Anàlisi de sang: què cal saber

Una anàlisi de sang és un procediment comú que permet l’obtenció d'informació sobre l'estat de salut de les persones. A continuació es detalla el procés i la importància de les anàlisis de sang.

Una anàlisi de sang consisteix a extreure una o més mostres de sang del pacient per analitzar-les en el laboratori. Mitjançant aquesta anàlisi es poden mesurar diferents components de la sang. És una de les eines diagnòstiques més freqüents i s’utilitza per a:

  • Diagnosticar o descartar malalties
  • Prevenir i detectar de manera precoç alguns problemes de salut
  • Seguiment de malalties cròniques
  • Seguiment de tractaments farmacològics

S’analitzen diferents components de la sang, com ara, eritròcits, leucòcits, plaquetes, hemoglobina, glucosa, calci, colesterol, àcid úric, diversos enzims i proves de coagulació.

  1. Preparació: generalment, és necessari dejunar 12 hores abans de l’extracció i no fer exercici físic intens el dia anterior. També s’ha d’evitar el consum d’alcohol i de tabac abans de l’extracció. Per a algunes proves cal fer un repòs previ a l’extracció de sang.
  2. Extracció de la Mostra: un professional sanitari realitza una punció en una vena del braç, generalment en el plec del colze. La sang es recull en tubs preparats per a la seva anàlisi.
  3. Quan finalitza l’extracció, ha de pressionar durant 5 minuts sobre la zona de la punció sense doblegar el braç. Després es pot reprendre l'activitat diària habitual. És possible que es senti una molèstia lleu o es formi un hematoma en el lloc de la punció.

Els resultats de l’anàlisi de sang son interpretats pel metge, juntament amb altres dades clíniques i exploracions. Quan el visiti, li explicarà qualsevol detall rellevant i resoldrà els dubtes que li puguin haver sorgit. Podrà disposar de l’informe de resultats a LA MEVA SALUT, un cop validat i editat pel laboratori.

Laboratori Clínic Territorial Metropolitana Sud

edit-webform-itemsedit-actions

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: