Anisakis: informació per als pacients amb al·lèrgia

L’Anisakis simplex és un paràsit que pot estar en el tracte digestiu dels peixos marins

L’Anisakis simplex és un paràsit que pot estar en el tracte digestiu dels peixos marins. Podeu entrar en contacte amb l’anisakis quan consumiu peix cru o poc cuinat i cefalòpodes (calamar, pop i sípia).   

La ingesta d’anisakis pot no donar cap símptoma, produir símptomes digestius o bé, en algunes persones, provocar una reacció al·lèrgica. La reacció al·lèrgica es pot manifestar amb símptomes cutanis com urticària i/o inflor de llavis i parpelles o símptomes sistèmics com un quadre d’anafilaxi (reacció al·lèrgica greu).  

  • Eviteu la ingesta de peix cru (sobretot el seitó en vinagre) o poc cuinat, incloent salaons, fumats, escabetx o cuinats de forma inadequada en el microones o a la planxa.
  • Sotmeteu el peix a una congelació a -20°C durant 5 dies. Es recomana el peix congelat en alta mar o ultracongelat, que s'eviscara precoçment, amb la qual cosa la possibilitat de parasitosi és menor.
  • S’ha de cuinar aconseguint temperatures superiors a 60°C. Per tant, la preparació "a la planxa" sol resultar insuficient.
  • És preferible el consum de la part de la cua dels peixos grans, procurant evitar àrees ventrals properes a l’aparell digestiu del peix.
  • Eviteu prendre fàrmacs antiinflamatoris en les hores prèvies o posteriors a la ingesta de peix.
  • Es poden consumir peixos de riu (truita), mariscos (excepte cefalòpodes) i peixos en conserva (excepte anxoves).

La possibilitat de prendre mesures més estrictes, incloent-hi la prohibició absoluta d’ingerir peixos i cefalòpodes, ha de ser valorada per cada especialista en al·leroglogia en funció de la història clínica i el grau de sensibilització del pacient.

Servei d'Al·lergologia

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: