La malaltia celíaca o celiaquia és una intolerància i/o al·lèrgia crònica al gluten.
La malaltia celíaca o celiaquia és una intolerància i/o al·lèrgia crònica al gluten.
Quan s’ingereixen aliments que contenen gluten es produeix atròfia o deteriorament del budell prim que afecta la funció d’absorció dels nutrients (aliments).
La celiaquia pot manifestar-se a qualsevol edat. Els símptomes més freqüents que presenta són: diarrea, pèrdua de pes, anèmia ferropènica, etc., però no sempre es manifesta amb aquests símptomes.
El tractament dietètic és l’únic tractament, aquest consisteix a excloure, per a tota la vida, el gluten de l’alimentació.
El gluten és una proteïna (gliadina) que es troba en els cereals següents: blat, ordi, civada, sègol, kamut, espelta i triticale.
L’objectiu de seguir una alimentació exempta de gluten es aconseguir la recuperació clínica i funcional del pacient.
Malgrat que s’excloguin els aliments que contenen gluten, l’alimentació ha de ser variada i equilibrada. Una dieta sense gluten no ha de comportar cap dèficit nutricional. Es requereix conèixer els aliments que contenen gluten o poden contenir-lo així com tots els seus derivats i, aprendre com substituir-los per altres aliments que aportin a l'organisme els mateixos nutrients, per a la qual cosa, cal seguir unes normes i tenir-ne cura:
A l’hora de comprar:
- Llegiu sempre l’etiqueta dels aliments per si contenen algun cereal amb gluten o ingredient que el pugui contenir. Els aliments i productes sense envasar (a granel) o elaborats de forma artesana i sense etiquetar els haureu de desestimar si no coneixeu exactament la seva composició.
- Ingredients que contenen o poden contenir gluten: gluten, cereals, farina, amilacis, fècula, fibra, espessidors, sèmoles, proteïna vegetal, hidrolitzat de proteïna, malta, llevat químic, midons modificats (E-1404, E-1410, E-1412, E-1413, E-1414, E-1420, E-1422, E-1440, E-1442, E-1450).
- El gluten és un compost amb moltes propietats, per la qual cosa és molt utilitzat en la indústria alimentària. Busqueu el “logo de l’espiga”, que indica els productes i aliments lliures de gluten.
A la cuina:
Heu de tenir cura per evitar la contaminació creuada amb altres aliments a l’hora de preparar-los, cuinar-los o emmagatzemar-los:
- Vigileu reutilitzar l’oli: no empreu olis on abans s’hi hagi fregit un aliment amb gluten.
- Heu de tenir cura dels estris: separar els ganivets, les culleres, les forquilles... que s’han utilitzat amb aliments que contenen gluten. Els estris de fusta són els menys adequats per la seva porositat.
- Empreu una torradora exclusiva per al pa sense gluten.
Al restaurant:
La persona amb celiaquia pot realitzar una vida social completament normalitzada. En tots els restaurants hi ha plats que no contenen gluten. Pregunteu sempre pel responsable de l’establiment i feu-li-ho saber.
En viatges de llarg recorregut en tren, avió o vaixell, cal que ho comuniqueu en el moment de la reserva o de la compra del bitllet.
Amb els medicaments:
Els medicaments poden contenir gluten, per la qual cosa cal que en reviseu sempre la composició (llegiu el prospecte) i davant de qualsevol dubte consulteu-ho amb el metge o el farmacèutic.
Grup aliments | Contenen gluten | Poden contenir gluten | No contenen gluten |
Làctics | Postres làctiques industrials |
Iogurt amb cereals Postres làctiques: flams, natilles |
Llet, formatge, iogurt natural i de sabors, postres làctiques casolanes sense gluten |
Càrnics | Succedanis de peix i marisc |
Carn o peix precuinat o en Xarcuteria en general: embotits, |
Carn, peix i ous, frescos Pernil salat i pernil cuit extra |
Farinacis | Farines, sèmoles, pasta, pa i derivats de blat, ordi, civada, sègol i triticale | Tots els aliments precuinats, en conserva, sopes de sobre, etc | Llegums, patates, arròs, maizena, blat de moro, sèmola d’arròs o de blat de moro, tapioca, polenta... |
Verdures i hortalisses |
Les precuinades i en conserva | Totes: fresques i congelades | |
Fruites | Fruita en conserva, sucs i nèctars de fruita envasats (vegeu etiqueta) | Fruita fresca, en compota i sucs naturals Fruita assecada: panses, figues, prunes |
|
Greixos |
Oli d’oliva, olis de llavors Mantega i margarina sense sal |
||
Fruites oleaginoses |
Fruites oleaginoses fregides, salades, d’aperitiu, etc. | Ametlles, avellanes, pinyons, cacauets... |
|
Sucres, dolços i pastisseria |
Pastisseria i gelats industrials | Sucre, mel, melmelada i codonyat, cacau al100%. Dolços, pastissos i gelats casolans fets amb farina sense gluten | |
Begudes |
Aigua amb gas i begudes en general amb gas. Begudes isotòniques. |
Aigua i infusions, begudes en general sense gas |
Unitat de Dietètica i Nutrició Clínica de l'Hospital Universitari de Bellvitge.