La coordinadora de la Àrea d’hospitalització (planta convencional i UCRI) és la Dra. Mercè Gasa, i les facultatives especialistes responsables d’equip són les Dra. Yolanda Ruiz, Dra. Ester Cuevas i Dra. Sandra Orozco, també participen activament en la activitat de la unitat altres pneumòlegs del servei.
Atenció en llits convencionals
• Atenció a pacients amb patologies respiratòries agudes o cròniques aguditzades que necessiten hospitalització convencional pel seu maneig diagnòstic o terapèutic. Són pacients procedents del Servei d’Urgències, traslladats d’altres serveis o remesos d’altres centres de l’àrea que meriten intervencions pneumològiques diagnòstiques o terapèutiques de caràcter terciari.
• Les principals patologies agudes o descompensades ateses són: MPOC, MPID, neoplàsies de la caixa toràcica amb complicació que impossibiliten l’estudi ambulatori, asma, bronquièctasis, infeccions pleuropulmonars, malalties neuromusculars amb fracàs de la bomba respiratòria que requereixen iniciar o reajustar la ventilació domiciliaria, patologies que comprometen la via aèria principal que requereixen d’un maneig endoscòpic terciari, hemoptisis que requereix una arteriografia bronquial preferent.
• Es disposa de 13 habitacions dobles amb capacitat per a 26 llits. L’ocupació diària mitjana varia segons la demanda assistencial, des de 45 llits en època hivernal fins a 20 llits en els mesos d’estiu, fet que implica cert grau d’ectopisme. Durant l’any 2023, el nombre d’altes totals ha estat de 1233.
Atenció a la Unitat de Cures respiratòries Intermèdies (UCRI)
• Atenció a pacients amb patologies agudes o descompensades amb afectació principalment respiratòria que, per la seva complexitat i/o gravetat no poden ser tractats en una planta convencional, però amb una gravetat insuficient per requerir ingrés a una Unitat de Cures Intensives. Els pacients procedents de tota l’àrea terciària de referencia del territori.
• Les principals patologies ateses a la UCRI són:
1. Insuficiència respiratòria aguda o descompensada que precisa suport respiratori no invasiu, SRNI (ventilació no invasiva i/o teràpia d’alt flux).
2. Pacients procedents de les unitats de crítics que meriten un pas intermedi a la UCRI abans d’ingrés a planta convencional (procés de weaning respiratori complex, miopatia limitant del pacient crític, altes necessitats de cures infermeres expertes en l’àrea respiratòria).
3. Hemoptisis de risc vital que precisa embolització bronquial emergent/urgent.
4. Tromboembòlia pulmonar de risc intermedi-alt que requereix monitorització cardio-respiratòria.
5. Pacients amb neoplàsia toràcica (debut o complicació) de risc vital, com infiltrats pulmonars (pneumonitis/infeccions) amb insuficiència respiratòria aguda greu que requereix SRNI, hemoptisis major, vessament pleural massiu, vessament pericàrdic en situació de pre o taponament cardíac)
6. Pacients neuromusculars que precisen traqueotomia i adaptació a ventilació mecànica invasiva (VMI).
7. Complicacions respiratòries post-broncoscòpia intervencionista que requereixen vigilància estricta.
8. Inestabilitat respiratòria/hemodinàmica intercurrent d’un pacient inicialment ingressat a planta convencional.
• Es disposa de 8 llits (ampliables a 12 llits en període hivernal), 6 habitacions individuals i 3 habitacions dobles. La monitorització és completa i centralitzada, amb càmeres de videovigilància. Equips de SRNI i de suport de la via aèria (ambú, Guedel, aspiració, doble presa d’aspiració, oxigenoteràpia d’aire i assistent de tos) per a cada llit, ecògraf i broncoscopi portàtils, gasòmetre a la unitat i capnògraf transcutani. El maneig és realitza per part d’infermeria especialitzada i fisioterapeutes respiratoris. Durant l’any 2023, la UCRI va atendre 312 pacients, el que representa el 25% de l’activitat global de la unitat d’hospitalització, amb una ocupació mitjana de 7.7 llits per dia.