Hallux valgus: com s'opera?

Les molèsties i deformitats del peu són habituals. Una de les més freqüents és el galindó o hallux valgus, produït pel desviament del dit gros cap als altres dits del peu, que també es deformen de manera secundària.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Què és el galindó, “juanete” o hallux valgus?

Les molèsties i deformitats del peu són habituals. Una de les més freqüents és el galindó o hallux valgus, produït pel desviament del dit gros cap als altres dits del peu, que també es deformen de manera secundària.

Aquest desviament del dit gros també produeix una prominència que pot inflamar-se i, en alguns casos, fins i tot infectar-se i ulcerar-se; la qual cosa donaria lloc a quadres molt dolorosos.

També es poden produir, com a conseqüència, callositats en altres dits i a la planta del peu.

Altres deformitats que poden aparèixer en els peus són els dits en garra o en martell.

Imagen
Hallux HUB

Una vegada valorat el seu cas, l’equip assistencial que l'atén creu que el més convenient és practicar-vos una intervenció quirúrgica per tal d’alleugerir el dolor, corregir les deformitats dels vostres dits, prevenir l’aparició de noves deformitats i millorar la marxa.

En què consisteix la cirurgia?

La cirurgia consisteix a realitzar un tall al llarg de l'ós per canviar-ne de posició una part (corregint aleshores el ‘juanete’) i fixar-lo amb un o dos cargols que queden enterrats i no cal retirar en un futur.

Durant el postoperatori es prescriu mediació analgèsica, però és habitual que durant les primeres setmanes-mesos es pateixi dolor moderat, que anirà variant segons la magnitud de la cirurgia, tumefacció i repòs complet. Un dolor desproporcionat, que no permeti el més mínim moviment ni el descans, s’ha de consultar a urgències. Un dolor més lleu és habitual en la majoria de postoperatoris.

La cirurgia del ‘juanete’ canvia l’estructura d’un o més ossos del peu. Es planifica de forma que no calgui cap altra reintervenció, però ocasionalment, el pacient pateix un ‘efecte “rebot”’ en forma d'aparició de dolor en altres zones del peu que també caldrà intervenir o tractar amb plantilles.

 

Quins són els tipus d’abordatges quirúrgics?

  • Obert: Mitjançant talls a l’os (osteotomies), s’alinearan els dits amb la utilització de cargols, agulles o grapes si convé. Habitualment, s’intervé un sol peu, malgrat que el problema sigui bilateral. La intervenció quirúrgica es realitzarà de forma ambulatòria o amb ingrés curt, habitualment inferior a 24 hores.
  • Mínimament invasiva: aquesta tècnica es basa a solucionar les deformitats del peu practicant uns talls o reseccions d'os amb uns motors especials, a través de petites incisions en la pell. Segons el tipus de patologia, variaran les incisions, la tècnica concreta a realitzar i el postoperatori, encara que de manera global podem donar un seguit d'indicacions útils sobre aquest tema. Aquestes poden ser modificades segons el criteri del cirurgià i/o les troballes intraoperatòries.

Habitualment s'intervé un sol peu, encara que el problema sigui bilateral.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: