Clipatge d'Aneurisma Cerebral: què cal saber

Un aneurisma cerebral és una dilatació que s'origina a la paret d'una artèria cerebral. Aquesta dilatació presenta cert risc de trencament i, per tant, d'hemorràgia cerebral.

DESCOBREIX TOTS ELS DETALLS DE LA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

Un aneurisma cerebral és una dilatació que s'origina a la paret d'una artèria cerebral. Aquesta dilatació presenta cert risc de trencament i, per tant, d'hemorràgia cerebral. El tipus d’hemorràgia que provoca el trencament d'un aneurisma cerebral s'anomena hemorràgia subaracnoidal, que pot tenir conseqüències molt greus. És per això que en el cas de diagnosticar un aneurisma cerebral no trencat, s'ha de plantejar el tractament per tal d’excloure’l de la circulació arterial cerebral i minimitzar el risc d’hemorràgia subaracnoidal.

La majoria d'aneurismes cerebrals que s’operen són de circulació anterior i, per tant, la cirurgia es realitza mitjançant un abordatge anomenat pterional (una craniotomia que inclou part de l’os frontal i temporal del crani). Aquest és un procediment molt habitual a la pràctica neuroquirúrgica, ja que permet l'accés a gran nombre de lesions cerebrals (tumors, aneurismas cerebrals, etc.). El procediment s'inicia amb una incisió frontotemporal per darrere de la línia d'inserció dels cabells després de la qual es procedeix a realitzar la craniotomia frontotemporal.

Aquest procediment es realitza amb el pacient intubat i sota anestèsia general. La posició del pacient sol ser en decúbit supí (estirat de panxa enlaire) amb el cap decantat cap al costat oposat a la lesió. El cap se subjecta mitjançant l'ús del craniòstat de Mayfield, que evita qualsevol moviment del pacient durant la cirurgia.

L'objectiu de la cirurgia consisteix a excloure l'aneurisma de la circulació cerebral perquè no hi pugui entrar sang i així evitar un futur sagnat, mantenint la resta d'artèries permeables. Un cop identificat l'aneurisma, mitjançant tècnica microquirúrgica (sota visió amb microscopi quirúrgic) es procedirà a la seva exclusió (tancament) mitjançant clips quirúrgics de titani.

DESCOBREIX TOTS ELS DETALLS DE LA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

Servei de Neurocirurgia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: