Celiaquia: com es tracta?

L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut, amb la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització de les anàlisis i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal, consisteix a mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. La malaltia celíaca NO es cura. És una malaltia autoimmune crònica i es tracta amb la dieta sense gluten.  

La dieta sense gluten no es pot saltar ni un dia ni dos ni cap. Ni una mica ni molt. Ha de ser molt estricta per evitar lesions intestinals.  

En el celíac amb símptomes típics, els efectes del tractament són ràpids, en pocs dies es nota una millora en la gana i l'estat d'ànim, i progressivament desapareixen els símptomes com la diarrea i la distensió abdominal, i en els nens es reprèn el creixement . També les alteracions metabòliques, com ara la mineralització òssia reduïda o l'anèmia per falta de ferro, es van normalitzant, encara que en aquests casos la recuperació és una mica més lenta.

El temps necessari fins que els anticossos es normalitzen depèn del nivell inicial, però, en general, s'aconsegueix durant els 6-12 mesos posteriors a l'inici de l'exclusió del gluten de la dieta.

En canvi, la millora histològica (de la biòpsia) normalment triga uns 2 anys.

Servei d'Aparell Digestiu

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: