Epilèpsia: personatges il·lustres que la van tenir

Descobreix 24 personatges il·lustres que van tenir epilèpsia

Rei de Macedònia. Un dels imperis més grans de l’antiguitat que anava des de Macedònia fins a Àsia passant per Egipte, Mesopotàmia, Pèrsia, Àsia Central i acabant per l’Índia.

Considerat un dels millors estadistes de tots els temps, sota el seu govern es va produir el desenvolupament més gran tant de Roma com del seu imperi.

Matemàtic, físic, filòsof, teòleg i alquimista tot i tenir epilèpsia, va destacar per ser el descobridor de la Llei de la Gravitació Universal, així com l'espectre de color que s'observa en posar un prisma a la llum blanca; la llei de convecció tèrmica; els seus estudis sobre la velocitat del so a l'aire, etc.

Hèrcules, conegut en la mitologia grega com a Hèracles, era un heroi llegendari i semideu, fill de Zeus, el principal déu de l'Olimp, i d'Alcmena, una dona mortal. Se li atribuïen gestes heroiques i se'l considerava el més fort de tots els homes. Segons alguns relats mitològics, Hèrcules va patir episodis de convulsions, els quals s'han interpretat en alguns casos com a episodis epilèptics.

Inventor químic suec, famós per la invenció de la dinamita i pels premis que portin el seu nom. Després d'acumular una gran fortuna, va dedicar gran part a la fundació que porta el seu nom als camps de: literatura, fisiologia o medicina, física, química i la pau.

Pintor. Va passar pels estils següents: impressionisme, expressionisme i fauvisme arribant a realitzar 900 pintures i 1600 dibuixos.

Icona del pop, funky i rythm & blues.

Pianista, compositor i cantant britànic.

Frédéric François Chopin va ser un professor, compositor i virtuós pianista franc-polonès, considerat un dels més importants de la història i un dels majors representants del Romanticisme musical, que va escriure principalment per a piano. 

El líder revolucionari rus i fundador del Partit Comunista, Lenin va ser diagnosticat amb epilèpsia en la seva joventut. No obstant això, no es coneixen gaires detalls sobre com va afectar això la seva vida i treball polític.

L'heroïna francesa Joana d'Arc és un altre exemple històric d'una figura famosa que es creu que va patir d'epilèpsia. S'han fet diversos estudis mèdics retrospectius per tractar de diagnosticar la seva condició, i alguns suggereixen que podia haver tingut epilèpsia del lòbul temporal.

La mística espanyola Santa Teresa de Jesús, també coneguda com a Santa Teresa d'Àvila, va experimentar visions místiques i estats d'èxtasi, cosa que ha dut a algunes especulacions sobre si podria haver tingut epilèpsia del lòbul temporal.

El reconegut autor rus Fyodor Dostoyevsky va patir convulsions epilèptiques al llarg de la seva vida i va explorar temes relacionats amb l'epilèpsia en diverses de les seves obres literàries.

L'emperador francès Napoleó Bonaparte va experimentar diversos episodis de convulsions al llarg de la seva vida, cosa que ha portat a especulacions sobre si patia epilèpsia.

La famosa escriptora britànica Agatha Christie, coneguda per les seves novel·les de misteri, també es creu que podia haver patit d'epilèpsia. Alguns han especulat sobre si alguns dels seus personatges i trames van ser influenciats per les mateixes experiències amb la malaltia.

El filòsof grec Aristòtil és un altre exemple històric controvertit d'algú que podria haver tingut epilèpsia. S'han analitzat els seus escrits i símptomes descrits a la literatura antiga per suggerir aquesta possibilitat.

És considerat com el científic més important de segle XX a més de ser el més conegut. El 1905 publica la teoria de la relativitat (E = mc2) i el 1915 va presentar la teoria de la relativitat general en la qual va reformular el concepte de gravetat. Per les seves explicacions sobre l'efecte fotoelèctric i les seves nombroses contribucions a la física teòrica, el 1921 va rebre el Premi Nobel de Física.

L'astrònom polonès Nicolau Copèrnic, conegut per la seva teoria heliocèntrica del sistema solar, també s'ha especulat que podria haver tingut epilèpsia.

El cèlebre escriptor nord-americà Edgar Allan Poe, conegut per les seves històries de terror i misteri, es creu que podia haver patit d'epilèpsia.

L'influent pintor espanyol Pablo Picasso també ha estat objecte d'especulació sobre si patia epilèpsia. Alguns experts mèdics han analitzat les seves biografies i els canvis en el seu estil artístic per suggerir aquesta possibilitat.

El líder revolucionari i polític rus Lleó Trotski, contemporani de Lenin, també es creu que patia epilèpsia. Aquest fet s'ha esmentat a diverses biografies i estudis sobre la seva vida.

El poeta romàntic britànic Lord Byron va experimentar episodis de convulsions durant la seva vida, cosa que ha portat a algunes especulacions.

El famós compositor nord-americà George Gershwin, conegut per obres com Rhapsody in Blue i An American in Paris, també s'ha especulat que podria haver tingut epilèpsia. La mort prematura als 38 anys degut a un tumor cerebral ha portat algunes teories sobre la seva salut.

Al llarg de la seva vida, Beethoven va experimentar episodis de convulsions i problemes  de salut que alguns historiadors mèdics han relacionat amb l’epilèpsia. Encara que no hi ha evidència definitiva sobre la seva condició mèdica, ha estat objecte d´especulació i estudi per part d’experts.

Servei de Neurologia amb la col·laboració de l'associació Si jo puc, tu també #epilep

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: