Desmuntamites: 5 falsos mites sobre la insuficiència renal

Et descobrim alguns dels principals falsos mites sobre la insuficiència renal

Encara que la insuficiència renal és més comú en adults grans, pot passar a qualsevol edat, fins i tot en nens i adults joves. Hi ha múltiples causes d'insuficiència renal, encara que les principals continuen sent la diabetis mellitus i la hipertensió arterial mal controlades.

Si bé els hàbits poc saludables, com fumar, beure en excés i una mala alimentació, poden augmentar el risc de desenvolupar insuficiència renal o d'afavorir-ne la progressió, també hi ha altres causes, com ara malalties metabòliques, autoimmunes, infeccions i factors genètics que poden desencadenar la malaltia.

Tot i que la insuficiència renal crònica sol ser irreversible, avui dia disposem de tractaments efectius per alentir la progressió de la malaltia. En cas de progressar a un estadi avançat disposem del tractament renal substitutiu, ja sigui el trasplantament renal i/o la diàlisi, per controlar els símptomes, evitar les complicacions i recuperar qualitat de vida.

Si bé la insuficiència renal és un reflex del mal funcionament dels ronyons, és una malaltia que pot tenir efectes a tot el cos. Pot provocar una sèrie de complicacions, com ara hipertensió arterial, trastorns de l'equilibri de líquids i electròlits, problemes ossis, anèmia, trastorns del metabolisme i afectar el funcionament d'altres òrgans com el cor i el sistema vascular.

La insuficiència renal en les etapes inicials pot ser asimptomàtica o presentar símptomes subtils que poden passar desapercebuts. És el seu estadi més avançat sí que pot causar símptomes com fatiga, falta de gana, ganes de vomitar, inflor a les cames i ofec. És important realitzar revisions regulars i proves de laboratori per detectar la malaltia en les seues etapes primerenques i rebre el tractament adequat.

Servei de Nefrologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: