Desmuntamites: 10 falsos mites sobre el sucre

L’organisme obté la glucosa que necessita principalment dels aliments com el pa, la pasta, l’arròs, les patates, les fruites senceres, les hortalisses, els llegums...

Els sucres lliures son els afegits pel fabricant, cuiner o consumidor (com el sucre de taula) i els presents de manera natural a la mel, xarops, sucs de fruita i concentrats.

Tots dos tenen un efecte similar en l’organisme. Les diferències són mínimes i no afecten la salut.

"Light” vol dir reducció d’algun nutrient (normalment greix), però poden contenir sucre.

Té el mateix valor calòric que el sucre refinat. El cos el metabolitza de manera similar.

El sucre s’amaga en molts aliments: salses, pa, cereals, iogurts, begudes vegetals…

Proporciona energia ràpida, però provoca baixades brusques de glucosa poc després.

Els sucs concentren sucre i perden fibra. La fruita sencera és molt més saludable, la fibra relentitza la absorció de la seva sucre i ames conserva totes les vitamines.

Tot i que l’activitat física augmenta les necessitats energètiques, l’excés de sucre pot ser perjudicial igualment. Es una energia que dura poc temps a l'organisme.

El cervell necessita glucosa, però aquesta es pot obtenir d’aliments com fruites, cereals i llegums, no cal afegir sucre.

Alguns edulcorants poden tenir efectes adversos si se’n fa un ús excessiu. Cal consumir-los amb moderació.

Tot sucre afegit, sigui mel, xarop o sucre de coco, té impacte calòric i metabòlic, segueix sent un sucre.

  • Recomanacions de consum:
    • L’OMS recomana que els sucres lliures no superin el 5% de la ingesta calòrica total.
    • En una dieta de 2000 kcal, això equival a: 25 g/dia (5%)

Això s’expressa com:

  • 1 iogurt ensucrat
  • 1 cullerada de melmelada
  • 1 quadradet de xocolata

A títol informatiu:

Una llauna de refresc de 330 ml pot aportar uns 37 g de sucre, excedir-se algun dia, esta dins de la normalitat.

Subscriu-te al nostre butlletí mensual "Fes Salut", amb informació de salut per a tothom.