Mal d'altura

Al llarg del viatge superar els 2.500 m d'altitud pot suposar alguns trastorns per a la salut. Exemples d'altitud a:

 • Lhasa (Tibet): 3.666 m.
 • La Pau (Bolívia): 3.500 m.
 • Cuzco (Perú): 3.400 m.
 • Quito (Equador): 2.800 m.

A partir de 2.400 metres d'altura respirem una menor quantitat d'oxigen (hipòxia), cosa que pot portar a una manca d'aclimatació en un percentatge elevat de viatgers. Els primers dies en alçada es pot caracteritzar per dolor de cap, cansament, nàusees, vertigen, insomni, mareig i dolor muscular que dificulta l'activitat física.

Si presenteu aquests símptomes sempre es recomana el descens fins a millora simptomàtica.

Si, per contra, davant aquests símptomes continua l'ascens, corre el risc de patir complicacions com ara edema pulmonar i/o hipertensió endocranial.

Si podeu planificar el vostre viatge, consulteu amb el metge del Centre de Salut Internacional que us aconsellarà com guanyar alçada progressivament perquè el vostre organisme s'adapti a l'altitud.

 • Ascendiu progressivament per permetre una bona aclimatació (no més de 300 metres al dia a partir de 2500-3000 metres sobre el nivell del mar (msnm), descanseu adequadament (a partir de 3000 msnm dormi cada 500 msnm d'ascens, i cada 1000 msnm) ha d'afegir un dia extra per aclimatar-se, és a dir, dormir dos dies a aquesta altitud.
 • Els viatgers amb alguna malaltia pulmonar, cardiovascular o anèmia són extremadament sensibles als canvis d'alçada, per la qual cosa és molt recomanable que ho comuniqui al metge del Centre de Salut Internacional.
 • A partir dels 2.400 metres per minimitzar el risc de patir Mal d'Altura es recomana:
  • Beure abundants líquids (no alcohòlics): entre 2 i 3 litres diaris.
  • Seguir les recomanacions dels habitants i/o guies de les zones que visita: mat de coca, etc.
  • Menjar lleuger, pobre en sal i amb hidrats de carboni d'absorció lenta (per exemple: pasta).
  • Evitar el consum d'alcohol (com a mínim 48 hores abans de l'ascens).
  • Caminar lentament, sense fer exercicis intensos.

El tractament més efectiu és el descens.
Si persisteix o empitjora caldrà fer un descens d'urgència a 500-1.000 metres sobre el nivell del mar (msnm) per rebre atenció mèdica immediata.

Simptomàticament si presenta:

 • Mal de cap: ibuprofèn 600 mg, 1 comprimit cada 12 hores fins a millora simptomàtica.
 • Qualsevol altre símptoma (fatiga, nàusees, vòmits, diarrea, insomni, pèrdua de la gana, dificultat per a la marxa): Acetazolamida (EDEMOX ®): 1 comprimit cada 12 hores fins a millora simptomàtica.

Profilaxi
Si heu estat prèviament per sobre de 2500 msnm i heu presentat algun símptoma de Mal d'Altura consulteu amb el metge del Centre de Salut Internacional per plantejar l'opció de tractament preventiu amb un diürètic [Acetazolamida (EDEMOX ®): 1 cada 12 hores iniciant la presa un dia abans fins a la tornada a altituds menors a 2.500 metres].

Al·lèrgia a les sulfamides? Consulteu amb el metge del Centre de Salut Internacional.
Pateix alguna malaltia pulmonar, cardíaca o diabetis? Consulteu amb el metge del Centre de Salut Internacional.

Les immunitzacions o vacunes són essencials per a molts viatgers, per això abans de qualsevol viatge a un país considerat de risc per a la salut, caldria consultar un Centre de Salut Internacional. A més per facilitar les gestions i que puguis ser atès com més aviat millor et recomanem programar una visita amb nosaltres omplint el següent formulari

Servei de Medicina Preventiva

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: