Hipertensió: com prevenir-la i tractar-la

La hipertensió (HTA) primària o essencial es defineix com l’augment de la pressió de la sang que circula per les artèries.

Modificables No modificables

Consum excessiu de sal

Sobrepès o obesitat

Consum d’alcohol

Consum de tabac

Estrès

Manca d’exercici

Hereditaris

Edat

 

Dieta baixa en sodi (sal): la restricció de sodi (component de la sal comuna) és la mesura específica en el tractament de la hipertensió.

Recordeu: sal, sodi, clorur sòdic són formes diferents d’anomenar la sal.

Heu de saber que:

  • El sodi que consumim en l’alimentació prové de:
    • La sal que s’afegeix a la cuina i a la taula.
    • La sal que s’utilitza per elaborar, preparar i conservar els aliments.
    • El sodi que contenen els aliments de forma natural.
  • Els productes denominats de règim o dietètics no sempre són sense sal i alguns contenen sal de potassi, contraindicada en la insuficiència renal, cardíaca...
  • Hi ha medicaments que contenen sodi. S’aconsella llegir sempre la composició dels aliments i dels medicaments abans de prendre’ls i/o consultar amb el vostre dietista, infermera, metge o farmacèutic.
  • Hi ha begudes que poden contenir sodi, com:
    • Les begudes carbòniques (amb gas), com ara la cervesa, els refrescos, les gasoses...
    • Algunes begudes alcohòliques com la cervesa, etc.
    • Les begudes isotòniques.

  • No utilitzeu la sal en la preparació i en la cocció dels aliments.
  • No porteu el saler a taula.
  • Amaniu amb suc de llimona o vinagre.
  • Condimenteu amb espècies i herbes aromàtiques (farigola, orenga, estragó, comí, romaní, safrà, pebre, nou moscada, mostassa en pols, curri...).
    • Feu servir el vostre propi “saler” com a substitut de la sal, fent la següent mescla d’herbes aromàtiques i espècies: moleu o piqueu orenga, farigola, sajolida i pebre vermell. Un cop elaborat, es pot utilitzar per donar sabor a carns, peixos, pasta i amanides.
  • Augmenteu el sabor natural dels aliments:
    • Cuineu al vapor (els bullits dilueixen el sabor dels aliments), a la planxa, al forn, a la brasa, a la "papillota"(embolicar l'aliment en paper d’alumini i coure’l al forn o a la planxa o al grill). Els estofats i els guisats en cocció dietètica: s’aconsella posar a la cassola tots els ingredients en cru amb les espècies i herbes aromàtiques... i poc oli.
    • Utilitzeu per amanir i adobar els aliments, l’oli d’oliva i el vinagre aromatitzats amb herbes.

Heu d'evitar:

Pastilla de brou concentrat o extractes de brou.

Menjars enllaunats o en conserva (incloent-hi les verdures).

Salses comercials: per a amanides, maioneses,
mostassa, etc.

Plats precuinats.

Aperitius salats, enllaunats, en bosses...

Embotits en general.

Mantega i margarina salades.

Aliments en salaó, fumats, curats adobats, assecats
i salats.

 

Grup aliments Aconsellats Desaconsellats
Làctics Llet semi o descremada, iogurt natural i de
sabors, formatges sense sal o baixos en
sal, postres làctiques casolanes, etc.

Formatges en general

Postres làctiques industrials

Càrnics

Carn fresca: pollastre, gall dindi, conill, vedella,
bou, porc, xai

Peix blanc i blau, marisc i crustacis en general
frescos o congelats.

Ous

Embotits: gall dindi i pernil cuit sense sal

Carn fumada, salada o curada, carn precuinada, en conserva, pernil i xarcuteria en general: embotits, patès...

Peix fumat, salat, sec i en conserva. Marisc i crustacis en conserva, salats...

Farinacis

Cereals en general: farines, sèmoles, pasta,
arròs...

Pa o pa torrat o de motlle sense sal.

Llegums, patates (si sobrepès controleu quantitat)

Tots els precuinats, en llauna, sopes de sobre.
Pa o pa torrat o de motlle amb sal.
Verdures i
hortalisses
Totes: fresques i congelades casolanes o industrials
sense sal afegida (llegiu etiquetes).
Totes les precuinades i en conserva
Fruites

Fruita fresca, en compota i sucs naturals

Fruita assecada: panses, figues, prunes (si
sobrepès, eviteu-ne el consum)

Fruita en conserva, sucs i nèctars de fruita envasats (sense etiqueta)
Greixos

Oli, preferentment d’oliva, i olis de llavors (si sobrepès, modereu el consum)

Mantega i margarina sense sal
(si sobrepès, eviteu el consum)

La resta
Fruites oleaginoses Fruites oleaginoses: ametlles, nous, pinyons, cacauets, avellanes crues i torrades.
(si sobrepès, modereu el consum)
Fruites oleaginoses i salades, d’aperitiu.
Olives
Sucres, dolços i pastisseria

Sucre, mel, melmelada i codonyat, cacau.

Dolços, pastisseria i gelats casolans

Pastisseria i gelats industrials
Begudes Aigua i infusions, begudes en general sense gas

Aigua amb gas i begudes amb gas. Begudes
isotòniques

Begudes alcohòliques incloent la cervesa

Herbes aromàtiques
i condiments
Totes: llimona, vinagre, all, pebre, pebre vermell, curri, safrà, canyella, nou moscada, llorer, alfàbrega, estragó, farigola, julivert, menta, romaní, sajolida... Condiments salats: mostassa en salsa,
conserves en vinagre, conserves en general,
extractes de brou i de carn, salses industrials:
ketchup, salsa rosa

 

La reducció de pes és un dels factors més importants en el tractament de la hipertensió arterial. En molts pacients constitueix l’únic tractament no essent necessari prendre medicació.

  • La dieta ha de ser variada i equilibrada, eviteu la monotonia.
  • Respecteu els horaris dels menjars. Realitzeu 5 o 6 àpats al dia: esmorzar, mig matí, dinar, berenar, sopar i ressopó
  • Mengeu poca quantitat cada vegada i no repetiu de cap plat.
  • Mengeu ordenadament: eviteu fer extres, picar o saltar algun àpat.
  • Utilitzeu coccions com: bullits, vapor, planxa, forn, papillota, estofats suaus i eviteu el fregits, guisats, rostits i les salses en general
  • Eviteu els greixos saturats i els sucres
  • Beveu entre 1-1,5 litres d’aigua al dia. Les infusions sense sucre són una forma agradable de beure aigua.

Les begudes amb alcohol s’han de limitar; aquest és un potent tòxic per al cor.
És cert que, en petites quantitats, pot ser bo per al cor i el sistema circulatori.

L’alcohol que produeix aquest efecte és, sobretot, el vi negre. Un got de vi (no un got d’aigua) és la quantitat permesa a dinar i sopar si no hi ha contraindicació
mèdica.

Es recomana suprimir el consum de tabac.

Es recomana realitzar activitats per disminuir l'estrès.

L’exercici físic realitzat a diari ajuda a mantenir un pes saludable o perdre pes en cas d’obesitat o sobrepès.

  • Eviteu els esports que requereixin grans esforços. Es recomana realitzar cada dia una caminada llarga (1 hora) o un passeig en bicicleta o fer una estona de natació...
  • Eviteu el sedentarisme.

Unitat de Dietètica i Nutrició Clínica de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

edit-webform-itemsedit-actions--2

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: