Celiaquia: recomanacions dietètiques per tractar-la

La malaltia celíaca o celiaquia és una intolerància i/o al·lèrgia crònica al gluten.

La malaltia celíaca o celiaquia és una intolerància i/o al·lèrgia crònica al gluten.

Quan s’ingereixen aliments que contenen gluten es produeix atròfia o deteriorament del budell prim que afecta la funció d’absorció dels nutrients (aliments).

La celiaquia pot manifestar-se a qualsevol edat. Els símptomes més freqüents que presenta són: diarrea, pèrdua de pes, anèmia ferropènica, etc., però no sempre es manifesta amb aquests símptomes.

El tractament dietètic és l’únic tractament, aquest consisteix a excloure, per a tota la vida, el gluten de l’alimentació.

El gluten és una proteïna (gliadina) que es troba en els cereals següents: blat, ordi, civada, sègol, kamut, espelta i triticale.

L’objectiu de seguir una alimentació exempta de gluten es aconseguir la recuperació clínica i funcional del pacient.

Malgrat que s’excloguin els aliments que contenen gluten, l’alimentació ha de ser variada i equilibrada. Una dieta sense gluten no ha de comportar cap dèficit nutricional. Es requereix conèixer els aliments que contenen gluten o poden contenir-lo així com tots els seus derivats i, aprendre com substituir-los per altres aliments que aportin a l'organisme els mateixos nutrients, per a la qual cosa, cal seguir unes normes i tenir-ne cura:

A l’hora de comprar:

  • Llegiu sempre l’etiqueta dels aliments per si contenen algun cereal amb gluten o ingredient que el pugui contenir. Els aliments i productes sense envasar (a granel) o elaborats de forma artesana i sense etiquetar els haureu de desestimar si no coneixeu exactament la seva composició.
  • Ingredients que contenen o poden contenir gluten: gluten, cereals, farina, amilacis, fècula, fibra, espessidors, sèmoles, proteïna vegetal, hidrolitzat de proteïna, malta, llevat químic, midons modificats (E-1404, E-1410, E-1412, E-1413, E-1414, E-1420, E-1422, E-1440, E-1442, E-1450).
  • El gluten és un compost amb moltes propietats, per la qual cosa és molt utilitzat en la indústria alimentària. Busqueu el “logo de l’espiga”, que indica els productes i aliments lliures de gluten.

A la cuina:

Heu de tenir cura per evitar la contaminació creuada amb altres aliments a l’hora de preparar-los, cuinar-los o emmagatzemar-los:

  • Vigileu reutilitzar l’oli: no empreu olis on abans s’hi hagi fregit un aliment amb gluten.
  • Heu de tenir cura dels estris: separar els ganivets, les culleres, les forquilles... que s’han utilitzat amb aliments que contenen gluten. Els estris de fusta són els menys adequats per la seva porositat.
  • Empreu una torradora exclusiva per al pa sense gluten.

Al restaurant:

La persona amb celiaquia pot realitzar una vida social completament normalitzada. En tots els restaurants hi ha plats que no contenen gluten. Pregunteu sempre pel responsable de l’establiment i feu-li-ho saber.

En viatges de llarg recorregut en tren, avió o vaixell, cal que ho comuniqueu en el moment de la reserva o de la compra del bitllet.

Amb els medicaments:

Els medicaments poden contenir gluten, per la qual cosa cal que en reviseu sempre la composició (llegiu el prospecte) i davant de qualsevol dubte consulteu-ho amb el metge o el farmacèutic.

Grup aliments Contenen gluten Poden contenir gluten No contenen gluten
Làctics Postres làctiques
industrials

Iogurt amb cereals

Postres làctiques: flams, natilles

Llet, formatge, iogurt natural i de  sabors, postres làctiques casolanes sense gluten
Càrnics Succedanis de peix i
marisc

Carn o peix precuinat o en 
conserva.

Xarcuteria en general: embotits, 
paté...

Carn, peix i ous, frescos
o congelats

Pernil salat i pernil cuit extra

Farinacis Farines, sèmoles, pasta, pa i derivats de blat, ordi, civada, sègol i triticale Tots els aliments precuinats, en conserva, sopes de sobre, etc Llegums, patates, arròs, maizena, 
blat de moro, sèmola d’arròs o de 
blat de moro, tapioca, polenta...
Verdures i
hortalisses
  Les precuinades i en conserva Totes: fresques i congelades 
Fruites   Fruita en conserva, sucs i nèctars de fruita envasats (vegeu etiqueta) Fruita fresca, en compota i sucs naturals
Fruita assecada: panses, figues, 
prunes
Greixos    

Oli d’oliva, olis de llavors

Mantega i margarina sense sal

Fruites
oleaginoses
  Fruites oleaginoses fregides, salades, d’aperitiu, etc. Ametlles, avellanes, pinyons, 
cacauets...
Sucres, dolços i 
pastisseria
Pastisseria i gelats industrials   Sucre, mel, melmelada i codonyat, cacau al100%. Dolços, pastissos i gelats casolans fets amb farina sense gluten
Begudes  

Aigua amb gas i begudes en general amb gas. Begudes isotòniques. 
Begudes alcohòliques

Aigua i infusions, begudes en general sense gas

 

Unitat de Dietètica i Nutrició Clínica de l'Hospital Universitari de Bellvitge.

Subscribe to our newsletters

Select the newsletter you want to receive: