Celiaquia i dermatitis herpetiforme: quina relació tenen?

La relació entre la celiaquia i la dermatitis herpetiforme és molt estreta. La dermatitis herpetiforme és una manifestació cutània de la malaltia celíaca, i es considera que tots els individus amb dermatitis herpetiforme també són celíacs. No obstant això, no tots els celíacs desenvolupen aquesta condició de la pell. Ambdues afeccions estan relacionades amb una sensibilitat al gluten i comparteixen una predisposició genètica associada als haplotips HLA DQ2 i DQ81.

Els símptomes comuns poden incloure dolor abdominal, diarrea, fatiga i depressió, entre d'altres. És important destacar que la dermatitis herpetiforme no està relacionada amb el virus de l'herpes, sinó que el seu nom és degut a les característiques de les lesions cutànies que produeix.

El tractament per a ambdues condicions inclou una dieta estricta lliure de gluten, cosa que millora els símptomes. En el cas de la dermatitis herpetiforme, també es pot recórrer a medicaments com la dapsona, que és eficaç només per a les manifestacions cutànies.

Servei d'Aparell Digestiu.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: