Histerectomia: informació a tenir en compte

Una histerectomia és un procediment quirúrgic amb què s'extirpa l'úter parcial o totalment.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Una histerectomia és un procediment quirúrgic amb què s'extirpa l'úter parcial o totalment.

Què és l'úter?

L'úter és l'òrgan reproductor femení situat en la pelvis (entre els malucs). L'úter, també dit matriu, és on creix el bebè quan una dona està embarassada. L'aparell reproductor inclou els ovaris, les trompes de Fal·lopi, l'úter, el coll uterí i la vagina (vegeu la figura 1) L'úter està en la part inferior de l'abdomen (ventre) entre la bufeta i el recte. L'extrem inferior estret de l'úter es denomina coll uterí. Els ovaris i les trompes de Fal·lopi estan connectats a l'úter.

Imagen
Histerectomia HUB

Les malalties que afecten l'úter i que requereixen intervencions quirúrgiques són complexes. Per ajudar-la a veure-les amb menys dificultat, un equip de diferents professionals treballarà coordinadament amb vostè.

Després de valorar els riscos i beneficis, el ginecòleg li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s'adapta al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte les característiques de la seva patologia i el seu estat de salut. També tindrà la oportunitat de resoldre els dubtes que li puguin sorgir.

És possible que el ginecòleg que la visita en la consulta, el que l'operi i el que la visiti en la planta no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots els ginecòlegs són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans com durant l'ingrés.

Després de la seva histerectomia, no podrà tenir fills de manera natural. També deixarà de menstruar (tenir el període mensual). La histerectomia no provoca menopausa, tret que s'extirpin els ovaris.

Què és una histerectomia?

Una histerectomia és un procediment quirúrgic amb què s'extirpa l'úter. Una histerectomia parcial només extirpa l'úter i deixa el coll uterí intacte. Una histerectomia total extirpa l'úter i el coll uterí. A vegades una histerectomia inclou l'extirpació d'un o tots dos ovaris i les trompes de Fal·lopi, un procediment denominat histerectomia total amb salpingectomia.

Imagen
tipues histerectomia HUB

Quins són els diferents tipus d'abordatge quirúrgic que existeixen?

La histerectomia es pot realitzar a través d'una incisió a l'abdomen (histerectomia abdominal), a la vagina (histerectomia vaginal) o mitjançant l'enfocament quirúrgic robòtic o laparoscòpic.

  • Oberta: es realitza una incisió en la paret abdominal, anomenada laparotomia, a través de la qual s'extirpa l'úter. A través d'aquesta incisió, s'extirparà l'úter i el coll uterí. Després es tancarà la incisió amb sutures (punts). El que li facin depèn del motiu pel qual se sotmet a la cirurgia. El seu cirurgià parlarà amb vostè sobre el pla per a la seva cirurgia específica.
    Imagen
    abordatge obert histerectomia HUB
  • Vaginal: el cirurgià separa l'úter dels ovaris, de les trompes de Fal·lopi i de la vagina superior, així com dels vasos sanguinis i del teixit connectiu que el suporten, abans d'extirpar l'úter. La histerectomia vaginal comprèn un temps més curt a l'hospital, menor cost i recuperació més ràpida que una histerectomia abdominal, que requereix una incisió en la part inferior de l'abdomen. No obstant això, segons la grandària i la forma de l'úter o el motiu de la cirurgia, la histerectomia vaginal podria no ser possible. El metge li parlarà sobre altres opcions quirúrgiques, com la histerectomia abdominal.

Mínimament invasiva (Laparoscòpia o Robòtica): En tots dos tipus d'histerectomies, el seu cirurgià farà diverses incisions petites (talls quirúrgics) en l'abdomen. Li col·locaran un laparoscopi (una eina quirúrgica llarga i prima amb una càmera de vídeo) a través d'una de les incisions en l'abdomen. El laparoscopi li permet al seu cirurgià veure l'interior de l'abdomen.

Es bombarà gas de diòxid de carboni cap a l'abdomen per a fer espai. Això li dona al seu cirurgià més espai per a realitzar la cirurgia. El cirurgià també col·locarà eines quirúrgiques llargues i primes en les altres incisions que té en l'abdomen. En una histerectomia laparoscòpica, el cirurgià controla directament les eines quirúrgiques amb les mans. Pot veure les imatges del laparoscopi en un monitor de televisió. En una histerectomia robòtica, el cirurgià fa servir una consola i controla un robot que mou les eines quirúrgiques. La consola té un monitor especial on es poden veure les imatges del laparoscopi en 3 dimensions (3-D).

En tots dos tipus d'histerectomies, el cirurgià extirparà l'úter i el coll uterí a través de la vagina, de ser possible. Si no es pot extirpar l'úter o el coll uterí a través de la vagina, el seu cirurgià engrandirà una de les incisions i extirparà l'úter i el coll uterí a través d'aquesta incisió. Després tancaran les seves incisions amb sutures (punts).

Imagen
histerectomia abordatge robotic HUB

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: