Sistemes mecànics d'assistència cardiorespiratòria: què són?

Els sistemes mecànics d'assistència cardiorespiratòria són una teràpia avançada utilitzada en pacients amb insuficiència cardíaca o respiratòria greu refractària al tractament convencional i en situacions d'emergència com les parades cardíaques refractàries o els xocs cardiogènics. La tècnica de suport mecànic cardiorespiratori més usada és la ECMO (oxigenació extracorpòria per membrana) i proporciona suport vital mitjançant l'extracció de sang del pacient, l'oxigenació de la sang i la posterior recirculació de la sang oxigenada al cos. Hi ha altres sistemes que proporcionen suport només circulatori quan la funció pulmonar està conservada.

El procediment implica generalment els següents passos:

  • Canulació vascular: es col·loquen cànules a les grans venes o artèries del pacient, com les venes o artèries femorals, la jugular o la axil·lar.
  • Sistema: consta d'unes tubuladures que es connecten amb les cànules, una bomba centrifuga i un oxigenador de membrana. La sang surt per la cànula de drenatge, passa a una bomba que impulsa la sang a l'oxigenador de membrana que oxigena la sang i elimina el diòxid de carboni (CO₂) abans de tornar a injectar-la al cor per una cànula de retorn.
  • Ingrés en cures intensives: durant el procediment, es monitoritza constantment la funció cardíaca, la pressió arterial, l'oxigenació de la sang i altres paràmetres vitals per garantir la seguretat i l'eficàcia de la teràpia. En la majoria dels casos cal ventilació mecànica i en alguns necessiten altres teràpies de suport vital com la diàlisi per suplir la funció del ronyó.
  • Tractament de la causa subjacent: el més important és tractar la causa subjacent de la insuficiència cardíaca o respiratòria, com un infart de miocardi, una embòlia pulmonar, un traumatisme greu o una pneumònia greu. El suport mecànic ens proporciona temps perquè es recuperin els òrgans danyats mentre el tractament fa el seu efecte.

Tanmateix, els sistemes mecànics d'assistència cardiorespiratòria són unes teràpies complexes i invasives que requereix equipament especialitzat i personal entrenat per a la seva administració.

Servei de Medicina Intensiva.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: