Pròtesi de penis: informació a tenir en compte

La pròtesi de penis és un dispositiu que es col·loca per dins el penis i que permet generar una erecció artificial per tenir relacions sexuals. Els implants de penis generalment es recomanen com a última opció dins el tractament.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

La disfunció erèctil (DE) ha sigut motiu de preocupació per a pacients i metges. Es defineix com la incapacitat per obtenir i mantenir una erecció suficient per mantenir una relació sexual satisfactòria. En aquells casos en què el tractament mèdic no és suficient (sigui per patologia pròpia del pacient com per un dany secundari de tractaments, com ara la radioteràpia o els tractaments quirúrgics com la cirurgia de pròstata), la pròtesi de penis apareix com una excel·lent alternativa terapèutica.

Anatomia de l’aparell reproductor masculí

El penis i l’escrot formen part dels òrgans sexuals masculins.

Penis

El penis està format de 3 cilindres, els cossos cavernosos i el cos esponjós. El cos esponjós és el que conté la uretra (el conducte per on surt l'orina). Els cossos cavernosos són 2 cilindres que es disposen a la part dorsal del penis i on s’acumula sang per tal de generar una rigidesa (erecció). Aquesta sang arriba per les artèries cavernoses, que tenen predisposició a veure’s afectades pels factors de risc cardiovascular (HTA, DM, DLP, obesitat i l’edat) o després de cirurgies pelvianes (cirurgia de pròstata, bufeta o recte). La disfunció d’aquestes artèries porta a la disfunció erèctil.

Imagen
Penis HUB

 

Anatomia penis

El gland és una prolongació del cos esponjós, per tant, no forma part dels cossos cavernosos (no s’aconsegueix rigidesa amb la pròtesi de penis). Durant la cirurgia de pròtesi se substitueixen els teixits propis dels cossos cavernosos (artèria i teixit trabeculat) pels cilindres de la pròtesi de penis.

Imagen
Anaomia del penis HUB

Escrot

L’escrot és una bossa de pell que penja sota el penis i que conté els testicles i els manté a una temperatura correcta. En funció de la temperatura, l’escrot porta els testicles més lluny o a prop del cos. La bomba escrotal s’implanta en aquest sac de pell, creant una butxaca a la zona central que en permet la manipulació de forma còmoda.

Imagen
Aparell reproductor masculí HUB

Després de valorar riscos i beneficis, l’uròleg li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte les característiques de la seva situació i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir. És possible que el cirurgià que el visiti a la consulta, el que li faci l’operació i el que el visiti a la planta no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots aquests cirurgians són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés.

Què és una pròtesi de penis?

La pròtesi de penis és un dispositiu que es col·loca per dins el penis i que permet generar una erecció artificial per tenir relacions sexuals. Els implants de penis generalment es recomanen com a última opció dins el tractament per a la disfunció erèctil.

Quins tipus de pròtesis de penis tenim?

Principalment existeixen dos tipus d’implants:

Implants inflables: és el dispositiu més utilitzat en l’actualitat. Es tracta d’una pròtesi de penis que consta de 3 parts: un reservori ple de líquid que va dins la cavitat abdominal, una bomba situada a l’escrot i dos cilindres que van per dins del penis. Aquests dispositius funcionen de manera que generalment, el penis amb la pròtesi està en flaccidesa i és en activar-la (utilitzant la bomba escrotal) que es genera una erecció. En finalitzar-ne la utilització, es retorna el líquid al reservori usant la mateixa bomba de l’escrot.

Els models de 2 peces estan en desús.

Imagen
implant 3 peces HUB

Implants semirígids o mal·leables: Sempre mantenen el mateix grau de rigidesa, però el penis es pot doblegar per tal de dirigir-lo cap a baix (poc visible) o cap endavant per mantenir relacions sexuals. En alguns pacients, no es pot implantar un dispositiu inflable o el risc és molt alt i les pròtesis semirígides són una alternativa amb bona satisfacció. Sempre que es realitza un implant de penis, es realitza a mida del penis del pacient. Durant la cirurgia es mesura la longitud dels cossos cavernosos i es procedeix a l'implant amb les mateixes dimensions exactament.

 

Imagen
implant semirígid HUB

Quin abordatge quirúrgic utilitzem?

Es realitza una incisió peno-escrotal (una incisió entre els testicles i el penis). Des d’aquesta incisió de 4-5cm es poden implantar tots els dispositius de la pròtesi.

 

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: