Celiaquia: consideracions prèvies de la dieta sense gluten

L'únic tractament eficaç que fins ara garanteix als celíacs un perfecte estat de salut, amb la desaparició de les manifestacions clíniques, la normalització de les anàlisis i la recuperació de l'estructura normal de la mucosa intestinal, consisteix en mantenir una dieta estricta sense gluten durant tota la vida. Alguns pacients poden presentar altres intoleràncies alimentàries com  a la lactosa o fructosa i sorbitol. En aquests casos el metge especialista informarà com restringir també els aliments necessaris en aquests casos. A més, sobretot al diagnòstic a vegades el vostre metge us pautarà suplements.

DIETA SENSE GLUTEN EFICAÇ

Alimentació lliure de gluten de per vida

Evitar la contaminació creuada/contacte creuat

 

La ingesta de petites quantitats de gluten activa el sistema immunitari i produeix lesió intestinal encara que no generi símptomes. És primordial que el celíac agafi l'hàbit de llegir l'etiquetatge o escanejar codi de barres de tots els productes per saber si tenen gluten (lliures de traces). No només cal evitar els cereals que el contenen blat, l'ordi, el sègol, l'espelta, el kamut, el triticale i la civada (no certificada) sinó que també cal prescindir dels seus derivats i altres aliments que puguin contenir traces. És molt important evitar la contaminació creuada, és totalment imprescindible perquè la dieta sense gluten sigui estricta i adequada.

El contacte creuat és el procés pel qual els nostres aliments entren en contacte amb el gluten. Però no només els nostres aliments, sinó qualsevol utensili, superfície, ingredient o plat que ha estat en contacte amb el gluten, encara que sigui mínimament, no pot ser utilitzat per cuinar sense gluten o no pot ser ingerit per un celíac.

Cal conèixer les mesures higièniques necessàries per evitar contactes creuats a l'hora de cuinar. Evitar el contacte creuat per gluten fora de casa és un gran repte, però és fonamental aconseguir-ho, ja que petites quantitats de gluten provoquen una resposta immunològica a les persones amb celiaquia, tinguin o no símptomes externs.

Consideracions a tenir en compte per portar una correcta dieta sense gluten:

  • No s'ha d'iniciar fins haver obtingut un diagnòstic correcte pel metge especialista mitjançant les proves mèdiques pertinents.
  • La dieta s’ha de seguir estrictament durant tota la vida. La ingesta de petites quantitats de gluten produeix dany a les vellositats intestinals, podent anar, o no, acompanyades de símptomes.
  • No es recomana el consum de productes a granel ja que tenen més risc d'haver patit contaminació creuada.
  • No s'han de consumir productes etiquetats amb la declaració “molt baix en gluten”, encara que vagin acompanyats de les al·legacions següents: “Adequat per a les persones amb intolerància al gluten”, “Adequat per a celíacs”, “Elaborat específicament per a persones amb intolerància al gluten” o “Elaborat específicament per a celíacs”. Aquests productes poden contenir entre 20 i 100 mg/kg de gluten, no sent aptes per a persones celíaques segons els experts. L'única menció vàlida per a les persones celíaques és la menció SENSE GLUTEN (informació ampliada sobre l'etiquetatge).
  • Sense gluten no sempre és sinònim de zero gluten. Per convenció, s’ha establert que un celíac pot tolerar 20 partícules per milió (ppm) de gluten. Així els productes processats amb menys de 20ppm poden ser considerats sense gluten.
  • En adquirir productes elaborats i envasats és recomanable comprovar la relació d'ingredients que figuren a l'etiquetatge o cercar-los a la Llista d'Aliments sense gluten de FACE o a l'aplicació FACEMÒBIL o de l’Associació de Celíacs de Catalunya
  • En aquells domicilis on hi hagi un membre celíac es recomana eliminar les farines de blat i el pa ratllat amb gluten, i utilitzar a el seu lloc farines de llegums, pa ratllat sense gluten o flocs de puré de patata per arrebossar, empanar o espessir salses.
  • Les persones no celíaques de la llar no haurien de seguir una dieta sense gluten (DSG), però sí que han de tenir coneixement sobre la contaminació creuada per ser especialment cautelosos.
  • Davant del dubte de si un producte pot contenir o no gluten: NO L’HEU DE CONSUMIR.

 

Servei d'Aparell Digestiu.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: