- Les activitats es desenvolupen al si de les comissions clíniques de l’hospital, especialment la Comissió Farmacoterapèutica. Es dona prioritat als mètodes d’anàlisi del valor afegit dels nous medicaments. Els objectius són, per una banda que l’hospital disposi dels millors medicaments, seleccionats amb criteris d’eficàcia, toxicitat, conveniència i cost. Per l’altra que s’utilitzin de forma òptima per aconseguir la màxima efectivitat i eficència, tot minimitzant els riscos per als pacients.
Presentació
L’objectiu comú de les activitats del servei de farmacologia clínica és la promoció d’un ús efectiu, segur i eficient dels medicaments. Un altre objectiu es promoure la generació de nou coneixement a través d’una recerca amb medicaments amb uns bons estàndards ètics, metodològics i de rellevància científica i aplicabilitat clínica.
El servei de farmacologia Clínica té com a principals referents les agències reguladores del medicament com l’Agencia Española de Medicamentos y Productos Sanitarios (AEMPs) i l’European Medicines Agency (EMA).
Així mateix, es manté una interacció estable amb les estructures de l’administració amb responsabilitats en la política de selecció i informació del medicament: ICS i CatSalut.
Pel que fa a la recerca i docència, el servei manté una estreta relació amb institucions properes com IDIBELL o la Universitat de Barcelona, així com amb xarxes de suport a la recerca nacionals i internacionals com ECRIN o ENCEPP
D’altra banda, el servei manté un vincle amb la Societat Española de Farmacología Clínica
El servei pretén assolir aquests objectius a través de funcions i activitats en els següents camps d’actuació: selecció i política de medicaments; informació sobre medicaments i terapèutica; seguretat en l’ús de medicaments; suport a la recerca; activitats al Comitè d’Ètica de la Investigació Clínica (CEIC); recerca pròpia; docència de pregrau; de postgrau i formació continuada.
Notícies relacionades
Bellvitge contribueix a una millora significativa en el tractament de l’angioedema hereditari
Jornada de Farmacologia Clínica com a cloenda de l’assignatura de 6è de Medicina a l’HUB
Equip
Cap de Servei
Facultatius/ves especialistes
Infermera Programa de Farmacovigilància
Farmacòleg clínic al CEIC
Aspectes rellevants
- Les activitats principals són el desenvolupament del programa de farmacovigilància de l’HUB i la difusió d’informació sobre temes de seguretat en l’ús dels medicaments a l’hospital. Els objectius són, per una banda, obtenir informació útil per dimensionar de manera continuada el problema de les reaccions adverses produïdes per medicaments a l’hospital i el seu impacte. Per l’altra, plantejar mesures per aconseguir un ús més segur dels medicaments.
- Les activitats consisteixen en l’avaluació metodològica, ètica i legal dels projectes de recerca, principalment els protocols d’assaigs clínics amb medicaments i investigacions clíniques amb productes sanitaris que es presenten al CEIC de l’HUB. També es duen a terme tasques de seguiment dels projectes de recerca, així com tasques pròpies de càrrec de comandament del CEIC.
- Les activitats principals són, per una banda posar a l’abast dels professionals sanitaris de l’hospital un sistema d’informació sobre medicaments i terapèutica que permeti donar resposta a les seves consultes individuals. Per l’altra que disposin d’una informació actualitzada amb els formats més adequats, tot aprofitant les noves tecnologies de la informació.
- Les activitats consisteixen en donar suport en el plantejament, la planificació i l’execució de projectes de recerca, dels investigadors de l’HUB, principalment projectes de recerca clínica amb medicaments o altres estratègies terapèutiques. L’acompanyament a l’investigador es basa en l’assessorament metodològic i regulatori, així com en el suport a l’execució dels projectes, principalment dels assaigs clínics.
- D’una banda, es fan activitats de suport a les responsabilitats dels investigadors principals dels assaigs clínics al centre. D’altra, es dóna suport als investigadors en l’exercici de les responsabilitats quan són promotors dels assaigs clínics; aquesta activitat es fa a través del UICEC IDIBELL que forma part de la Plataforma Screen del Institut de Salut Carlos III.
Recerca
Línies de recerca
- Farmacoepidemiologia. Neurofarmacologia i dolor
Publicacions destacades
- Rodríguez D, Ordoñez P, Llop R, Videla S, Otero A, Carnaval T, Poltorak V, Moya-Guerola M, Masuet-Aumatell C, Rodriguez S, Hereu P. Suspected adverse events following immunization against SARS-CoV2 in a university hospital in 2021: Observational study. Medicine: October 14, 2022 - Volume 101 - Issue 41 - p e30976 doi: 10.1097/MD.0000000000030976.
- Grillo S, Cuervo G, Carratala J, San-Juan R, Aguado JM, Morata L, Gomez-Zorrilla S, López-Contreras J, Gasch O, Gomila-Grange A, Iftimie S, Garcia-Pardo G, Calbo E, Boix-Palop L, Oriol I, Jover-Sáenz A, López-Cortés LE, Euba G, Aguirregabiria M, Garcia-Pais MJ, Gioia F, Paño JR, Pedro-Botet ML, Benítez RM, Pérez-Rodríguez MT, Meije Y, Loeches-Yagüe MB, Horna G, Berbel D, Domínguez MÁ, Padullés A, Cobo S, Hereu P, Videla S, Tebe C, Pallarés N, Miro JM, Pujol M; SAFO study group and the Spanish Network for Research in Infectious Diseases (REIPI). Multicentre, randomised, open-label, phase IV-III study to evaluate the efficacy of cloxacillin plus fosfomycin versus cloxacillin alone in adult patients with methicillin-susceptible Staphylococcus aureus bacteraemia: study protocol for the SAFO trial. BMJ Open. 2021 Aug 5;11(8):e051208. doi: 10.1136/bmjopen-2021-051208.
- Videla S, Otero A, Martí S, Domínguez MÁ, Fabrellas N, Delgado-Hito MP, Cruz I, Tebé C, Vinuesa T, Ardila F, Sancho M, Fernández E, Figuerola M, Ciruela F. Prevalence of SARS-CoV-2 Infection at the University of Barcelona during the Third COVID-19 Pandemic Wave in Spain. Int J Environ Res Public Health. 2021 Jun 17;18(12):6526. doi: 10.3390/ijerph18126526.
- Solanich X, Antolí A, Rocamora-Blanch G, Padullés N, Fanlo-Maresma M, Iriarte A, Mitjavila F, Capdevila O, Riera-Mestre A, Bas J, Vicens-Zygmunt V, Niubó J, Calvo N, Bolivar S, Rigo-Bonnin R, Mensa-Vilaró A, Arregui L, Tebe C, Videla S, Hereu P, Corbella X. Methylprednisolone Pulses Plus Tacrolimus in Addition to Standard of Care vs. Standard of Care Alone in Patients With Severe COVID-19. A Randomized Controlled Trial. Front Med (Lausanne). 2021 Jun 14;8:691712. doi: 10.3389/fmed.2021.691712.
- Llop R, Rodríguez D. Cascada terapéutica: prevención, identificación y adecuación del tratamiento. BIT 2021. Vol. 32, núm. 1.
Docència
Docència de Grau
- Professora associada mèdica: Pilar Hereu Boher. Farmacologia General (3er). Farmacologia Clínica (6è). Departament de Patologia i Terapèutica Experimental. Facultat de Medicina i Ciències de la Salut. Universitat de Barcelona. Campus Bellvitge.
- Professora associada mèdica: Dolores Rodriguez Cumplido. Farmacologia General (3er). Farmacologia Clínica (6è). Departament de Farmacologia, Terapèutica i Toxicologia. Universitat Autònoma de Barcelona. Unitat Docent Vall d’Hebron.
- Professsor associat: Sebastià Videla Cés. Departament de Ciències Experimentals i de la Salut. Facultat de Ciències de la Salut i de la Vida. Universitat Pompeu Fabra
Màsters i cursos acreditats
- Eu2P Master in Pharmacovigilance and Pharmacoepidemiology. Medicines and Public health. Drug utilization studies. Quantitative and qualitative methos. Impact on public healt of adverse drug reactions.
- Màster Oficial en Competències Mèdiques Avançades. Curs Coneixements avançats en malalties de la motoneurona. Universitat de Barcelona.
- Màster dels Departaments Científics de la Indústria Farmacèutica. Fundació ESAME i Universitat de Barcelona.
- Màster Oficial Investigación y Uso Racional del Medicamento. Universitat de València.
- Màster en Indústria Farmacèutica i Biotecnologia. Universitat Pompeu Fabra.
- Curs d’assaigs Clínics i Normes de Bona Pràctica clínica. Servei de Farmacologia Clínica. Hospital Universitari de Bellvitge. Acreditat amb 1,2 crèdits pel Consell Català de la Formació Continuada de les Professions Sanitàries.
- Curso de Lectura Crítica en Investigación Clínica. Servicio de Neurologia. Hospital Universitari de Bellvitge.
- Curs de Selecció Raonada del Medicament (2a edició) basat en la Guía Terapéutica d’Atenció Primària. SEMFyC. Acreditat amb 1,9 crèdits per la CCFCPS-CFC.
Ubicació
Edifici Tècnic Quirúrgic
c/ Feixa Llarga, s/n
08907 L’Hospitalet de Llobregat. Barcelona
Planta 2
Telèfon 93 260 75 00 Extensió 1368