Cristina Quiñones, infermera estomaterapeuta de l’Hospital Universitari de Bellvitge, ha participat en una trobada de professionals d’infermeria amb representants de l’Institut Català de la Salut i el Servei Català de la Salut amb l’objectiu d’exposar als responsables del sistema de salut la importància de reconèixer i impulsar la figura de la infermera experta en ostomies.
Van participar a la reunió, per part del grup de professionals, el vicepresident del Consell General d’Infermeria (CGE), José Luis Cobos, la infermera de l’institut d’investigació del CGE Tamara Domingo, i una desena d’infermeres estomaterapeutes. Com a representant del CatSalut, va assistir-hi la directora de Cures Infermeres del Sistema de Salut de Catalunya, Carme Planas.
El grup va presentar el document “Marc d’actuació del/la Infermer/a en Cures Estomaterapèutiques de les Persones Ostomitzades, Familiars i/o Cuidadors”, en l’elaboració del qual ha participat, entre d'altres, Cristina Quiñones. Els professionals van ressaltar la importància que existeixi i sigui reconeguda aquesta figura a tots els nivells assistencials, ja que millora la qualitat de vida dels pacients i estalvia costos al sistema. Carme Planes es va comprometre a estudiar el document i les reivindicacions.
A Espanya, més de 70.000 persones viuen amb una ostomia. Diversos estudis conclouen que el fet de tenir una infermera referent que els pugi ajudar i orientar durant tot el procés resulta essencial per a ells i els seus familiars. En concret, els pacients atesos per infermeres expertes en estomateràpia milloren un 15% el confort i la qualitat de vida, i la seva presència contribueix a reduir els costos sanitaris un 48%.
Aquestes infermeres expertes són les responsables de realitzar el marcatge de l’estoma –la tècnica mitjançant la qual s’escull el lloc més adequat per situar l’estoma–, fet que ajuda a evitar complicacions després de la intervenció, i es responsabilitzen també de l’acompanyament durant to el procés abans, durant i després de l’operació.