CELIAQUIA: TOTS ELS DETALLS

Vols saber tots els detalls sobre la celiaquia? Consulta aquí la informació elaborada pels professionals de l'Hospital Universitari de Bellvitge sobre la patologia

La malaltia celíaca (també coneguda com a celiaquia) és una malaltia autoimmune, sistèmica i crònica, produïda pel consum de gluten, que es dona en individus predisposats genèticament

LLEGEIX MÉS

Per fer el diagnòstic a l'edat adulta del pacient amb celiaquia ens basem en els criteris de Catassi-Fasano. Aquests diuen que cal complir almenys 4 dels 5 criteris diagnòstics de la MC. En cap cas s’ha de retirar el gluten de la dieta abans de finalitzar l’estudi diagnòstic.

LLEGEIX MÉS

L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut, amb la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització de les anàlisis i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal, consisteix a mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida.

LLEGEIX MÉS

Cal fer un seguiment mèdic periòdic i indefinit dels pacients a fi de valorar l'evolució dels símptomes, controlar el creixement en els nens, vigilar el compliment de la dieta i la possible aparició de complicacions. Amb independència de l’edat, la freqüència dels controls variarà amb el moment de la malaltia.

LLEGEIX MÉS

El gluten és una proteïna d'origen vegetal present en alguns cereals i que celíacs, sensibles al gluten i al·lèrgics, ha d'eliminar de les nostres dietes. Però el gluten no és una substància perjudicial per si mateixa, és el sistema immunitari del celíac, el que reacciona erròniament confonent el gluten amb una substància nociva i desencadenant un procés inflamatori a l'intestí dels celíacs.

LLEGEIX MÉS

L'etiquetatge dels aliments és l'eina que permet al consumidor conèixer les característiques dels productes alimentaris que consumirà i poder així triar amb seguretat segons els seus gustos, exigències i/o necessitats.

LLEGEIX MÉS

L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut, amb la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització de les anàlisis i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal, consisteix en mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. Alguns pacients poden presentar altres intoleràncies alimentàries com  a la lactosa o fructosa i sorbitol. En aquests casos el metge especialista informarà com restringir també els aliments necessaris en aquests casos. A més, sobretot al diagnòstic a vegades el vostre metge us pautarà suplements.

LLEGEIX MÉS

És important destacar que l'eliminació dels cereals amb gluten de la dieta no suposarà l’aparició de carències nutricionals. Actualment, hi ha una àmplia oferta de productes específics sense gluten segurs, no obstant això, el valor nutricional dels mateixos és de menor qualitat.

LLEGEIX MÉS

Si una persona diagnosticada amb la malaltia celíaca no segueix una dieta estricta sense gluten, pot enfrontar-se a diverses complicacions de salut a llarg termini.

LLEGEIX MÉS

El contacte creuat per gluten es produeix quan un producte, aliment, utensili o superfície amb gluten, entra en contacte (mínimament) amb un producte, aliment, utensili o superfície sense gluten o que serà utilitzar per a un celíac, provocant contaminació.

LLEGEIX MÉS

Abans de viatjar, informeu-vos sobre la vostra destinació. És recomanable planificar la ruta tenint en compte l’hotel i restaurants als que podem anar per assegurar una dieta sense gluten

LLEGEIX MÉS

Un cop us diagnostiquen la malaltia celíaca és important que els familiars de primer grau (pares, germans, fills) es realitzin l’estudi per descartar que no la pateixin.

LLEGEIX MÉS

La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o sensibilitat al blat no celíaca és un terme que engloba els símptomes i  manifestacions immunològiques precipitades pel gluten en aquells pacients que S’HA EXCLÒS LA MALALTIA CELÍACA. A diferència de la malaltia celíaca, les persones amb SGNC no tenen d'elevacions d'anticossos específics per a celíacs ni atròfia intestinal

LLEGEIX MÉS

Servei d'Aparell Digestiu

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: