Aneurisma aorta abdominal amb cirurgia oberta: informació clau

Entre un 3% i un 5% de la població major de 65 anys pot tenir un AAA. És una patologia que no acostuma a donar símptomes.

Només quan és molt gran o es complica pot donar símptomes com dolor abdominal o lumbar.

DESCOBREIX TOTS ELS DETALL DE LA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

L’aorta és la principal artèria del nostre cos. S’origina al ventricle esquerre del cor i transporta la sang amb oxigen a totes les cèl·lules del nostre cos. D’ella surten branques per portar sang a les diferents parts del nostre organisme. Aproximadament, a l’alçada del melic es divideix en dues branques, les artèries ilíaques, que portaran sang a les cames.

A la majoria de la gent, l’aorta mesura entre 15 i 20 mm (similar a una mànega de jardí).

En funció de la zona del nostre cos, rep diferents noms: aorta toràcica quan és dins del tòrax (per sobre del diafragma) i abdominal quan és dins la panxa (per sota del diafragma).

Anatomia de l'artèria aorta

Un aneurisma és una dilatació permanent i localitzada d’una artèria que, com a mínim, duplica el seu diàmetre normal.

L’aorta abdominal, sobretot per sota de les artèries renals, és la zona on trobem els aneurismes de forma més freqüent. Els anomenem Aneurisma d’Aorta Abdominal infrarenals. Per fer-ho més curt, parlarem d’AAA.

Es considera que hi ha AAA quan el diàmetre supera els 3 cm.

Quan l’AAA supera els 5,5 cm es comença a plantejar el tractament quirúrgic.

Aneurisma a l'artèria aorta

L’aneurisma de l’aorta abdominal pot ser tractat amb cirurgia oberta (obrint l’abdomen i substituint la zona dilatada per una pròtesi) o amb cirurgia endovascular (treballant des dels engonals i cobrint la zona dilatada per dins amb una pròtesi). Cada cas particular és valorat a una Sessió Clínica amb els diferents especialistes per a decidir quina de les dues és la millor opció.

De vegades, si el pacient presenta moltes malalties o la cirurgia és especialment complexa per la forma de l’AAA, el risc quirúrgic pot augmentar. 

També és possible NO actuar sobre l’aneurisma i deixar la malaltia a la seva evolució natural assumint el risc de mort si es trenca l’aneurisma. 

Tingui present que valorarem el seu cas de forma individualitzada i explicarem la situació a vostè i els seus familiars. Les decisions les prendrem de forma consensuada entre tots.

Valorats els antecedents mèdics i les característiques anatòmiques, en el seu cas es proposa cirurgia oberta amb exclusió de la zona dilatada i substitució per una pròtesi que es cus directament a l’aorta per tal d’evitar-ne la ruptura.

Servei d'Angiologia i Cirurgia Vascular.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: