Melanoma: què saber

El melanoma és un tipus de càncer de pell que s'origina als melanòcits, les cèl·lules responsables de produir el pigment melanina. Sovint, es desenvolupa a partir d'una piga existent o apareix com un nou creixement pigmentat a la pell. Encara que el melanoma és menys comú que altres tipus de càncer de pell, com el carcinoma de cèl·lules basals o el carcinoma de cèl·lules escamoses, és més propens a disseminar-se a altres parts del cos si no es detecta i es tracta a temps.

La causa principal del melanoma és l'exposició a la radiació ultraviolada (UV) del sol o de fonts artificials, com els llits de bronzejat. L'exposició excessiva a la llum solar, especialment sense protecció, augmenta el risc de desenvolupar aquest tipus de càncer de pell. Tot i això, factors genètics i antecedents familiars també poden tenir un paper en el seu desenvolupament.

Els símptomes del melanoma poden variar, però generalment inclouen canvis en la forma, la mida, el color o el gruix d'una piga existent, l'aparició d'una nova piga pigmentada, picor, sagnat o dolor en una piga, i canvis en la textura de la pell circumdant. És crucial parar atenció a aquests canvis i buscar atenció mèdica si se sospita que hi podria haver un problema.

El diagnòstic primerenc és fonamental per al tractament exitós del melanoma. Els mètodes de diagnòstic poden incloure l'avaluació visual d'un dermatòleg, la biòpsia de la lesió sospitosa i, en alguns casos, proves addicionals, com ara la tomografia computaritzada (TC) per avaluar si el càncer s'ha disseminat altres parts del cos.

El tractament del melanoma pot implicar una combinació de cirurgia per extirpar el tumor, radioteràpia, teràpia dirigida i/o immunoteràpia. L'elecció del tractament dependrà de l'estadi del càncer, la ubicació i la mida del tumor, així com de la salut general del pacient.

La prevenció del melanoma implica evitar l'exposició excessiva al sol, especialment durant les hores pic de radiació UV, i fer servir protector solar d'ampli espectre amb un factor de protecció solar (FPS) d'almenys 30. També és important realitzar autoexàmens regulars de la pell per detectar qualsevol canvi sospitós i visitar un dermatòleg de manera periòdica per a avaluacions professionals.

En resum, el melanoma és un càncer de pell potencialment mortal que es desenvolupa a partir dels melanòcits. La prevenció, la detecció primerenca i el tractament adequat són fonamentals per millorar els resultats i la supervivència dels pacients afectats.

Servei de Dermatologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: