Tiroïdectomia: principals detalls

La tiroidectomia és un procediment quirúrgic en què s'extreu parcial o totalment la glàndula tiroide.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

La tiroide és una glàndula en forma de papallona situada a la part anterior i baixa del coll. Ambdós costats de la tiroide trobem dues estructures importants: el nervi recurrent (que obre i tanca les cordes vocals) i les glàndules paratiroides (que regulen els nivells de calci del cos). La funció de la glàndula tiroide és produir les hormones necessàries per al metabolisme corporal (regular el consum d’energia, la temperatura, la freqüència cardíaca entre d’altres).

 

Imagen
anatomia tiroide HUB

Després de valorar riscos i beneficis, el cirurgià endocrí li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte les característiques de la seva lesió i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir. És possible que el cirurgià que el visiti a la consulta, el que li faci l’operació i el que el visiti a la planta no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots aquests cirurgians són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés. Els temes que li explicaran seran els següents:

Què és una tiroidectomia?

La tiroidectomia és un procediment quirúrgic en què s'extreu parcial o totalment la glàndula tiroide. La tiroidectomia pot ser necessària per tractar nòduls, tiroide de mida gran (goll), funcionament excessiu de la glàndula (hipertiroïdisme) i, el càncer.

Quins tipus de tiroidectomia existeixen?

Imagen
Tiroidectomia  HUB
Imagen
hemitiroidectomia HUB
Imagen
istmectomia HUB

Buidament ganglionar: extirpació dels ganglis de la zona del coll, cirurgia que pot ser necessària en alguns casos de càncer de tiroide.

Imagen
anatomia tiroide HUB

Quins són els tipus d’abordatges quirúrgics?

Hi ha 2 tipus d’accés quirúrgic: Obert: es realitza una incisió en el coll per accedir a la zona on es troba situada la glàndula tiroide. El cirurgià, amb visió directa del camp quirúrgic i treballant amb les mans i l’instrumental, allibera la glàndula tiroide adientment de les estructures que l’envolten, per poder extirpar-la.

Imagen
Tiroidectomia  HUB

Mínimament invasiu: abordatge vestibular de la tiroidectomia endoscòpica transoral. Consisteix a realitzar 3 petites incisions per darrera del llavi (vegeu imatge en vermell), que permeten introduir en la zona del coll, diferents eines quirúrgiques i una càmera per poder extirpar la glàndula tiroide. Aquest abordatge només es pot realitzar en cert tipus de tiroide.

Imagen
Tiroidectomia  HUB

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: