Les persones grans ingressades per un procés agut poden presentar complicacions i alteracions de la conducta durant el seu ingrés. Per aquest motiu, l’equip de Geriatria ha elaborat aquest full amb la informació i les estratègies necessàries per donar resposta als problemes que puguin sorgir i, així, contribuir a mantenir el confort i la qualitat de vida del vostre familiar.
Els principals problemes que poden presentar els pacients estan relacionats amb les situacions següents:
Fomenteu, en la mesura que sigui possible, la mobilitat de la persona ingressada. Si no hi ha contraindicació, són recomanables les passejades curtes i freqüents.
En cas que la persona ingressada faci servir instruments tècnics per a caminar -com són el bastó, les crosses o el caminador-, és convenient que els porteu a l’hospital.
Estimuleu-lo/la per fer exercicis encara que els hagi de fer a la butaca o al llit.
Estimuleu la persona ingressada perquè participi en les activitats de cura personal, com són: la higiene, vestir-se, alimentar-se i fer les seves necessitats.
Fomenteu, en la mesura que sigui possible, la seva participació en aquelles decisions relatives al seu estat de salut.
Si la persona ingressada fa servir pròtesi dental, l’ha de dur posada, sempre que no hi hagi cap contraindicació. El personal d’infermeria de la unitat us facilitarà el material per poder-la mantenir en condicions higièniques, mentre el pacient no la porti posada.
Abans de donar-li begudes o aliments, convé que col·loqueu el capçal del llit a 45º per evitar que s’ennuegui.
Si la persona ingressada presenta tos en empassar líquids o aliments, informeu-ne l’equip assistencial perquè valori la conveniència d’utilitzar espessidors i/o gelatines.
No li administreu aliments pel vostre compte i sense el coneixement de l’equip assistencial.
És important que la persona ingressada mantingui els seus hàbits d’eliminació durant tot l’ingrés o que els recuperi al més aviat possible. Per aconseguir-ho, animeu-lo/la a demanar la cunya o l’ampolla cada cop que ho necessiti o acompanyeu-lo/la al lavabo, si això és possible.
Col·loqueu a la tauleta de nit objectes que li siguin familiars: imatges religioses, fotos, despertador, etc. L’objectiu és aconseguir un entorn proper i agradable.
Porteu-li la roba i els estris d’ús diari. No importa que no siguin nous del tot, l’important és que li siguin familiars (bata, sabatilles tancades, pijama, bastó, rellotge...)
Recordeu de portar també -si ho precisa- les ulleres i l’audiòfon en condicions d’ús. El pacient ha de portar posades les pròtesis, encara que les hi haureu de retirar en els períodes de descans.
Mantingueu la persona ingressada entretinguda i estimulada. Recordeu-li freqüentment el dia, l’hora, la ubicació o el motiu d’ingrés a l’hospital. Ensenyeu-li els objectes que l’ajudin a orientar-se (fotos, revistes, diaris...).
És convenient mantenir una il·luminació adequada de l’habitació durant el dia i deixar-la en penombra durant la nit per aconseguir un ambient adequat per al descans.
No és aconsellable que la persona ingressada dormi durant el dia. D’aquesta manera, li serà més fàcil el descans nocturn.
Quan marxeu al vespre cap a casa, deixeu-li un llum petit encès i alguna peça de roba d’ús quotidià als peus del llit. Així, en cas que es desperti, s’orientarà millor i reconeixerà el seu entorn.
Eviteu de fer sorolls innecessaris.
Les persones properes als pacients són sempre un bon suport i poden col·laborar activament en la seva estabilitat emocional.
Intenteu que la persona ingressada estigui sempre acompanyat/da d’un familiar o d’una persona de confiança, sobretot les primeres 48 hores.
Parleu-li amb un to de veu tranquil·litzador. No parleu a espatlles seves.
Informeu-lo/la de la seva situació i de totes les decisions importants que es prenguin sobre ell/a.
Quan la persona ingressada s’hagi de quedar sol/a, col·loqueu el timbre al seu abast i informeu la infermera perquè prengui les mesures de seguretat i confort necessàries.
Hospital Universitari de Bellvitge