Desmuntamites: 5 falsos mites sobre el suport cardiorespiratori extracorpori

Tot i que pot proporcionar una oportunitat addicional per a la recuperació del pacient en situacions d'emergència, no sempre resulta en una recuperació exitosa. La resposta al tractament pot variar segons la causa subjacent de la insuficiència cardíaca o respiratòria, la condició general del pacient i altres factors.

És una teràpia complexa que implica procediments invasius, com la canulació vascular, la necessitat d'anticoagulació i pot comportar cert risc de complicacions, com hemorràgies, processos trombòtics, infeccions o lesions vasculars. Com qualsevol procediment mèdic, requereix una valoració adequada dels beneficis i els riscos per part de l'equip de salut.

És una tècnica complexa que necessita un treball en equip multidisciplinari i cal tenir capacitat per resoldre totes les possibles complicacions. Per tant, cal una sèrie d'especialitats i de recursos que no tots els centres disposen, així com de personal especialitzat que pugui tractar les complicacions i proporcionar alternatives terapèutiques segons l'evolució del pacient.

Tot i que l'edat és un factor important que influeix en la supervivència, cal tenir en compte una altra sèrie de factors clínics com l'existència de malalties cròniques, la qualitat de vida, l'estat immunològic i l'estat de tots els òrgans en el moment que es planteja l'ús de la tècnica

Poden proporcionar un suport vital temporal mentre es tracta la causa subjacent de la insuficiència cardíaca o respiratòria, però no és una solució definitiva per a tots els pacients. La teràpia ha de ser part d'un pla de tractament més ampli que abordi la causa de la insuficiència i promogui una recuperació a llarg termini. Hi ha uns sistemes de suport circulatori que són de llarga durada i se'n planteja la col·locació quan hi ha contraindicacions per realitzar trasplantament cardíac i compleixen una sèrie de requisits determinats.

Servei de Medicina Intensitva.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: