Pròtesi de genoll: com s'opera?

La intervenció de pròtesis de genoll consisteix a substituir l'articulació malalta i reemplaçar-la per una d’artificial de manera parcial o total, anomenada pròtesi.

DESCOBREIX TOTS ELS DETALLS SOBRE AQUESTA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

El genoll és l'articulació més gran i complexa de l'organisme humà i la seva estructura està configurada per sostenir el pes del cos mentre es corre, es camina o s'està dret. Per aquest motiu cal tenir una gran estabilitat, especialment perquè els músculs que s'hi insereixen són els que faciliten el moviment (130° entre flexió i extensió, així com una mínima rotació de 14° quan està en flexió) i desenvolupen una gran força.

L'artrosi és la malaltia osteomuscular més freqüent al món. Està classificada com la 11a malaltia que ocasiona més pèrdua d'anys viscuts ajustats per qualitat de vida. A Espanya, afecta el 19,6% de la població de més de 40 anys.

La gonartrosi (artrosi de genoll) es veuen alterats tots els teixits que la formen: el cartílag, l'os subcondral, la membrana sinovial, la càpsula articular, els meniscs, les burses, els lligaments i els músculs. L'origen d'aquestes alteracions és divers.

Els símptomes principals són: el dolor i la limitació de la funció articular, rigidesa, crepitació, tumefacció, restricció de l'arc de moviment articular, inestabilitat articular o atròfia muscular, segons el cas.

En què consisteix la cirurgia?

La intervenció de pròtesis de genoll consisteix a substituir l'articulació malalta i reemplaçar-la per una d’artificial de manera parcial o total, anomenada pròtesi. Aquesta pròtesi està fabricada de diferents metalls i un plàstic especial (polietilè) i es pot fixar amb ciment als extrems ossis o sense (tíbia, fèmur i opcionalment ròtula), depenent de les circumstàncies del pacient. De vegades el desgast de l'articulació i la deformitat afecta només una part d'aquesta i es pot substituir per una pròtesi unicompartimental. La major part de vegades es requereix la substitució completa de l'articulació.

Imagen
protesi genoll

Si el tractament conservador fracassa i compleix amb les indicacions requerides, el seu cirurgià traumatòleg podria oferir-li aquesta intervenció. Per a això s'hauria de sotmetre a algunes proves mèdiques, per ser apte per a la cirurgia.

DESCOBREIX TOTS ELS DETALLS SOBRE AQUESTA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

Servei de Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: