Toracoscòpia: què cal saber

Els pulmons són òrgans parells pertanyents al sistema respiratori la principal funció del qual és l'oxigenació i la ventilació.

CONSULTA TOTS ELS DETALLS DE LA CIRURGIA A EL MEU QUIRÒFAN

Els pulmons són òrgans parells pertanyents al sistema respiratori la principal funció del qual és l'oxigenació i la ventilació.

Els pulmons formen part de l'aparell respiratori. Estan situats dins del tòrax, protegits per les costelles, i a banda i banda del cor. Són buits i estan coberts per una doble membrana lubrificada anomenada pleura (que evita que freguin directament amb la paret interna de la caixa toràcica). A sota seu, hi ha el diafragma, que separa la cavitat toràcica de la cavitat abdominal.

Envoltant el pulmó hi ha aquesta doble membrana: una membrana molt fina que li diem pleura visceral i la que recobreix la capa interna de la paret toràcica se li anomena pleural parietal. En aquestes dues pleures que es freguen,  quan hi ha un tumor es produeix un excés de líquid degut a una diferència de pressions i inflamació i l’anomenem embassament pleural.

L’embassament pleural és una conseqüència de la progressió del càncer de pulmó o del càncer de mama, entre altres que limita l’expansió dels pulmons i provoca una sensació d’ofec, tos seca i dolor tipus punxada.

Determinats tipus de càncers poden provocar un embassament pleural maligna que els obliga a acudir a urgències de forma repetida per drenar aquest líquid pleural amb un procediment que es diu toracocentesis evacuadora per tal de drenar-lo i evitar els símptomes tan molestos que experimenten.

Aquesta acumulació repetida de líquid pleural és una limitació important en la qualitat de vida del pacient, ja que requereixen buidaments bastant freqüents d’aquest líquid amb els riscos associats que hi ha.

Consisteix en l’evacuació completa del líquid pleural (generat entre aquestes dues membranes) i obtenir mostres pel seu diagnòstic, ja que és un líquid que ha estat en contacte amb el tumor per tant ens ajuda a obtenir una anatomia patològica molt concreta. Prendre biòpsies múltiples i més dirigies.

I en aquesta cavitat injectar talc per tal que quedi distribuït per forma homogènia per tota i s’introduirà un drenatge per acabar de retirar tot el líquid que es pugui produir. Amb els dies aquestes dues membranes quedaran unides i es deixarà de produir líquid de forma recurrent.

En el cas que no s’enganxin les dues membranes és probable que es col·loqui un dispositiu pleural anomenat Drainaport per afavorir el drenat d’aquest líquid del pulmó i evitar punxar directament el pulmó amb una agulla.

Servei de Cirurgia Toràcica