Els mosquits quan viatgem

L'etern enemic

La millor manera de prevenir les malalties transmeses per mosquits com la malària, encefalitis japonesa, dengue, zika o chikungunya, és evitar les picades.

Les hores de més risc per a la malària i encefalitis japonesa són la sortida del sol, el capvespre i durant la nit; mentre que les hores de més risc per al dengue, zika o chikungunya són durant les hores solars.

Quan estigui a l'aire lliure

  • Porteu roba de màniga llarga i pantalons llargs, colors neutres i no es posi perfums ni colònies. Si s'ha d'aplicar crema de protecció solar o hidratant recordeu sempre aplicar-se primer la crema i damunt el repel·lent.
  • Apliqueu-vos a les zones del cos descobertes un bon repel·lent d'insectes, com per exemple els d'origen natural (PMD) amb oli d'eucaliptus o sintètics amb deitil-toluamida (DEET) amb durada de 6 a 8 hores, apte per a nens i adults. Si transpirés abundantment o es banyés, recordeu que cal replicar el repel·lent.
  • Polseres, suplements vitamínics o ultrasons no han demostrat eficàcia per evitar picades de mosquits.

I a l'interior
No us relaxeu! Inspeccioneu bé l'habitació i poseu barreres als mosquits: dormiu tranquil sota una bona mosquitera, i considereu l'opció d'encendre el ventilador o aire condicionat.

Què és la malària
És una malaltia parasitària de distribució mundial, present a molts països tropicals africans, americans i asiàtics, que es transmet a través de picada d'un mosquit (Anopheles). El risc de patir una malària o paludisme depèn del lloc de destinació (país), estada, motiu del viatge i durada del mateix, per això el metge del centre de Salut Internacional us aconsellarà sobre el risc individual que presenteu.

Per prevenir la malària avui dia no disposem de vacunes eficaces sobre això sinó, primerament, ha d'evitar les picades dels mosquits mitjançant l'ús de repel·lents i utilitzar camises, pantalons de màniga llarga i colors neutres quan estigui a l'aire lliure; dormir sota teles mosquiteres tota la nit i/o sota ventilador/aire condicionat; i si el metge del Centre de Salut Internacional així ho considera haurà de prendre addicionalment quimioprofilaxi antimalàrica. La quimioprofilaxi, per tant, sempre s'ha d'afegir a les mesures de barrera, considerant que la seva efectivitat encara que elevada és limitada per evitar la malaltia. Si en tornar de viatge, o a les 3 o 4 setmanes en tornar del viatge, presentara febre (>=38ºC) ha d'acudir amb la màxima celeritat possible al Centre de Salut Internacional per a la seva valoració, o al centre sanitari més proper per defecte.

Les immunitzacions o vacunes són essencials per a molts viatgers, per això abans de qualsevol viatge a un país considerat de risc per a la salut, caldria consultar un Centre de Salut Internacional. A més per facilitar les gestions i que puguis ser atès com més aviat millor et recomanem programar una visita amb nosaltres omplint el següent formulari

Servei de Medicina Preventiva

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: