Prostatectomia: principals detalls

La prostatectomia radical és una cirurgia utilitzada per tractar el càncer de pròstata. Durant la cirurgia, s'extreu la pròstata completa, incloent els teixits circumdants, com ara les vesícules seminals. En general, la prostatectomia radical és una opció efectiva per tractar el càncer de pròstata en etapes primerenques.

La prostatectomia radical és una cirurgia utilitzada per tractar el càncer de pròstata. Durant la cirurgia, s'extreu la pròstata completa, incloent els teixits circumdants, com ara les vesícules seminals. En general, la prostatectomia radical és una opció efectiva per tractar el càncer de pròstata en etapes primerenques.

Què és la pròstata?

La pròstata és una glàndula petita, situada sota la bufeta, que envolta la uretra (tub que porta l’orina des de la bufeta al penis). La seva funció és l’elaboració del líquid prostàtic, que juntament amb l'esperma forma el semen.

Amb l’edat, es produeix un augment de les dimensions de la pròstata i, de vegades, hi apareixen tumors cancerosos. El càncer de pròstata té un creixement lent, i com en tot tipus de càncers, la detecció i el tractament en les fases inicials augmenta les perspectives de curació.

L’uròleg de la Unitat Funcional de Pròstata, juntament amb altres especialistes que componen el nostre comitè, han estudiat i avaluat el seu cas en funció de l’estadi tumoral. Li han proposat una intervenció quirúrgica anomenada prostatectomia radical, que consisteix, com hem explicat anteriorment, en l’extirpació completa de la glàndula prostàtica. Només en determinats casos cal realitzar tractaments complementaris (de l’estil de la radioteràpia) per aconseguir frenar el procés tumoral.

Després de valorar riscos i beneficis, l'uròleg li explicarà, de forma individualitzada, les diferents opcions de tractament i quina és la que millor s’adequa al seu cas. Per fer-ho, tindrà en compte les característiques de la seva lesió i el seu estat de salut. També tindrà l’oportunitat de resoldre els dubtes que pugui tenir.

És possible que el cirurgià que el visiti a la consulta, el que li faci l’operació i el que el visiti a la planta no sigui el mateix. En qualsevol cas, tots aquests cirurgians són membres del mateix equip i comparteixen la informació del seu cas, tant abans de la intervenció com durant l’ingrés.

Què és una prostatectomia radical?

La prostatectomia radical és una operació que es realitza per tractar el càncer de pròstata, una glàndula masculina que es troba a la part inferior de la bufeta urinària i que produeix el líquid que s'uneix al semen durant l'ejaculació. Aquesta és una cirurgia complexa que involucra l'extirpació de la pròstata i, en alguns casos, altres teixits circumdants que puguin estar afectats pel càncer de pròstata.

El procediment sol durar entre 2 i 3 hores, depenent de la complexitat del cas i es realitza sota anestèsia general. El cirurgià farà vàries incisions a l'abdomen per accedir a la pròstata i aconseguir extirpar-la de forma completa. Els nervis que controlen la funció sexual i la micció són molt propers a la pròstata, així que el cirurgià fa el possible per no danyar-los durant la intervenció. Després de retirar la pròstata, el cirurgià sutura la zona i pot col·locar una sonda per ajudar al pacient a orinar.

Quins tipus de cirurgia em poden fer?

En tots els casos es realitza l’extirpació completa de la pròstata. Això no obstant, en alguns pacients també cal extreure, durant la cirurgia, els ganglis limfàtics situats a prop de la pròstata, els quals es localitzen sobre les venes i artèries iliobturatrius.

Aquesta part de la intervenció s’anomena limfadenectomia iliobturatriu. Això es fa per determinar si el càncer s'ha estès més enllà de la pròstata i per ajudar a preveure la propagació del càncer en el futur. Aquesta part de la cirurgia perllongaria la cirurgia aproximadament una hora o hora i mitja. En cas que també calgui realitzar aquest procediment, l’uròleg l’informarà i l’hi explicarà a la visita preoperatòria.

Quin tipus d’abordatge quirúrgic es realitzarà?

Hi ha dos tipus de prostatectomia radical: la cirurgia oberta i la cirurgia laparoscòpica o robòtica. En la cirurgia oberta, es realitza una incisió a l'abdomen per accedir a la pròstata, mentre que en la cirurgia laparoscòpica o robòtica, s'utilitzen petites incisions i un robot per realitzar l'operació.

Actualment, es prefereix fer una cirurgia mínimament invasiva, és a dir, mitjançant la laparoscòpia assistida per robot. Aquesta és l’eina quirúrgica més sofisticada que tenim actualment a l’hospital. Es tracta d’una modificació de la via laparoscòpica en què els instruments són manipulats pel cirurgià mitjançant un “robot” o “comandament a distància especial”. Aquest procés ofereix avantatges tècnics específics (visió 3D, major precisió entre altres). Per aquest abordatge es realitzen un total de 6 incisions petites que permeten introduir a l’interior de l’abdomen una càmera i diferents eines quirúrgiques.

La cirurgia mínimament invasiva en general ajuda en la recuperació postoperatòria en diversos aspectes: menys dolor, millor recuperació del trànsit intestinal, mobilització més fàcil, menor risc d'infecció... entre altres.

 

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: