Cirurgia ortognàtica: tots els detalls

La Cirurgia Ortognàtica, del grec, orthos, “recte”, gnation “mandíbula”, és una intervenció quirúrgica encarregada de corregir una malposició del maxil·lar i/o la mandíbula per aconseguir normalitzar la seva funcionalitat tenint en compte els paràmetres d'harmonia facial.

TROBA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

La cirurgia ortognàtica consisteix a realitzar osteotomies (talls a l’os) als maxil·lars per tal de poder mobilitzar-los a la posició planificada. La nova posició es fixarà mitjançant miniplaques de titani per tal de mantenir la seva posició.

En la major part dels casos cal realitzar un tractament d’ortodòncia abans i després de la cirurgia de cara a col·locar les dents en la seva posició ideal de cara a la cirurgia. La durada d’aquest tractament dependrà de cada cas i serà indicat pel seu ortodontista.

La cirurgia es planifica de forma virtual amb un software específic que permet realitzar-la en un “quiròfan” virtual abans de la cirurgia. A més, es poden fabricar guies i plaques a mida per cada pacient que milloren la precisió de la cirurgia de forma considerable i redueixen el temps quirúrgic.

Cirurgia amb guies i plaques a mida.

Hi ha diversos tipus de cirurgia ortognàtica que estan condicionats pel tipus de maloclusió i la indicació de la cirurgia:

  • Ortognàtica momaxil·lar: Cirurgia únicament sobre un dels dos maxil·lars, o bé la mandíbula o bé el maxil·lar.
  • Ortognàtica bimaxil·lar:  Realització d’osteotomies per corregir la posició tant del maxil·lar com de la mandíbula.
  • Segmentació maxil·lar: Realització d’osteotomies entre algunes dents superiors i el paladar per tal de, sobretot,  aconseguir expandir el maxil·lar a nivell transversal. Aquest tipus de cirurgia es realitza dins del tipus de cirurgia prèvia en cas que sigui necessari.
  • Mentoplàstia: Realització d’una osteotomia a nivell de l’os del mentó per tal de canviar les seves dimensions.
  • SARPE: Expansió ràpida del paladar assistida quirúrgicament. Realització d’osteotomies a nivell maxil·lar per aconseguir augmentar la dimensió transversal del maxil·lar. Prèviament, l’ortodontista haurà col·locat un aparell al paladar que expandirà paulatinament el paladar.

TROBA TOTS ELS DETALLS A EL MEU QUIRÒFAN

Servei de Cirurgia Maxil·lofacial i Oral

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: