Unitat d'ortogeriatria: què és?

És una unitat d’hospitalització on s’atenen els pacients ancians amb fractura de maluc, de forma adaptada a la seva edat avançada. Encara que sigui “només” la fractura d’un os, pot tenir repercussions importants en tot l’organisme, de manera que en seguiran l’evolució diversos especialistes.

És una unitat d’hospitalització on s’atenen els pacients ancians amb fractura de maluc, de forma adaptada a la seva edat avançada. Encara que sigui “només” la fractura d’un os, pot tenir repercussions importants en tot l’organisme, de manera que en seguiran l’evolució diversos especialistes.

L’objectiu és el treball en conjunt entre diversos professionals per prevenir possibles complicacions o tractar-les el més aviat perquè el pacient recuperi la qualitat de vida prèvia

El tractament de la fractura és, en tots els casos, una intervenció quirúrgica que consisteix en la col•locació d’una pròtesi o uns claus en el fèmur, depenent del tipus de fractura.

La intervenció es realitzarà el més aviat possible, depenent de la disponibilitat de quiròfan i l’estabilitat del pacient. Se l’anirà informant de la previsió.

Serà atès per diversos professionals que vetllaran perquè rebi la millor atenció possible: professionals de Traumatologia, Medicina Interna/Geriatria, Anestèsia, Infermeria i auxiliars, Rehabilitació, Fisioteràpia i Teràpia Ocupacional, Dietètica i Nutrició, zeladors/res, adminitratius/ves i Treball Social, si és necessari.

La informació mèdica se li donarà diàriament després del passi de visita per part de l’equip de Traumatologia i / o de Medicina Interna.

Si no hi ha complicacions, l’operació li permetrà seure l’endemà de la intervenció i donar recolzament a la cama operada des del segon dia per fer els primers passos.

Dependrà de la valoració de Traumatologia i Rehabilitació.

De forma progressiva, tornarà a caminar en pocs dies: primer acompanyat, i després vostè sol amb un caminador o unes crosses.

Haurà de portar unes sabatilles tancades per evitar ensopegades. I una bata per sortir de l’habitació a caminar.

Si no hi ha problemes, en una setmana aproximadament després de la intervenció estarà en disposició de ser donat d’alta de l’hospital.

Li caldrà recuperar-se amb sessions de fisioteràpia durant diverses setmanes, que s’iniciaran a l’hospital i continuaran a l’alta.

Després de l’operació, necessitarà més ajuda per a les seves activitats habituals, ja que la recuperació és progressiva.

És important que el pacient estigui acompanyat per la família o cuidadors per continuar les seves activitats habituals des del primer dia, com llegir el diari, escoltar la ràdio, fer mots encreuats, pintar amb colors, fer costura, mirar fotos de familiars, etc.

És recomanable proporcionar al pacient els seus estris habituals, com ulleres, audiòfons, pròtesis dentals, calendari, rellotge de polsera i / o de tauleta, etc, per evitar la seva desorientació.

És important mantenir els pacients desperts i actius durant el dia.

El pacient o la família hauran de confirmar amb l’equip assistencial la medicació que prenia abans d’ingressar.

Els acompanyants han d’informar l’equip assistencial si apareixen complicacions com ara nerviosisme, agressivitat, somnolència, canvi de caràcter, restrenyiment, tos en beure aigua...

  • Serà controlat en consultes externes per seguir l’evolució de la fractura i l’estat general.
  • Necessitarà més ajuda al seu domicili durant unes setmanes, per la qual cosa és important planificar l’alta amb la família i l’equip assistencial com més aviat millor.
  • Haurà de continuar amb la rehabilitació iniciada a l’hospital.
  • Per tal d’afavorir la seva recuperació, serà molt important que asseguri la ingesta d’aliments proteics en els àpats principals, dinar i sopar (carn, peix, ous) i els aliments rics en calci com la llet –iogurt– formatges, ja que són una font natural de calci i ens ajuden a “enfortir” l’os.

Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: