Laringectomia: tot el que cal saber

La laringectomia total és un procediment quirúrgic en què s’extreu la laringe o part d’aquesta. La laringe forma part de l’aparell respiratori i presenta forma de conoide.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

La laringectomia total és un procediment quirúrgic en què s’extreu la laringe o part d’aquesta. La laringe forma part de l’aparell respiratori i presenta forma de conoide. Aquesta intervenció pot ser necessària per tractar o prevenir malalties i afeccions de la laringe. La indicació més freqüent és el càncer de laringe.

Imagen
anatomia general laringue HUB

Què és la laringe?

La laringe és un òrgan que es localitza a nivell cervical, i que està situada internament entre la cavitat oral i la tràquea. És l’òrgan que s’encarrega de la fonació (moviment muscular per emetre sons i comunicar-nos verbalment), a través de la vibració de les cordes vocals, i de la protecció de la via aèria en el moment de la deglució, per mitjà de l’epiglotis, que impedeix que el menjar entri als pulmons.

Imagen
cordes laringe HUB

Després de valorar riscos i beneficis, l’otorrinolaringòleg/a li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte les característiques de la seva lesió i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.

El cirurgià que l’atengui a la consulta preoperatòria és possible que no sigui el mateix que l’operi o la visiti a la planta durant l’ingrés. En qualsevol cas, tots aquests cirurgians són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés.

Què és una laringectomia?

Com hem dit anteriorment, la laringectomia és una tècnica quirúrgica que consisteix en treure la laringe, parcialment o totalment. La principal indicació quirúrgica de la laringectomia total és el càncer de laringe.

Imagen
pre i post laringectomia HUB

En la laringectomia total, la via respiratòria i la deglutòria queden completament separades després de la cirurgia, de manera que el pacient tindrà un orifici al coll (traqueòstoma) que comunica directament amb la tràquea i els pulmons i pel qual respirarà la resta de la seva vida. D’altra banda, tindrà la cavitat oral, que comunica amb la faringe i l’esòfag. El pacient, per tant, en comptes de respirar a través del nas, ho farà a través d’un forat que comunica la tràquea amb la pell (traqueòstoma).

És una cirurgia que es duu a terme sota anestèsia general, que dura entre 6 i 8 h i que requereix una estada d’una nit a la Unitat de Cures Intensives i una hospitalització de 10 a 14 dies.

Quins són els tipus d’abordatges quirúrgics?

Per a la laringectomia total, en el nostre centre es realitza un abordatge obert, que consisteix en una incisió cervical que va de costat a costat del coll i que permet abordar l’extracció de la laringe.

Normalment, aquestes cirurgies van acompanyades de buidament ganglionar, que consisteix en treure el greix cervical que conté els ganglis limfàtics; i/o de tiroïdectomia, que consisteix en l’extracció de la glàndula tiroide (parcial o totalment).

En algunes ocasions, també cal fer una reconstrucció amb un penjoll. Un penjoll és una part de cos que es desplaça fins a la laringe per tal de cobrir la cirurgia realitzada. Pot ser:

  • Pediculat: quan els vasos que nodreixen el penjall són els seus originals
  • Lliure: quan el penjoll és més llunyà de la zona de cirurgia i cal fer una unió microquirúrgica entre els vasos del coll i els del penjoll.

En cas que ho necessités, a la visita preoperatòria se li explicarà quin serà el que li faran a vostè.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: