Cirurgia de càncer d'endometri: informació clau

El càncer d’endometri és el tumor maligne que s’origina a partir de l’endometri. És el tumor més freqüent de l’úter.

DESCOBREIX TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

El càncer d’endometri és el tumor maligne que s’origina a partir de l’endometri.  És el tumor més freqüent de l’úter. Existeixen diferents tipus de càncer d’endometri, cadascun d’ells amb unes característiques diferents.

El tipus més freqüent és l’anomenat carcinoma endometrioide. Està íntimament relacionat amb l’excés hormonal i l’obesitat. En la majoria dels casos es tracta d’un tumor de creixement lent i local. El símptoma més freqüent és el sagnat vaginal després de la menopausa.

El tractament principal del càncer d’endometri és la cirurgia. Els procediments quirúrgics habituals seran extirpar l’úter i els ovaris i fer un estudi dels ganglis limfàtics: Histerectomia amb annexectomia bilateral amb estudi del gangli sentinella.

L’objectiu principal de la cirurgia és extirpar el tumor totalment.

A més, donat que el càncer d’endometri té tendència a afectar els ganglis limfàtics, també es farà un estudi d'aquests. Això permet conèixer l’extensió de la malaltia i poder ajustar el tractament.

Per tant, la cirurgia del càncer d’endometri consisteix a fer una histerectomia amb annexectomia bilateral i estudi del gangli sentinella (o limfadenectomia pelviana). Es a dir, extirpar l’úter, ovaris i trompes i extreure un gangli de cada costat de la pelvis (gangli sentinella, el primer gangli en la línia de drenatge de l'úter) o més ganglis (limfadenectomia).

En cas de tumors de baix grau i/o molt localitzats, el tractament quirúrgic pot ser suficient. En tumors amb criteris de risc (tumors d’alt grau o més extensos) serà necessari afegir radioteràpia o radioteràpia + quimioteràpia després de la cirurgia.

 

DESCOBREIX TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Servei de Ginecologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: