites sobre portar marcapassos.
desmuntamites addiccio joc
Troba aquí les respostes als 5 principals mites sobre l'addicció al joc
mites ictus
Desmuntem 5 dels mites més habituals sobre l'ictus
obes
L'obesitat és una malaltia crònica que es caracteritza per un excés de greix corporal i que pot comportar problemes de salut greus com diabetis, malalties cardíaques i càncer, entre d'altres.
desmuntamites cefalea
Descobreix 5 falsos mites sobre la cefalea que segurament no sabies
kidnocchio
Et descobrim alguns dels principals falsos mites sobre la insuficiència renal
tiroide
Desmuntem falsos mites sobre la malaltia de tiroides
epilepsia
Desmuntem 6 falsos mites sobre l'epilèpsia
asma
T'expliquem 8 falsos mites sobre l'asma i la seva resposta!
demencia
Desmuntem 8 falsos mites sobre la demència
diabetis
La diabetis apareix perquè el sucre no pot entrar a les cèl·lules i s'acumula a la sang. Si no es controla, amb el temps causa problemes circulatoris i neurològics, que afecten als ulls, ronyons, circulació, etc.
dieta gluten
El gluten és una proteïna d'origen vegetal present en alguns cereals i que celíacs, sensibles al gluten i al·lèrgics, ha d'eliminar de les nostres dietes.
dormir saludablement
És recomanable que les persones de 18 a 64 anys dormin entre 7 i 9 hores diàries
drainaport
El vessament pleural és l’acumulació d’excés de líquid en l’espai pleural. Aquesta acumulació de líquid és un fet comú que restringeix l’expansió pulmonar i les seves funcions, influint en la qualitat de vida del pacient.
dtt
La inserció d’un drenatge transtimpànic es planteja quan existeix una ocupació de l’orella mitjana, generalment de contingut mucós o purulent.
obstrucció carotida HUB
Una de les principals causes d’ictus és l’arterioesclerosi de les artèries caròtides que produeix estretament a l’artèria. A tots els pacients amb ictus s’estudia si aquesta pot ser la causa.
cens
La cirurgia endoscòpica nasosinusal (CENS) és un tipus d’abordatge quirúrgic realitzat a través de les fosses nasals amb l’objectiu d’ampliar els orificis de drenatge natural dels sins paranasals
epilepsia
L’epilèpsia és un trastorn neurològic produït per múltiples malalties que afecta aproximadament l’1% de la població.
ilustres epilepsia
Descobreix 24 personatges il·lustres que van tenir epilèpsia
hernia abdominal
Una eventració és un defecte de la paret abdominal que apareix sobre una zona operada prèviament, a través de la qual sobresurten vísceres abdominals cobertes per la pell. Una hèrnia és un defecte que sorgeix a un àrea que no ha estat operada anteriorment.
pastilla
La farmacocinètica clínica serveix per aplicar la medicina personalitzada. Consisteix a individualitzar la dosi de cada pacient segons el fàrmac, la malaltia i les característiques pròpies del pacient.
fongs
Els fongs són formes de vida àmpliament distribuïdes a la natura. El nombre d’espores de fongs a l’atmosfera és molt superior al dels grans de pol·len i a diferència d’aquests, els fongs poden aparèixer a qualsevol època de l’any, ja que creixen segons la temperatura i la humitat ambientals.
Gastrectomia HUB
La cirurgia gàstrica és una cirurgia complexa que requereix una atenció especial per part d’un equip multidisciplinari (cirurgià digestiu, oncòleg, anestesista, endocrinòleg, dietista, infermer i fisioterapeuta).
Hallux HUB
Les molèsties i deformitats del peu són habituals. Una de les més freqüents és el galindó o hallux valgus, produït pel desviament del dit gros cap als altres dits del peu, que també es deformen de manera secundària.
hepatectomia
La resecció hepàtica és un procediment quirúrgic que consisteix a extirpar una part del fetge on es localitza un nòdul o tumor.
Histerectomia HUB
Una histerectomia és un procediment quirúrgic amb què s'extirpa l'úter parcial o totalment.
ictus
L'ictus és un dany al cervell per causa principalment d'un dany vascular en una artèria, i rarament en una vena.
colostomia
Una ostomia consisteix en la realització d’un camí nou a través de la paret abdominal per a la sortida de les femtes i els gasos a l’exterior, que rep el nom d'estoma
immunoterapia
Hi ha diferents pautes per a l’administració de les vacunes. Inicialment –en la majoria de vacunes–, l’administració és setmanal. Després, la dosi augmenta progressivament fins arribar a una dosi de manteniment. A partir d’aleshores, l'administració serà mensual.
alcohol
La dependència es tracta conjuntament amb psicoteràpia i fàrmacs específics per ajudar-vos a no consumir alcohol.
inhal nub
Et compartim les principals respostes en relació a l'ús d'inhaladors i nebulitzadors i els seus efectes
inhaladors
T'expliquem els principals tipus d'inhaladors que usem a l'Hospital Universitari de Bellvitge i com fer-los servir per garantir la seva efectivitat
apostes online adolescents
Una forma d’oci acceptada que comporta un gran risc
anatomia general laringue HUB
La laringectomia total és un procediment quirúrgic en què s’extreu la laringe o part d’aquesta. La laringe forma part de l’aparell respiratori i presenta forma de conoide.
motoneurona
Si vostè o alguna persona del seu cercle proper ha estat diagnosticat recentment de Malaltia de Motoneurona, aquesta guia li permetrà entendre millor què és, com afecta la persona que la pateix i com es pot gestionar de la millor manera possible.
reumatologia
La Reumatologia és l’especialitat que s’ocupa de les malalties mèdiques, és a dir, no traumàtiques, de l’aparell locomotor (sistema musculoesquelètic) així com dels trastorns inflamatoris del teixit connectiu, el teixit que protegeix i sosté els òrgans del cos.
marcapasos
El cor és la bomba que dóna impuls a la sang que permet la vida de tots els òrgans
Mastectomia simple
La mastectomia simple consisteix a extreure la totalitat de la glàndula mamària amb una part de la pell que l’envolta, inclosa l'arèola mugró.
melanoma
El melanoma és un tipus de càncer de pell que s'origina als melanòcits, les cèl·lules responsables de produir el pigment melanina. Sovint, es desenvolupa a partir d'una piga existent o apareix com un nou creixement pigmentat a la pell.
uter
Una miomectomia és un procediment quirúrgic per a extirpar fibromes uterins, anomenats també "leiomiomes". Aquests creixements no cancerosos comuns apareixen a l'úter.
mal de cap
La neuràlgia del trigemin és una malaltia crònica, en la que els pacients afectats presenten un dolor d’intensitat molt elevada a nivell facial i cranial, i que s’origina en el trigemin, el nervi que recull la sensibilitat de la cara.
neuroma morton
El neuroma de Morton, també conegut com a neuroma interdigital, és una afecció que es produeix per un problema en els nervis de la planta del peu, específicament els que van entre els dits
pesa
Per saber si té obesitat, ha de calcular l'Índex de Massa Corporal (IMC). L'IMC és una relació entre el pes i l'estatura, que s'utilitza per estimar els greixos totals al cos. Pot proporcionar-li una idea de si està obès, té sobrepès o es troba en un pes saludable per a la seva altura.
oxigenoterapia
L’oxigenoteràpia és una teràpia respiratòria que consisteix en l’administració d’oxigen per augmentar-ne la concentració en sang i aconseguir que els òrgans vitals (cor i cervell) rebin l’oxigen que es necessita.
L’objectiu de l’oxigenoteràpia consisteix a millorar l’oxigen dels teixits i disminuir el treball respiratori. Si s’utilitza d’una forma correcta, li permetrà fer activitats de la vida diària de manera més autònoma i tindrà millor qualitat de vida.
parkinson
És una malaltia no hereditària, resultat d’un envelliment prematur d’una part del tronc del cervell
abordatge parotidectomia HUB
La parotidectomia consisteix a extreure part o tota la glàndula paròtide. Es realitza sota anestèsia general i es fa a través d’una incisió al davant l’orella i el coll.
reh jardi
Sabies que a l’HUB disposem d’un Programa de Rehabilitació Cardíaca Multidisciplinar?
L’objectiu principal és fer els pacients més autònoms i segurs i millorar la seva qualitat de vida.
prostata
La prostatectomia radical és una cirurgia utilitzada per tractar el càncer de pròstata. Durant la cirurgia, s'extreu la pròstata completa, incloent els teixits circumdants, com ara les vesícules seminals. En general, la prostatectomia radical és una opció efectiva per tractar el càncer de pròstata en etapes primerenques.
protesi genoll
La intervenció de pròtesis de genoll consisteix a substituir l'articulació malalta i reemplaçar-la per una d’artificial de manera parcial o total, anomenada pròtesi.
protesi maluc
La intervenció quirúrgica de pròtesi de maluc consisteix a substituir l’articulació afectada per una articulació artificial, per disminuir el dolor i recuperar la funció de l’articulació.
Penis HUB
La pròtesi de penis és un dispositiu que es col·loca per dins el penis i que permet generar una erecció artificial per tenir relacions sexuals. Els implants de penis generalment es recomanen com a última opció dins el tractament.
ptta
La Púrpura Trombocitopénica Trombótica adquirida (PTTa) és una malaltia hematològica rara que pot ser molt greu i potencialment mortal si no es tracta a temps. Es caracteritza per episodis aguts i pot presentar-se de sobte, sense avís previ.
pexia
La tumorectomia de mama consisteix a treure el tumor de la mama amb uns marges de seguretat
mastectomies HUB
La mastectomia és un procediment quirúrgic en què s'extreu tot el pit. Al realitzar-la sempre s’extreu la glàndula mamària i en la major part dels casos es pot conservar la pell o inclús de forma seleccionada el complex arèola-mugró.
pneumonectomia cat
Els nostres pulmons estan dividits per unitats funcionals independents. El pulmó dret es divideix en 3 lòbuls: superior, mig i inferior. En canvi, el pulmó esquerre es divideix en 2 lòbuls: superior i inferior. Aquests lòbuls es divideixen en unitats més petites que es coneixen com a segments.
traquea
La intervenció de resecció traqueal té com a principal objectiu identificar la part que interromp de forma parcial la llum de la via aèria (pas d’aire) i alliberar la tensió entre els anells traqueals per recuperar la funcionalitat de l’estructura traqueal i el pas total de l’aire.
vista frontal cavitat nasal HUB
La septoplàstia o cirurgia del septe nasal és el procediment quirúrgic en el qual es modifica la forma del septe nasal (envà nasal) per a redreçar-lo i rectificar desviacions.
ecmo
Els sistemes mecànics d'assistència cardiorespiratòria són una teràpia avançada utilitzada en pacients amb insuficiència cardíaca o respiratòria greu refractària al tractament convencional i en situacions d'emergència com les parades cardíaques refractàries o els xocs cardiogènics
Oida HUB
La timpanoplàstia és un procediment quirúrgic que té l’objectiu de netejar les cavitats de l’orella, reparar la membrana timpànica i, si fos necessari, reconstruir la cadena d’ossets.
anatomia tiroide HUB
La tiroidectomia és un procediment quirúrgic en què s'extreu parcial o totalment la glàndula tiroide.
operacio
Els pulmons són òrgans parells pertanyents al sistema respiratori la principal funció del qual és l'oxigenació i la ventilació.
traqueo
La traqueotomia és la realització d’un forat a la tràquea per permetre el pas d’aire entre la via aèria i l’exterior.
tx renal
Els ronyons són dos òrgans situats a l’esquena, sota les últimes costelles. La seva funció principal és filtrar la sang i eliminar l’excés de toxines i líquids per mitjà de l’orina. A més a més, produeixen hormones i vitamines.
cot
Al Servei de Traumatologia ingressen pacients que necessiten cures complexes. Per tal que aquestes siguin eficaces cal seguir unes normes d’asèpsia estrictes, tant per part de l’equip assistencial com per part del pacient i dels seus familiars.
ortogeriatria
És una unitat d’hospitalització on s’atenen els pacients ancians amb fractura de maluc, de forma adaptada a la seva edat avançada. Encara que sigui “només” la fractura d’un os, pot tenir repercussions importants en tot l’organisme, de manera que en seguiran l’evolució diversos especialistes.
povedano
En la primera visita a la Unitat Funcional de Malalties de Motoneurona de l'Hospital Universitari de Bellvitge, els pacients poden sentir-se una mica desorientats per la grandària de les instal·lacions. En aquest blog, volem guiar-vos a través d'aquest procés inicial per fer-lo una mica més comprensible i tranquil·litzar-vos en aquesta etapa crucial
vaginoplastia
La cirurgia de modificació de les persones trans, comprèn un conjunt de tècniques que permeten adaptar els genitals de la persona transgènere.
valvula aortica
La vàlvula aòrtica se situa entre el ventricle esquerre i l'aorta (artèria principal de el cos) La seva funció és controlar que el flux sanguini generat pel batec de cor es mogui en la direcció correcta i no retorni cap enrere.
loot boxes
Els videojocs poden ser estimulants, entretinguts i motivadors i, per la majoria de persones, no representen cap problema. Tanmateix per un 3.05% de la població arreu del món, aquesta activitat pot esdevenir un trastorn
genere gaming
Els videojocs poden ser estimulants, entretinguts i motivadors, i, per la majoria de la gent, no causa cap problema. En el context adequat i amb un patró d'ús saludable, a més poden ser educatius, augmentar determinades habilitats, millorar l'autoestima i les relacions socials, així com ajudant a practicar idiomes, etc.
videojocs
Els videojocs són entretinguts, motivadors, estimulants i divertits. Un ús abusiu, però, pot dur a un trastorn important.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: