La hipertensió (HTA) primària o essencial es defineix com l’augment de la pressió de la sang que circula per les artèries.
- Factors que afavoreixen l'augment de la pressió arterial
- Com prevenir i/o tractar la hipertensió
- Recomanacions generals per reduir el consum de sal
- Aliments aconsellats i desaconsellats
- Recomanacions generals per controlar el pes
- Supressió i/o disminució de l’alcohol
- Supressió del tabac
- Disminució de l'estrès
- Realitzar exercici físic diari
- Autoria
Modificables | No modificables |
Consum excessiu de sal Sobrepès o obesitat Consum d’alcohol Consum de tabac Estrès Manca d’exercici |
Hereditaris Edat |
Dieta baixa en sodi (sal): la restricció de sodi (component de la sal comuna) és la mesura específica en el tractament de la hipertensió.
Recordeu: sal, sodi, clorur sòdic són formes diferents d’anomenar la sal.
Heu de saber que:
- El sodi que consumim en l’alimentació prové de:
- La sal que s’afegeix a la cuina i a la taula.
- La sal que s’utilitza per elaborar, preparar i conservar els aliments.
- El sodi que contenen els aliments de forma natural.
- Els productes denominats de règim o dietètics no sempre són sense sal i alguns contenen sal de potassi, contraindicada en la insuficiència renal, cardíaca...
- Hi ha medicaments que contenen sodi. S’aconsella llegir sempre la composició dels aliments i dels medicaments abans de prendre’ls i/o consultar amb el vostre dietista, infermera, metge o farmacèutic.
- Hi ha begudes que poden contenir sodi, com:
- Les begudes carbòniques (amb gas), com ara la cervesa, els refrescos, les gasoses...
- Algunes begudes alcohòliques com la cervesa, etc.
- Les begudes isotòniques.
- No utilitzeu la sal en la preparació i en la cocció dels aliments.
- No porteu el saler a taula.
- Amaniu amb suc de llimona o vinagre.
- Condimenteu amb espècies i herbes aromàtiques (farigola, orenga, estragó, comí, romaní, safrà, pebre, nou moscada, mostassa en pols, curri...).
- Feu servir el vostre propi “saler” com a substitut de la sal, fent la següent mescla d’herbes aromàtiques i espècies: moleu o piqueu orenga, farigola, sajolida i pebre vermell. Un cop elaborat, es pot utilitzar per donar sabor a carns, peixos, pasta i amanides.
- Augmenteu el sabor natural dels aliments:
- Cuineu al vapor (els bullits dilueixen el sabor dels aliments), a la planxa, al forn, a la brasa, a la "papillota"(embolicar l'aliment en paper d’alumini i coure’l al forn o a la planxa o al grill). Els estofats i els guisats en cocció dietètica: s’aconsella posar a la cassola tots els ingredients en cru amb les espècies i herbes aromàtiques... i poc oli.
- Utilitzeu per amanir i adobar els aliments, l’oli d’oliva i el vinagre aromatitzats amb herbes.
Heu d'evitar:
Pastilla de brou concentrat o extractes de brou. Menjars enllaunats o en conserva (incloent-hi les verdures). Salses comercials: per a amanides, maioneses, |
Plats precuinats. Aperitius salats, enllaunats, en bosses... Embotits en general. Mantega i margarina salades. Aliments en salaó, fumats, curats adobats, assecats |
Grup aliments | Aconsellats | Desaconsellats |
Làctics | Llet semi o descremada, iogurt natural i de sabors, formatges sense sal o baixos en sal, postres làctiques casolanes, etc. |
Formatges en general Postres làctiques industrials |
Càrnics |
Carn fresca: pollastre, gall dindi, conill, vedella, Peix blanc i blau, marisc i crustacis en general Ous Embotits: gall dindi i pernil cuit sense sal |
Carn fumada, salada o curada, carn precuinada, en conserva, pernil i xarcuteria en general: embotits, patès... Peix fumat, salat, sec i en conserva. Marisc i crustacis en conserva, salats... |
Farinacis |
Cereals en general: farines, sèmoles, pasta, Pa o pa torrat o de motlle sense sal. Llegums, patates (si sobrepès controleu quantitat) |
Tots els precuinats, en llauna, sopes de sobre. Pa o pa torrat o de motlle amb sal. |
Verdures i hortalisses |
Totes: fresques i congelades casolanes o industrials sense sal afegida (llegiu etiquetes). |
Totes les precuinades i en conserva |
Fruites |
Fruita fresca, en compota i sucs naturals Fruita assecada: panses, figues, prunes (si |
Fruita en conserva, sucs i nèctars de fruita envasats (sense etiqueta) |
Greixos |
Oli, preferentment d’oliva, i olis de llavors (si sobrepès, modereu el consum) Mantega i margarina sense sal |
La resta |
Fruites oleaginoses | Fruites oleaginoses: ametlles, nous, pinyons, cacauets, avellanes crues i torrades. (si sobrepès, modereu el consum) |
Fruites oleaginoses i salades, d’aperitiu. Olives |
Sucres, dolços i pastisseria |
Sucre, mel, melmelada i codonyat, cacau. Dolços, pastisseria i gelats casolans |
Pastisseria i gelats industrials |
Begudes | Aigua i infusions, begudes en general sense gas |
Aigua amb gas i begudes amb gas. Begudes Begudes alcohòliques incloent la cervesa |
Herbes aromàtiques i condiments |
Totes: llimona, vinagre, all, pebre, pebre vermell, curri, safrà, canyella, nou moscada, llorer, alfàbrega, estragó, farigola, julivert, menta, romaní, sajolida... | Condiments salats: mostassa en salsa, conserves en vinagre, conserves en general, extractes de brou i de carn, salses industrials: ketchup, salsa rosa |
La reducció de pes és un dels factors més importants en el tractament de la hipertensió arterial. En molts pacients constitueix l’únic tractament no essent necessari prendre medicació.
- La dieta ha de ser variada i equilibrada, eviteu la monotonia.
- Respecteu els horaris dels menjars. Realitzeu 5 o 6 àpats al dia: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó
- Mengeu poca quantitat cada vegada i no repetiu de cap plat.
- Mengeu ordenadament: eviteu fer extres, picar o saltar algun àpat.
- Utilitzeu coccions com: bullits, vapor, planxa, forn, papillota, estofats suaus i eviteu el fregits, guisats, rostits i les salses en general
- Eviteu els greixos saturats i els sucres
- Beveu entre 1-1,5 litres d’aigua al dia. Les infusions sense sucre són una forma agradable de beure aigua.
Les begudes amb alcohol s’han de limitar; aquest és un potent tòxic per al cor.
És cert que, en petites quantitats, pot ser bo per al cor i el sistema circulatori.
L’alcohol que produeix aquest efecte és, sobretot, el vi negre. Un got de vi (no un got d’aigua) és la quantitat permesa a dinar i sopar si no hi ha contraindicació
mèdica.
Es recomana suprimir el consum de tabac.
Es recomana realitzar activitats per disminuir l'estrès.
L’exercici físic realitzat a diari ajuda a mantenir un pes saludable o perdre pes en cas d’obesitat o sobrepès.
- Eviteu els esports que requereixin grans esforços. Es recomana realitzar cada dia una caminada llarga (1 hora) o un passeig en bicicleta o fer una estona de natació...
- Eviteu el sedentarisme.
Unitat de Dietètica i Nutrició Clínica de l'Hospital Universitari de Bellvitge.