Desmuntamites: 8 falsos mites sobre l'asma

T'expliquem 8 falsos mites sobre l'asma i la seva resposta!

A l'asma al·lèrgica és comú que els símptomes de l'asma comencin a la infància, però, aquesta condició pot presentar-se en persones adultes, a més hi ha altres formes d'asma (no al·lèrgica) que poden afectar persones de totes les edats, fins i tot adults grans.

La gravetat de l'asma pot variar des d'una condició lleu intermitent fins a una malaltia greu que pot suposar una afecció debilitant que afecta significativament la qualitat de vida. D'altra banda, les crisis d'asma (o atacs) es poden presentar com a símptomes lleus i ocasionals fins a atacs greus i potencialment mortals.

Encara que l'exercici pot desencadenar símptomes en algunes persones amb asma, la majoria dels asmàtics poden participar en activitats físiques si el control de la malaltia és adequat i siguin les recomanacions mèdiques.

Si bé els al·lèrgens poden desencadenar els símptomes de l'asma en algunes persones, hi ha l'asma sense al·lèrgia, on hi ha múltiples factors desencadenants, inclosos l'exercici, l'estrès, la ingesta d'alguns fàrmacs, i les condicions climatològiques com ara la contaminació de l'aire, la humitat i les temperatures extremes, entre d'altres.

Tot i que algunes persones poden ser al·lèrgiques als animals, no totes les persones amb asma tenen al·lèrgies a les mascotes. A més a més, amb un maneig adequat de la malaltia i la reducció dels desencadenants de l'asma, moltes persones amb asma poden conviure amb mascotes.

Encara que l'estrès i l'ansietat poden empitjorar els símptomes de l'asma, l'asma és una malaltia amb bases fisiològiques ben establertes, com la inflamació de les vies respiratòries i la hiperreactivitat bronquial.

El tabaquisme empitjora significativament l'asma i augmenta el risc de complicacions greus, com ara atacs greus i malalties pulmonars addicionals. Fumar no s'ha de considerar una estratègia de maneig per a l'asma en absolut.

L'asma és una malaltia crònica que requereix un tractament continu, fins i tot quan els símptomes no són evidents. El tractament adequat pot ajudar a prevenir atacs d'asma i millorar la qualitat de vida a llarg termini.

Servei de Pneumologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: