Celiaquia: sensibilitat al gluten no celíaca

La sensibilitat al gluten no celíaca (SGNC) o sensibilitat al blat no celíaca és un terme que engloba els símptomes i  manifestacions immunològiques precipitades pel gluten en aquells pacients que S’HA EXCLÒS LA MALALTIA CELÍACA. A diferència de la malaltia celíaca, les persones amb SGNC no tenen d'elevacions d'anticossos específics per a celíacs ni atròfia intestinal. Poden tenir limfocitosi intraepitelial o MARSH1) i genètica compatible amb malaltia celíaca. Els seus mecanismes fisiopatològics estan pendents d’aclarir-se i de fet no se sap si realment és el gluten o els inhibidors  d'amilasa-tripsina, aglutinines de germen de blat o fructans.  

La SGNC no té majoria de les conseqüències de l'EC a causa de l'absència d'enteropatia. No està associat a malabsorció o malignitat. 

S'ha acordat limitar el gluten a la dieta dels pacients amb SGNC; però encara segueix sent difícil saber quant d’estricte i durant quant de temps. Considerar la possibilitat del gluten en el futur, després d'1 a 2 anys de dieta amb gluten, amb ajuda d'un dietista i un gastroenteròleg.

Imagen
attg

Font: Jansson-Knodell, CL et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr;22(4):693-704

Imagen
ncgs

Font: Jansson-Knodell, CL et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr;22(4):693-704

Imagen
cd i ncgs

Font: Jansson-Knodell, CL et al. Clin Gastroenterol Hepatol. 2024 Apr;22(4):693-704  

Servei d'Aparell Digestiu

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: