Neuroma de Morton: què cal saber

El neuroma de Morton, també conegut com a neuroma interdigital, és una afecció que es produeix per un problema en els nervis de la planta del peu, específicament els que van entre els dits

El neuroma de Morton, també conegut com a neuroma interdigital, és una afecció que es produeix per un problema en els nervis de la planta del peu, específicament els que van entre els dits. Es caracteritza per un engrossiment del teixit al voltant dels nervis interdigitals (nerviós que van entre els dits), generalment entre el tercer i quart dit (els dits es compten començant pel polze i avançant fins al mocador, tot i que també pot ocórrer entre altres dits. Aquesta condició pot causar dolor intens (pot reflectir-se als dits dels peus o de vegades a la planta), sensació d'ardor, entumiment dels dits, formigueig o sensació de tenir un objecte estrany a la sabata.  El dolor sol agreujar-se en caminar, córrer o usar sabates ajustades.

La causa exacta del neuroma de Morton no sempre és clara, però es creu que està relacionada amb la compressió repetitiva o el trauma en els nervis interdigitals. Factors com l'ús de sabates ajustades o de tacó alt, deformitats del peu com els galindons (juanetes) o els dits en martell, activitats que impliquen pressió repetitiva als peus (com córrer o ballar) i l'anatomia del peu, poden augmentar el risc de desenvolupar aquesta condició.

Els símptomes del neuroma de Morton poden empitjorar amb l'activitat física o en estar dempeus durant llargs períodes de temps. El diagnòstic es realitza generalment mitjançant l'avaluació dels símptomes, l'examen físic i, en alguns casos, proves de diagnòstic per imatges com la ressonància magnètica o l'ecografia.

El tractament del neuroma de Morton varia segons la gravetat dels símptomes, però pot incloure mesures com el canvi de calçat, l'ús de coixins metatarsianes per redistribuir la pressió, la teràpia física, el repòs i l'ús de medicaments per al dolor. Injeccions de corticoesteroides, teràpia amb làser o per ones de xoc, i cirurgia per extirpar el neuroma poden ser opcions en casos més greus o persistents.

És important buscar atenció mèdica si experimentes símptomes de neuroma de Morton, ja que un tractament adequat pot ajudar a alleujar el dolor i prevenir complicacions a llarg termini. Per prevenir el neuroma de Morton, es recomana usar sabates còmodes i de bon ajust, evitar l'ús prolongat de sabates de tacó alt o estrets, canviar de calçat regularment, utilitzar coixins metatarsians o insercions ortopèdiques, i realitzar estiraments i exercicis d'enfortiment per als músculs del peu i la cama.

Distingir entre el neuroma de Morton, la metatarsàlgia (dolor als ossos dels peus) i la fascitis plantar (inflamació dels tendons de la planta del peu) és fonamental per a un tractament efectiu. Aquí tens algunaas pistas per diferenciar aquestes condicions:

Neuroma de Morton:

  • Acostuma a acompanyar-se de sensació d'ardor o formigueig als dits, especialment en caminar o en usar sabates ajustades.
  • El dolor sol localitzar-se entre els dits,  però no afecta tots els dits (generalment entre el tercer i quart dits del peu).
  • El dolor del neuroma de Morton tendeix a empitjorar amb la compressió directa a l'àrea afectada per la pròpia sabata.

Metatarsàlgia:

  • La metatarsàlgia implica dolor, ardor o sensació de pressió a la part anterior del peu (la zona més propera als dits), sense formigueig ni escurçament.
  • El dolor de la metatarsàlgia tendeix a empitjorar en caminar, estar dempeus durant llargs períodes de temps o especialment en posar pes sobre el peu. 

Fascitis plantar:

  • Dolor al taló o a la part inferior del peu, a prop de l'arc.
  • El dolor és més intens al matí en fer els primers passos després d'aixecar-se del llit.
  • El dolor tendeix a empitjorar després de períodes d'inactivitat, com estar assegut durant molt de temps, i millora amb el moviment.

Servei de Neurologia.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: