Celiaquia: complicacions si es menja gluten

La ingestió de gluten per part d'algú amb malaltia celíaca provocarà danys continus en l'intestí prim. Això pot portar a problemes d'absorció de nutrients essencials, el que resulta en deficiències nutricionals i les seves conseqüències associades.

La presència constant de gluten a la dieta d'un celíac pot causar símptomes gastrointestinals crònics com dolor abdominal, diarrea, estrenyiment, inflor i gasos.

Els danys intestinals poden interferir amb l'absorció adequada de ferro, àcid fòlic, calci, vitamina D i altres vitamines i minerals importants. Això pot provocar anèmia, osteoporosi, problemes de creixement en nens i altres problemes de salut relacionats amb deficiències nutricionals.

La malaltia celíaca no tractada s'ha relacionat amb un major risc de desenvolupar altres condicions mèdiques greus, com malalties autoimmunes (com la diabetis tipus 1 i la tiroïditis), malalties del fetge, trastorns neurològics, infertilitat, avortaments espontanis i fractures d’ossos.

La persistència dels danys intestinals en persones amb malaltia celíaca no tractada pot augmentar el risc de desenvolupar limfoma intestinal i altres tipus de càncer gastrointestinal.

En resum, no seguir una dieta sense gluten tots els dies pot tenir greus conseqüències per a la salut a llarg termini en les persones amb malaltia celíaca. És fonamental per al seu benestar seguir una dieta estricta sense gluten i evitar el consum de qualsevol aliment que contingui o hagi tingut contacte creuat amb aquesta proteïna. 

Servei d'Aparell Digestiu.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: