El Dia Mundial de l’Obesitat recorda els reptes pendents de la malaltia crònica

-

El Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) aprofita la data assenyalada per reflexionar sobre la manca de reconeixement de l’obesitat com a malaltia crònica. Es tracta d’un problema de salut pública, tant pel nombre de població afectada com per la seva relació amb l’aparició i/o l’agreujament d’altres problemes de salut crònics.

El 4 de març la Federació Mundial de l’Obesitat promou la jornada per conscienciar sobre els efectes perjudicials que el sobrepès i l’obesitat produeixen en la salut de les persones, així com difondre recomanacions per prevenir-los. “És un bon dia per recapacitar sobre la manca de reconeixement de l’obesitat com a malaltia crònica”, apunta la Dra. Núria Vilarrasa, especialista del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUB.

Més de la meitat dels adults a la Unió Europea té excés de pes, mentre que la xifra en nens ja assoleix el 33%. L’obesitat és la causa d’altres trastorns i malalties com la hipertensió arterial, la diabetis mellitus, la dislipèmia, la síndrome d’apnea obstructiva de la son, la malaltia hepàtica metabòlica o les alteracions cardíaques, i s'associa també amb el desenvolupament d'almenys 13 tipus de càncer.

Les persones amb obesitat tenen un risc cardiovascular i una morbimortalitat augmentades. Concretament, el sobrepès i l’obesitat causen 1,2 milions de morts cada any a la regió europea de la Organització Mundial de la Salut i, tot i que les evidències científiques actuals indiquen que l'origen de l'obesitat és complex i multifactorial, “existeix encara un gran estigma cap a aquesta malaltia que culpabilitza al pacient per tenir mals hàbits alimentaris i ser-ne el responsable”, indica la Dra. Vilarrasa.

Per a un correcte tractament de l’obesitat, el Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUB aposta per la necessitat d’un abordatge multidisciplinari dels canvis d’hàbits alimentaris, conductuals i d’activitat física, amb equips compostos per endocrinòlegs, metges d´Atenció Primària, dietistes-nutricionistes, infermeria, psicòlegs i especialistes en l’activitat física. “En pacients amb obesitat greu la millor opció continua sent el tractament quirúrgic, però les llistes d'espera són malauradament molt llargues”, opina Vilarrasa. La irrupció de nous medicaments per tractar l'obesitat poden capgirar el panorama actual. “Els resultats de les noves teràpies farmacològiques són esperançadors, si bé els problemes de subministrament i l’absència de finançament poden ser dificultats rellevants”, explica l’especialista del Servei d’Endocrinologia i Nutrició de l’HUB.

“Capgirar el poc reconeixement i la discriminació de l’obesitat davant d'altres malalties cròniques són els principals objectius d’aquest Dia Mundial. Cal millorar l’entorn obesogènic, amb intervencions d’estil de vida i reduint l’estigma que encara envolta a les persones que viuen amb obesitat”, conclou la Dra. Núria Vilarrasa.

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: