
L’Anisakis simplex és un paràsit que pot estar en el tracte digestiu dels peixos marins. Podeu entrar en contacte amb l’anisakis quan consumiu peix cru o poc cuinat i cefalòpodes (calamar, pop i sípia).
La ingesta d’anisakis pot no donar cap símptoma, produir símptomes digestius o bé, en algunes persones, provocar una reacció al·lèrgica. La reacció al·lèrgica es pot manifestar amb símptomes cutanis com urticària i/o inflor de llavis i parpelles o símptomes sistèmics com un quadre d’anafilaxi (reacció al·lèrgica greu).

- Eviteu la ingesta de peix cru (sobretot el seitó en vinagre) o poc cuinat, incloent salaons, fumats, escabetx o cuinats de forma inadequada en el microones o a la planxa.
- Sotmeteu el peix a una congelació a -20°C durant 5 dies. Es recomana el peix congelat en alta mar o ultracongelat, que s'eviscara precoçment, amb la qual cosa la possibilitat de parasitosi és menor.
- S’ha de cuinar aconseguint temperatures superiors a 60°C. Per tant, la preparació "a la planxa" sol resultar insuficient.
- És preferible el consum de la part de la cua dels peixos grans, procurant evitar àrees ventrals properes a l’aparell digestiu del peix.
- Eviteu prendre fàrmacs antiinflamatoris en les hores prèvies o posteriors a la ingesta de peix.
- Es poden consumir peixos de riu (truita), mariscos (excepte cefalòpodes) i peixos en conserva (excepte anxoves).
La possibilitat de prendre mesures més estrictes, incloent-hi la prohibició absoluta d’ingerir peixos i cefalòpodes, ha de ser valorada per cada especialista en al·leroglogia en funció de la història clínica i el grau de sensibilització del pacient.
Servei d'Al·lergologia