Elisabet Romero Gangonells, dietista-nutricionista del Servei d’Endocrinologia, va defensar el passat 2 d’octubre al Campus Bellvitge la seva tesi doctoral “La disfàgia orofaríngia a la malaltia de la neurona motora (MNM). Prevalença, diagnòstic i dietoteràpia”. Es tracta de la primera tesi que presenta una dietista-nutricionista de l’Hospital de Bellvitge.
L'objectiu de la tesi, que ha estat dirigida per les dres. Núria Virgili i Maria Antònia Barceló, és analitzar els qüestionaris i escales de valoració de la disfàgia disponibles, analitzant la seva validesa en una mostra de pacients amb malaltia de motoneurona.
Una de les principals conclusions a les quals arriba la tesi és que l'escala ALS-SS és la que presenta una millor precisió i que un dels subapartats del qüestionari de qualitat de vida en disfàgia (SwalQoL) presenta una molt bona especificitat en la mostra analitzada.
També es determina que la tècnica instrumental gold standard per al diagnòstic de la disfàgia, la videofluoroscòpia, és necessària per millorar la qualitat assistencial del pacient.
Com a aplicació pràctica de la tesi, les guies d'alimentació Con Gusto permeten un abordatge de la disfàgia més ajustat a les necessitats del pacient i són d'utilitat en altres patologies que cursen amb disfàgia orofaríngia.