El programa de Farmacovigilància de l’Hospital Universitari de Bellvitge va presentar dues comunicacions a les XIII Jornadas Nacionales de Farmacovigilancia organitzades per l’Agència Espanyola del Medicament a Oviedo el passat mes de novembre.
A les Jornades, s'hi van tractar temes com ara el paper de la intel·ligència artificial i les bases de dades com a eines per valorar el benefici-risc en l’ús dels medicaments, així com novetats per millorar la comunicació i la difusió de la farmacovigilància en l’àmbit sanitari, incloent tant als professionals sanitaris com a la ciutadania.
El programa de Farmacovigilància de l’HUB (PFVHUB) hi va presentar dues comunicacions; una d’elles sobre alteracions hidroelectrolítiques associades a fàrmacs i, l’altra, sobre notificacions de sospites de reaccions adverses a medicaments realitzades per infermeria de l’hospital.
L’Hospital Universitari de Bellvitge compta amb un Programa de Farmacovigilància des de l’any 2007. Entre els seus objectius hi ha identificar sospites de reaccions adverses (RAM) que requereixen atenció mèdica a l’hospital. Actualment s’han recollit 6.463 casos de sospites de RAM i s’ha pogut calcular que un 3,7 % dels ingressos a través d’urgències han estat per una sospita de RAM.
El Sistema Espanyol de Farmacovigilància (SEFV) va iniciar la seva activitat a l'any 1983. Està integrat pels 17 centres autonòmics de farmacovigilància i l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS). És un sistema consolidat, basat en la notificació espontània de sospites de reaccions adverses (RAM) comunicades per professionals sanitaris i els ciutadans.
Les diferents comunitats autonòmiques es coordinen en un fòrum de discussió, el Comitè Tècnic del SEFV. Aquest, després de fer una avaluació de la informació disponible, envia els nous senyals en farmacovigilància que els centres han identificat a L’AEMPS. Finalment, és aquesta qui determina, en col·laboració amb l’Agència Europea del Medicament, si cal modificar les condicions de autorització del medicament sobre la base de la informació rebuda. A data del 31/11/2024, al SEVF s'han recollit 504.791 casos de sospites de RAM.