Trasplantament de ronyó: què cal saber

Els ronyons són dos òrgans situats a l’esquena, sota les últimes costelles. La seva funció principal és filtrar la sang i eliminar l’excés de toxines i líquids per mitjà de l’orina. A més a més, produeixen hormones i vitamines.

TROBA TOTA LA INFORMACIÓ A EL MEU QUIRÒFAN

Els ronyons són dos òrgans situats a l’esquena, sota les últimes costelles. La seva funció principal és filtrar la sang i eliminar l’excés de toxines i líquids per mitjà de l’orina. A més a més, produeixen hormones i vitamines.

Quan els ronyons perden la seva funció de filtratge, calen tractaments que la puguin suplir per tal que la persona pugui continuar vivint. La millor opció de tractament és el Trasplantament Renal.

El Trasplantament de Ronyó ofereix:

  • Millor qualitat de vida per al pacient i la seva família
  • Independència d’un tractament de diàlisi
  • Menys restriccions en l’alimentació
  • Menor despesa econòmica
  • Menor incidència de complicacions i de mortalitat

Hi ha dos tipus de donants de ronyó:

El Trasplantament de ronyó de donant mort:
La persona que necessita un ronyó rep aquest òrgan d’un donant que ha mort per alguna circumstància i que ell, en vida, i/o la seva família, ha decidit, voluntàriament, donar els seus òrgans.
Això es produeix sempre en estrictes condicions d’anonimat i ni el receptor ni la família del donant difunt es podran conèixer mai.
En aquest tipus de donació s’avalua la compatibilitat entre les dues persones per poder portar a terme el trasplantament. També es garanteix que l’òrgan de la persona difunta està en les millors condicions per poder ser trasplantat.

El Trasplantament de ronyó de donant viu:
La persona que necessita un ronyó el rep d’algun familiar proper o d’un amic que s’ofereix voluntàriament i de forma desinteressada a fer la donació.
Aquest tipus de trasplantament és sempre la millor opció perquè es pot realitzar de manera programada. Així s’evita iniciar la diàlisi i l’estrès que suposa la incertesa de no saber quan sortirà un donant difunt a la llista d’espera.
Per aquest tipus de trasplantament, a més de realitzar les proves necessàries al receptor, també s’hauran de fer proves a la persona que s’ofereix a donar el ronyó. Això es fa per assegurar que aquesta persona que donarà l’òrgan està bé de salut i que correrà uns riscos mínims. Si en aquestes proves es detecta qualsevol mínima contraindicació per a la donació, aquesta persona no podrà ser donant i s’hauran d’estudiar altres opcions.

Serveis de Nefrologia i Urologia i Àrea de les malalties Nefro-urològiques

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: