Cirurgia de cordes vocals: què cal saber

La microcirurgia de laringe o microcirurgia de cordes vocals és un procediment quirúrgic que té com a objectiu extirpar una lesió de la corda vocal, ja sigui benigna o maligna. Es realitza en pacients que presenten patologia tumoral (lesions precanceroses o neoplàsies de cordes vocals) o patologia benigna (quists, nòduls, pòlips).

TROBA TOTS ELS DETALLS DE LA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

Les cordes vocals són uns plecs blancs que es troben localitzats internament al cartílag tiroide (“nou d’Adam”). Són les estructures que s’encarreguen de la producció de la veu: l’aire surt dels pulmons i, amb la vibració, la interrupció o la combinació d’aquests dos últims es produeixen els fonemes.

També participen en la protecció de la via aèria. Juntament amb altres mecanismes com la mobilització de l’epiglotis cap a posterior, les cordes vocals, en tancar-se, impedeixen que els aliments o la saliva que empassem vagin cap als pulmons.

Quan en el seu marge lliure apareixen lesions, es produeix el que anomenem disfonia (disminució parcial de la veu) o afonia (pèrdua total de la veu). També en aquests casos, com el tancament de les cordes no serà complet perquè hi ha una lesió que ho impedeix, es poden produir episodis d’ennuegament quan empassem, especialment amb els líquids.

Com es troben a l’entrada de la tràquea, una lesió molt gran també pot contribuir a presentar dispnea (sensació d’ofec).

Anatomia de les cordes vocals.

La microcirurgia de laringe o de cordes vocals és un procediment quirúrgic que consisteix a extirpar una lesió de la corda vocal. Aquesta lesió pot estar localitzada en una part de la corda vocal, en tota l’extensió d’una corda vocal, o afectar també l’altra corda vocal. Segons si la lesió és benigna o maligna, la cirurgia s’indicarà per diferents motius.  

  • Les lesions benignes, com poden ser els pòlips, l’edema de Reinke, els nòduls o els quists de cordes vocals, produeixen disfonia i, a vegades, dispnea (especialment l’edema de Reinke, si és molt sever). En un primer moment, aquestes lesions es poden tractar de manera conservadora (sense cirurgia) amb logopèdia. Quan aquest tractament no és suficient per recuperar la veu i persisteix la lesió, es decideix realitzar microcirurgia de laringe. 

Exemple de pòlips a les cordes vocals.

  • Les lesions premalignes o malignes localitzades únicament a les cordes vocals, com la leucoplàsia o el càncer de corda vocal, produeixen disfonia i, si és una lesió gran, dispnea. A diferència de les benignes, el tractament acostuma a ser inicialment quirúrgic, si així s’ha indicat.

 Comparació entre cordes vocals amb càncer i sense.

  • La microcirurgia de cordes vocals té com a intenció extirpar aquestes lesions per a tornar a tenir un funcionament correcte de les cordes.

Servei d'Otorrinolaringologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: