Entrevista a Eric del Rincón, autor del relat Los hospitales… no son solo males, publicat a Desde mi habitación, vol. I (pàg. 157)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
Fa uns anys vaig haver d'ingressar diverses vegades a l'Hospital de Bellvitge, i en una d'aquelles ocasions vaig veure l'anunci de RELAT-Hos i em van començar a venir idees al capdavant. Vaig pensar, doncs les posarem per escrit! després de veure el comportament dels treballadors de tots els perfils i professions que participen al protocol diari d'una ciutat -l'hospital- que des de fora indubtablement ningú no volem trepitjar. Però si per desgràcia cal fer-ho, almenys fer-nos a la idea que no és tan negre com sembla, sinó que és un lloc que té les seves coses bones: gent amable, treballadora, que t'atén i estan al teu costat, i quan un està fastiguejat tot això s'agraeix molt. Vaig decidir llavors reflectir tot això en un petit escrit perquè si algú ho llegeix, percebi que no tot és negatiu.
LLEGIR L'ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a José Antonio Esteban Zaplana, autor del relat Latidos de agradecimiento, publicat a Desde mi habitación, vol. I (pàg. 181)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
Durant un ingrés l'any 2018, anava amb el sèrum pel passadís i vaig veure el full informatiu de RELAT-HOS, i des del mateix mòbil vaig enviar un missatge al correu que figurava, i que va llegir l’Antonia. Vaig pensar que era una bona iniciativa per passar les hores a l'hospital de manera més agradable.
LLEGIR L'ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Irmina Sánchez Rovira, autora del relat Obre els ulls (Desde mi habitación, vol. I, pag. 155)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte Relat-Hos? Com et vas assabentar?
Vaig estar una setmana ingressada per una hemorràgia pulmonar. Després d’uns dies al Servei d’Urgències, em van passar a planta per observació i per fer proves, ja que la causa no estava gens clara. Ni tampoc que es poguessin repetir episodis crítics que fessin necessària una intervenció urgent. Van ser uns dies durs, de molta incertesa i en els quals és inevitable que el cap s’allunyi i arribi a portar-te a situacions extremes... A casa tenia un petit de 7 anys i una bebè de 6 mesos esperant. Mai és bon moment per posar-se molt malalt però aquell, se’ns dubte, no era el més adequat per mi...
LLEGIR L'ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Inma Padilla Fernández, autora del relat ¡Cómo cambia la vida!, publicat a Desde mi habitación (vol. 1), pàg. 147
- Com coneixes el projecte RELAT-Hos?
- Estava ingressada quan va venir a la meva habitació l’Antonia Castro, que havia estat companya meva treballant al torn de nit a la REA. Sabia que estava ingressada i em va venir a veure per animar-me a participar en el projecte. Al principi vaig deixar el tema una mica aparcat, però després vaig pensar que podia ser positiu explicar com em sentia. Quan vaig sortir de l'hospital, després de passar per un aneurisma, intentava llegir i no ho podia fer, em costava molt concentrar-me. Només el fet d'agafar un bolígraf i un full de paper i explicar com ja es terapèutic, et fa prendre consciència de com estàs realment.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a María Sánchez Pulido, autora del relat Para Frank, publicat a Desde mi habitación, vol. 1 (pàg. 145)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
- M'havien operat del cor i m'havien canviat una vàlvula, i en una de les visites posteriors em van detectar una arrítmia i en aquella ocasió vaig estar-hi una setmana ingressada. Em trobava bé, sortia de l'habitació, passejava pels passadissos, xerrava amb la gent… i aleshores va venir l’Antonia. Em va presentar aquesta activitat creativa i em va dir si m'interessava. Em va deixar una carpeta molt bonica i la veritat és que a mi sempre m'ha interessat escriure (a casa quan tinc algun problema em desfogo escrivint). Aleshores li vaig dir, deixa-m’ho, que la iniciativa m'agrada. M’ho vaig mirar i em vaig dir “per què no”? Intentaré veure si em surt alguna cosa. I li vaig dir que ho faria des de casa, perquè estaria més tranquil·la.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Estibaliz Amatriain Rubio, autora del relat Tómbola, publicat a Desde mi habitación, vol. I (pàg. 125)
- ¿Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? ¿Com el coneixes?
L'any 2018 vaig tenir un accident quan estava com a voluntària a Guinea-Bissau. La veritat és que la meva va ser una història força curiosa, perquè em vaig fer una doble perforació d'esòfag amb una espina de peix. De Guinea Bissau em van traslladar a l'Hospital de Bellvitge. Vaig estar ingressada 12 dies a l'UCI, i hi vaig veure els cartells amb l'explicació del projecte RELAT-Hos. Aquí tothom em demanava què m'havia passat. Aleshores, vaig pensar per què en comptes d'explicar la mateixa història una vegada i una altra per whatsapp no ho escric? I aleshores ho vaig presentar a RELAT-Hos i l’Antonia es va posar en contacte amb mi de seguida. Em va dir que la meva història li havia semblat molt interessant i que s'inclouria al primer llibre de RELAT-Hos.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Victor Pérez Gea, autor del relato El DAI inesperado (Desde mi habitación vol. 1, pág. 135)
- Com va ser el teu primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
- L'any 2017 vaig ingressar a l'Hospital de Bellvitge perquè em posessin un desfibril·lador automàtic implantable (DAI) i com que passejava força fora de l'habitació crec que vaig comentar a algú que estava escrivint un llibre –encara ho estic escrivint-. Aleshores em va abordar l’Antònia i em va dir que estava preparant un llibre en què els pacients escriurien el que senten, de manera que allò pogués servir altres pacients. I vaig pensar, si es pot, vull escriure, i així ho vaig fer, vaig escriure. En definitiva vaig conèixer RELAT-Hos perquè Antònia em va convidar a escriure el meu relat.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Davinia Maldonado Gómez, autora del relat Unas Navidades diferentes (Desde mi habitación, Vol. I, pàg. 119)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
- Vaig passar un Nadal ingressada a l'hospital, una mica més de vint dies, i em van oferir si volia participar en el projecte, que aleshores estava començant. Ja feia uns dies que estava ingressada, estava avorrida i em va semblar bona idea. Això va ser l'any 2018, a la primera edició de RELAT-Hos. Aleshores no se sabia quan ni com es publicaria, era nou per a tots.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista amb Jennifer Blanco Tortajada, autora del relat Crónicas de una lúpica, publicat en Desde mi habitación, Vol. I (pàg. 123)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
Va ser fa més de sis anys. Ja portava diversos ingressos a l'Hospital de Bellvitge pel meu diagnòstic, el lupus. En un dels meus darrers ingressos llargs, d'un mes més o menys, era molt joveneta, tenia 19 anys. Les infermeres em van explicar el projecte i em van proposar de participar-hi i, com que jo ja escrivia, m'encaixava perfectament. Ara la malaltia està més controlada, però llavors estava cada dos per tres aquí. A més, va ser en aquell moment que vaig decidir que volia treballar a l'hospital i ara sóc auxiliar d'infermeria. En veure la feina que feien les infermeres i les auxiliars, vaig decidir que això era el que jo volia fer, també. I així que vaig poder, ho vaig fer, i des de fa dos anys i mig que estic treballant a l'Hospital de Bellvitge.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista amb Yolanda Garmón Simón, autora del relat Algunas de mis reflexiones (Desde mi habitación, vol. I, pàg. 107)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
Yolanda Garmón.- El vaig conèixer estant ingressada a l'Hospital de Bellvitge. Em van portar a fer una radiografia en una cadira de rodes i ho vaig veure de passada. Em va agradar molt el nom i quan vaig arribar a l'habitació vaig enviar el meu pare a recepció a buscar tota la informació.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Francesc Cabeza, autor del relat Nunca nadie tan desconocido fue tan cercano (Desde mi habitación, vol. 1, pàg. 113)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos?
Francesc Cabeza.- Estàvem a començaments del mes d’octubre de 2018 i feia 2 o 3 dies que m’havien operat d’un aneurisma aòrtic superior. Malgrat que abans de la intervenció no em tremolaven les cames, després, quan reflexiones, t’adones que aquell ha estat un moment important a la teva vida. Aleshores em va arribar un full de presentació de RELAT-Hos. Vaig pensar que era un bon moment per reflexionar una mica sobre el que m’havia passat i a més mirar d’ajudar a d’altra gent que pot pensar, com pensava jo, que mai no li passaria res greu. És a dir, vaig pensar que també podria ajudar a altres persones a reflexionar una mica per posar en valor i context la situació que estiguin vivint.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Francesc Brach i Milà, autor del relat A les nou de la nit del dia deu de gener, publicat al Vol. I de Desde mi habitación (pag. 113)
Com va ser el seu primer contacte amb el projecte RELAT-HOS?
Era l’any 2018 i portava dos o tres dies ingressat a planta. Aleshores, una infermera va venir a l’habitació per parlar-me del projecte. Vaig dir que sí de seguida i em van portar fulls i un sobre. No sé ben bé per què, però vaig tenir la sensació de ser una de les primeres persones que hi participava.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Sergi Ferri, autor del relat El neumólogo y la mantis religiosa, Desde mi habitación Vol. I (pàg. 107)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com te’n vas assabentar?
-El meu primer contacte amb el projecte RELAT-Hos és un cartell que em sobta i em va fer pensar “mira quina iniciativa”, però sense cap idea de participar-hi. Mentre estava ingressat, m’acompanyava una amiga de València, que va insistir-me molt perquè hi participés, ‘estàs aquí ingressat, no fas res, per què no escrius? Així aprofites el temps una mica i t’ho passaràs bé’. La veritat és que mai m’havia passat pel cap la possibilitat de posar-me a escriure, però la meva amiga em va encoratjar una mica i en un parell de nits tenia escrit el relat.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Juan de Dios Romero Lorenzo, autor del relat Crónica de una intervención programada (Desde mi habitación Volumen I, pàg. 95)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
- Em van intervenir a l'Hospital de Bellvitge l'any 2017, quan encara no s'havia engegat RELAT-Hos. Un any després, el 2018, van operar la meva dona d'un càncer de mama i va ser aleshores quan vaig veure el cartell anunciant el projecte. Jo havia escrit el relat mentre era ingressat, perquè el primer que vaig demanar a la meva família quan em van pujar a planta va ser una llibreta i un bolígraf, tot i que al final no els vaig utilitzar perquè estava al llit de panxa enlaire i vaig escriure el relat al telèfon. Vaig estar 15 dies ingressat i com havia d'estar de panxa enlaire al final em va resultar més útil per escriure el telèfon mòbil.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a María del Carmen Pallas Seijo, autora de Mi maleta de cartón y yo (Desde mi habitación vol. I, pàg. 55)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el coneixes?
Estava ingressada a l’hospital i la meva filla, fent una volta per la planta, va veure les fulles informatives i me les va portar perquè sap que m'agrada escriure, sobretot poesia. Després ja va venir l’Antònia i m'ho va explicar tot, però la culpable inicial va ser la meva filla.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a M. Carme Anguera Martí, autora del relat Un any diferent, publicat a Desde mi habitación Vol. 1 (pàg. 67)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el vas conèixer?
Vaig veure un anunci penjat a la paret de la sala d’entrada a les habitacions. Normalment no en faig massa cas perquè són moltes informacions i no m’interessen gaire. Com que hi vaig passar diverses vegades, em va començar a cridar l’atenció i, finalment, vaig pensar per què no? Ho provo? Vaig demanar paper i boli, perquè no en tenia, i em vaig posar a la feina. Mai vaig pensar que es publicaria en un llibre.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Carol Simón, autora del relat Yo, mi, me, con…vosotros publicat al vol. I de Desde mi habitación, pag. 47
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos?
La primera cosa que vaig pensar quan la meva filla em va oferir l'oportunitat d'escriure és que era una benedicció. Ella era al llit de l'hospital amb un pneumotòrax i jo patint al seu costat, escriure un relat va ser una oportunitat per desviar els meus pensaments cap una altra banda. La meva filla havia trobat al passadís la propaganda de RELAT-Hos quan la van portar a fer-se una radiografia i no va dubtar ni un moment a donar-me feina.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Xavier Gaja, autor del relat Poniendo orden, llegué al hospital, inclòs a Desde mi habitación Vol. I (pàg. 11)
- Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com et vas assabentar?
- Xavier Gaja.- Recordo que vaig ingressar un vespre per fer-me unes proves. A l’habitació tenia un company de 92 anys. El senyor estava una mica neguitós i vam començar a parlar una miqueta. Em va explicar que havia caigut canviant una bombeta. Després, mentre sopava, vaig anar seguint la conversa entre el meu veí i la seva filla, una senyora potser de més de cinquanta anys.
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Anna Belén Torondell Capdevila, autora del relat Un gir inesperat, publicat al vol. I de Desde mi habitación (pàg. 35)
Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com te’n vas assabentar?
Anna Belén Torondell.- Va ser el primer dia que vaig poder sortir de l’habitació després de 45 dies sense poder fer-ho, i tot el que pogués fer fora d’aquelles quatre parets era quelcom experimental i gratificant. A Aleshores vaig veure penjat el full informatiu de RELAT-Hos a una de les parets de la unitat i em va cridar molt l’atenció. Vaig pensar llavors, què deu voler dir?
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista amb M. Carmen Carbonero García, autora del relat Ardillas en mi habitación, publicat a Desde mi habitación (Volum I), pàg. 37
Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el vas conèixer?
La meva història amb el projecte RELAT-Hos és una cosa una mica especial. L'any 2019, quan es va publicar el primer volum de relats, feia un parell d'anys que el meu pare havia patit un ictus molt fort que el va deixar en coma un mes, però del qual afortunadament va despertar-ne...
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista amb David Herrera Lozano, autor del relat Before, after y volver a empezar
Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com el vas conèixer?
Vaig ingressar a l'hospital el 5 de febrer de 2018 sense saber del tot com en sortiria després d'haver patit un infart. Una amiga que va venir a veure'm em va dir que havia vist un cartell de RELAT-Hos, i no sé com ho vaig entendre, però vaig pensar que es tractava d'un projecte de l'any anterior i que ja no estava vigent. El primer relat el vaig escriure en el moment d’expectativa en què decidien què fer amb mi...
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista amb Joan Guasch Cuscó, autor del relat Sueños que podrían ser reales
Què és el primer que vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com te’n vas assabentar?
Vaig estar ingressat a diferents plantes de l’hospital des del 18 de març fins al 17 de juny del 2019. On vaig estar-m’hi més temps va ser la planta 12, concretament a l’habitació 1218, encara ho recordo. Allà hi tenia una llibreta on apuntava impressions meves cada dia. Les infermeres i auxiliars se’n van adonar, igual que la Dra. Imma Grau Garriga i els seus ajudants. Crec que es comentava molt i suposo que va arribar també a oïdes de la Sra. Antonia Castro, que va venir un dia i em va explicar que l’hospital convidava els pacients que volguessin escriure las seves coses...
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Agustí Casas, autor de Pensaments
Què vas pensar quan vas tenir el primer contacte amb el projecte RELAT-Hos? Com te’n vas assabentar?
Em vaig assabentar de ’existència de RELAT-Hos pel full de presentació que estava a la meva habitació de l’hospital. Havia arribat al matí i a la tarda vaig fullejar-lo –soc força curiós-. Em va interessar i vaig demanar més informació i la casualitat va fer que em diguessin que la responsable del projecte estava en la meva planta i que vindria cap a mitjanit...
LLEGIR ENTREVISTA COMPLETA
Entrevista a Queralt Rubio, autora de Viaje Astral
Recordes com vas conèixer el projecte RELAT-Hos?
Em van detectar un càncer a la tornada d’un viatge a Xile i tot va anar molt ràpid. Després d’una setmana sencera de proves, a la següent ja m’estaven operant. Al dia següent de l’operació, el meu pare em va portar el full informatiu de RELAT-Hos. Estava tan cansada que me’l vaig mirar i li vaig dir: Gràcies papa, deixa-me’l aquí i ja me’l miraré. Vaig començar a llegir el full al dia següent i vaig pensar doncs ho intento. Aleshores recordo que vaig fer diferents esborranys, però no m’agradava cap i van acabar tots a la paperera...