La 19a edició del prestigiós Curs de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, que se celebra els dies 11 i 12 d’abril, ha aplicat per primera vegada al món la realitat virtual immersiva en docència quirúrgica.
En concret, aquest 12 d’abril s’està retransmetent en 3-D una operació robòtica feta en un quiròfan de l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol de Badalona. Mitjançant unes ulleres de realitat virtual, els assistents al curs de Bellvitge veuen el mateix que està veient el cirurgià de l’Hospital Germans Trias a la consola des de la qual controla els braços robòtics. A més, també poden seguir tot el que succeeix al quiròfan gràcies a la instal·lació d’una càmera panoràmica de 360 graus.
Els assistents poden conversar i interactuar tant amb el cirurgià de la sala d’operacions com amb el presentador i conductor de la retransmissió. El presentador es troba físicament a Bellvitge però, amb les ulleres de realitat virtual, és vist com si també estigués present dins del quiròfan. L’operació, una cirurgia de revisió d’una intervenció prèvia d’especial interès formatiu en cirurgia de l’obesitat, està portada a terme pel Dr. Jordi Tarascó, especialista en Cirurgia Endocrina, Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Germans Trias. El presentador i comentarista de la transmissió és el Dr. Javier Osorio, copresident del Curs i cap de la Unitat de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Universitari de Bellvitge.
El sistema de retransmissió mitjançant realitat virtual immersiva que s’utilitza ha estat desenvolupat per l’empresa espanyola mSurgery, en col·laboració amb Telefónica i l’Hospital Germans Trias. L’hospital badaloní ja va presentar aquesta eina en el marc del darrer Mobile World Congress de Barcelona, però aquesta és la primera vegada que s’ha aplicat de manera efectiva a una activitat formativa.
L’organització del curs considera que aquesta primera experiència serà el punt de partida d’un auge important d’aquesta tecnologia en els propers anys en formació quirúrgica. Segons explica el Dr. Javier Osorio, “és una tècnica amb un gran potencial formatiu. No només permet salvar distàncies i evitar desplaçaments en formació, sinó que fins i tot millora l’experiència de presenciar l’operació dins del quiròfan, ja que permet veure el mateix que el cirurgià veu a través la consola”. Així mateix, s’espera que en un futur es pugui aplicar també a l’assistència remota en casos especialment complexos on sigui útil l’aportació d’un especialista a distància.
Per al Dr. Jordi Tarascó el curs suposa una gran oportunitat internacional per posar en pràctica aquesta eina docent, desenvolupada i millorada pel Germans Trias, que és referent en realització de cirurgies robòtiques. “Suposa un valor afegit per als pacients i per a l’equip mèdic. A més de generar una experiència immersiva col·laborativa en temps real durant una operació, permet crear una base de coneixement per millorar la formació a distància de la comunitat mèdica”, resumeix Tarascó.
El XIX Curs de Cirurgia Bariàtrica i Metabòlica de l’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb la participació de prop de 250 inscrits procedents de diversos països i amb un prestigiós cos docent d’especialistes d'Espanya, Bèlgica, Itàlia, Portugal, França, Luxemburg, Brasil, Xile, Argentina i Mèxic. A més de debats i conferències, inclou la retransmissió i comentari de 14 cirurgies en directe de casos d’especial interès formatiu, una d'elles retransmessa des de la Clínica Diagonal.
A més, aquest any el curs és també el XXI Congrés de Bariatric Endoscopic Surgery Trends (B.E.S.T.), presidit pel Dr. Nilton Kawahara, de la Universitat de São Paulo, considerat com “les olimpíades de la cirurgia bariàtrica” a nivell mundial.