La Simfonia dels Herois

"Quan la màgia de les notes és un camí reparador davant una malaltia greu"

Simfonia dels Herois

Aquí pots veure el documental sencer

Gaudeix el concert aquí

Col·labora amb el projecte fent el teu donatiu per promoure la recerca de tumors cerebrals en aquest enllaç

Aquest és un projecte liderat pel Doctor Andreu Gabarrós, cap de Servei de Neurocirurgia de l'Hospital Universitari de Bellvitge, reconegut especialista a escala nacional i internacional en l'àmbit de la cirurgia cerebral amb més de 25 anys de trajectòria professional en l'àmbit de l'assistència i la recerca.

El projecte té per objectiu sensibilitzar sobre l'impacte que tenen els tumors cerebrals en els pacients, sobre l'augment de la supervivència en els últims anys gràcies a la millora de les tècniques quirúrgiques i sobre la necessitat d'invertir en recerca per frenar l'evolució dels tumors i la seva reaparició.

El Dr. Gabarrós compagina la seva tasca assistencial amb la seva passió per la música: és compositor, lletrista, teclista i vocalista de la banda de rock Dorigen.

 

Amb el projecte "Simfonia dels herois" ha volgut fer un reconeixement a l'esforç de superació dels pacients intervinguts d'un tumor cerebrals. Ha triat 9 pacients que eren músics, els ha compost una cançó i els ha convidat a participar-hi, adaptant cada peça a l'instrument que tocava el pacient.

Per a tancar el disc, ha triat la cançó coral "Simfonia dels herois", que dona nom al projecte i on participen tots.

El projecte compta amb la col·laboració de l'IDIBELL i l'Institut Català d'Oncologia (ICO).

 

"Cada pacient protagonitza una història de lluita i superació"

L'Hospital Universitari de Bellvitge és expert en tècniques prequirúrgiques i quirúrgiques que permeten preservar l'àrea del llenguatge durant la cirurgia dels tumors cerebrals, un factor essencial per evitar dèficits neurològics permanents i que té un impacte important en la qualitat de vida dels pacients.

Tenint en compte que la música és un llenguatge, en aquells pacients que són músics, s'identifiquen prèviament les àrees del cervell que s'activen quan el pacient canta o toca un instrument. Durant la intervenció se'ls fa parlar i/o tocar el seu instrument, per intentar preservar aquestes àrees que els permeten desenvolupar les habilitats musicals. Les intervencions de tumors cerebrals són altament complexes i sovint els pacients se'n recuperen lentament i canvien la seva manera de ser, de pensar, de veure les coses, de relacionar-se amb els seus familiars i amics; es converteixen, en certa manera, en una altra persona.

Aquest projecte els vol fer un homenatge i donar visibilitat a una malaltia que ha avançat molt en resolució quirúrgica i en l'assoliment de millores en supervivència però que encara té un llarg camí per recórrer en l'àmbit de la investigació de tractaments que aconsegueixin frenar l'evolució i reaparició.

Així mateix, amb aquest projecte es vol transmetre una idea de reconeixement i alhora d'esperança: els tumors cerebrals es poden tractar i no necessàriament han de deixar seqüeles. L'exemple de pacients músics intervinguts de tumors cerebrals que poden continuar tocant un instrument o cantant com abans de la intervenció és la millor mostra, així com la supervivència al llarg dels anys.

Els protagonistes de La Simfonia dels Herois

En què consisteix el projecte?

El projecte es divideix en tres grans productes: un disc, un concert de presentació i un documental.

El disc

Inclou les 9 cançons dedicades a cada pacient i la simfonia coral en què participen tots de manera conjunta. Un gran projecte que s'ha gestat durant molts mesos i que ha requerit una extraordinària dedicació per adaptar les cançons a les característiques de cada pacient o instrument, així com moltes hores d'estudi per a dur-lo a terme.

El concert solidari de presentació

La gran festa de presentació d'aquest projecte es va dur a terme al Teatre Joventut de L'Hospitalet de Llobregat l'11 de maig de 2023 gràcies a la cessió gratuïta de l'espai per part de l'Ajuntament de L'Hospitalet.

L'objectiu del concert va ser presentar les cançons del disc mitjançant un espectacle que combinés elements i participants diversos. Cada cançó va ser interpretada en directe pel grup musical del Dr. Gabarrós, Dorigen, i pel pacient al qual ha dedicat la seva cançó. En els casos en què el pacient ja era mort, els seus familiars van ocupar el seu lloc.

Es van unir a la cançó també cantants de reconeguda trajectòria, cadascun dels quals va apadrinar una cançó: Ramon Mirabet, Manu Guix, Marina Rosell, Estopa, Gerard Quintana, Carles Benavent i Antonio OrozcoEl van acompanyar l'orquestra del Col·legi de Metges de Barcelona i les corals Gregal dels Lluïsos de Gràcia i la del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, per als quals el Dr. Gabarrós va adaptar les partitures. Així mateix, el cantant, compositor i guitarrista escocès Mark Knopfler es va unir a aquest projecte solidari fent difusió del missatge d'esperança a través dels seus mitjans. L'acte va ser presentat per Jordi Hurtado. Tots ells van participar en el projecte de manera totalment altruista.

Abans de cada cançó, es va projectar un vídeo curt (menys d'1 minut) on es va poder escoltar el testimoni del pacient al qual s'havia dedicat la peça.

El concert va finalitzar amb la interpretació de la cançó coral que dona nom al projecte "La Simfonia dels Herois", que van cantar pacients, intèrprets professionals, orquestra i cors, tots junts sobre l'escenari i que va estar apadrinat pel Mago Pop mitjançant un vídeo des de Nova York i la cantant, Judith Neddermann.

Tots els assistents al concert van rebre el programa del concert i un llibret amb la història dels pacients, les lletres de les cançons i un codi QR on descarregar-se el disc.

 

El documental

El documental “La Simfonia dels Herois” ha estat un pilar bàsic del projecte dels seus inicis. Dirigit per Josep Serra i Marc Juan, ha estat fruit de l’acompanyament dels documentalistes des de l’any 2019 al doctor Gabarrós i a diversos dels pacients que han participat en la iniciativa.

La pel·lícula, que ha obtingut excel·lents crítiques, recull els pensaments, sentiments, temors i esperances dels pacients i d’alguns dels seus familiars, així com la seva implicació en el projecte, el seu esforç per participar als assajos, i la seva actuació en el concert culminant.

El 25 de novembre de 2023 es va estrenar en una projecció al Teatre Romea de Barcelona, que va cedir desinteressadament les seves instal·lacions. L’acte va comptar amb l’assistència de més de 500 persones que van omplir tot l’aforament i van aclamar el film amb una gran ovació.

El documental també s’ha projectat amb molt bona acollida al festival In-Edit Barcelona, es presentarà a altres festivals cinematogràfics estatals i internacionals, i ha estat emès pel programa 'Sense Ficció' de TV3.

 

 

Gira de concerts, actes benèfics... i molt més!

Tot i que inicialment “La Simfonia dels Herois” era un projecte limitat a un únic concert, un disc i un documental, la gran acollida que ha tingut ha animat els seus impulsors a donar-li continuïtat.

Així, el 17 de febrer de 2024, el grup Dorigen, amb el doctor Andreu Gabarrós al capdavant, ha iniciat a Vilafranca del Penedès una gira solidària de concerts per tal de recaptar fons per a la recerca en l’àmbit del càncer i els tumors cerebrals. En cadascun dels concerts de la gira, el grup compta amb la col·laboració desinteressada de músics, artistes i presentadors locals.

A banda d’això, s’estan gestant diversos actes benèfics i iniciatives solidàries relacionades amb el projecte. Mitjans de comunicació de tot Catalunya i Espanya li han dedicat nombrosos reportatges i notícies, sempre amb excel·lents valoracions.

Gràcies pel vostre suport!


 

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: