Què cal saber a l'hora de consumir sucre? Com afecta la nostra salut? Troba aquí les respostes
El sucre és una font d’energia ràpida, però un consum excessiu pot afectar la salut a llarg termini. L’Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que els sucres afegits no superin el 10% de les calories diàries, i idealment menys del 5%. Això equival, aproximadament, a 20-50 g al dia (unes 5-10 culleradetes de sucre) en una dieta de 2000 Kcal.
Un consum elevat i habitual de sucre pot afavorir:
- Augment de pes i obesitat
- Diabetis tipus 2
- Problemes cardiovasculars
- Càries dentals
- Fatiga i baixades d’energia després dels pics de glucosa.
Recorda: el problema no és el SUCRE PUNTUAL, sinó el consum excessiu i freqüent en productes processats.
El sucre no només es troba en els dolços. També és present, de manera “amagada”, en molts aliments quotidians:
- Begudes ensucrades (refrescos, sucs industrials o “naturals” embotellats)
- Productes de brioixeria, galetes i cereals d’esmorzar
- Salses comercials, plats i productes preparats i iogurts ensucrats
- Barres energètiques, batuts o snacks fit
Busca paraules com glucosa, fructosa, xarop de blat de moro, maltosa, dextrosa... Tots indiquen la presència de sucre afegit.
- Llegeix les etiquetes i identifica els: “sucres afegits”.
- Prioritza fruita sencera en lloc de sucs.
- Substitueix refrescos per aigua o infusions sense sucre.
- Redueix el consum de postres dolces i snacks processats.
- Endolceix amb espècies naturals (canyella, vainilla) o fruita madura.