Celiaquia: sensibilitat al gluten no celíaca

La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o sensibilitat al blat no celíaca és un terme que engloba els símptomes i manifestacions immunològiques precipitades pel gluten en aquells pacients que s'ha exclòs la malaltia celíaca (MC).

A diferència de la malaltia celíaca, les persones amb SGNC no tenen elevacions d'anticossos específics per a celíacs ni atròfia intestinal. Poden tenir limfocitosi intraepitelial o MARSH1), i genètica compatible amb malaltia celíaca. Els seus mecanismes fisiopatològics estan pendents d’aclarir-se i de fet no se sap si realment és el gluten o els inhibidors  d'amilasa-tripsina, aglutinines de germen de blat o fructans.  

La SGNC no té majoria de les conseqüències de la MC a causa de l'absència d'enteropatia. No està associat a malabsorció o malignitat. 

S'ha acordat limitar el gluten a la dieta dels pacients amb SGNC; però encara segueix sent difícil saber quant d’estricte i durant quant de temps. Considerar la possibilitat del gluten en el futur, després d'1 a 2 anys de dieta amb gluten, amb ajuda d'un dietista i un gastroenteròleg.

Imagen
attg

Font: Jansson-Knodell, CL et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr;22(4):693-704

Imagen
ncgs

Font: Jansson-Knodell, CL et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr;22(4):693-704

Imagen
cd i ncgs

Font: Jansson-Knodell, CL et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr;22(4):693-704  

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.