Fongs: com evitar-los si tinc al·lèrgia

Els fongs són formes de vida àmpliament distribuïdes a la natura. El nombre d’espores de fongs a l’atmosfera és molt superior al dels grans de pol·len i a diferència d’aquests, els fongs poden aparèixer a qualsevol època de l’any, ja que creixen segons la temperatura i la humitat ambientals.

Els fongs són formes de vida àmpliament distribuïdes a la natura. El nombre d’espores de fongs a l’atmosfera és molt superior al dels grans de pol·len i a diferència d’aquests, els fongs poden aparèixer a qualsevol època de l’any, ja que creixen segons la temperatura i la humitat ambientals. La majoria es desenvolupa en condicions òptimes entre els 20ºC i els 40ºC, tot i que hi ha excepcions, i la humitat relativa idònia oscil·la entre el 78% i el 95%, encara que poden adaptar-se a ambients més secs.

Els fongs ajuden a mantenir l’equilibri ecològic perquè digereixen la matèria orgànica, especialment la d’origen vegetal; per això són abundants als sòls dels camps, boscos, parcs i jardins, però les seves espores poden ésser transportades pel vent fins i tot a grans distàncies.

A l’àmbit domèstic els trobem on hi ha matèria orgànica: fibres tèxtils, aliments (fruita, sucs, llet, formatge, farina, pa, patates...), pells (sabates, botes, abrics...), paper, plantes d’interior, etc. Poden ser a la cuina, als armaris de la roba i a les sabates, als lavabos, a les biblioteques, a les parets humides, als condicionadors i humidificadors d’aire, als testos, etc. Industrialment, s’utilitzen en la fabricació de vins, formatges i antibiòtics; també són als magatzems de fruites i les sitges.

Als exteriors dels habitatges:

  • No tallar la gespa, evitar sortides a la muntanya en dies humits o plujosos; evitar apropar-se a zones on hi hagi molta vegetació morta o en estat de descomposició i no remoure fulles seques del sòl.

Als interiors dels habitatges:

  • És recomanable viure lluny de zones costeres, llacs o boscos (si és possible).
  • Evitar humitats a parets i finestres, airejant les habitacions.
  • Netejar les habitacions amb freqüència, i preferiblement amb aspirador per evitar que s’acumuli la pols (això afavoreix el creixement dels fongs).
  • L’aire acondicionat i les calefaccions ressequen l’ambient, i, per tant, són beneficiosos per disminuir la quantitat de fongs. Es recomana utilitzar filtres adequats i netejar els aparells habitualment per evitar l’acumulació d’espores als circuits.
  • Mantenir les habitacions seques en general, sobre tot els banys. Les cortines de dutxa, tovalloles i catifes de bany acostumen a ser fonts d’humitat importants.
  • Espais d’emmagatzemament: no guardar roba o calçat humits en armaris o zones amb poca ventilació.
  • No utilitzar cotó per farcir coixins, mantes o folres de mobles.
  • Netejar regularment la nevera i no deixar aliments fora durant gaire temps.
  • Eliminar les escombraries ràpidament, evitar plantes d’interior, flors seques, testos, emprar pintures fungicides, etcètera.

Servei d'Al·lergologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: