12 mesos x la salut mental

Components

En el decurs de l’any 2024, els espais destinats a l’atenció a la salut mental de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) registraran una millora important amb una nova àrea diferenciada d’atenció psiquiàtrica al Servei d’Urgències; la creació de la nova unitat d’hospitalització oberta per a salut mental i la reforma de l’àrea d’hospitalització de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària (TCA).

A aquestes tres accions s’hi estan sumant iniciatives que cerquen l’avenç en l’atenció de la salut mental des de múltiples vessants: des de l’art-teràpia i la musicoteràpia; la promoció de l’activitat física; la teràpia assistida per animals, fins a la creació de receptes saludables, d’una biblioteca a l’àrea d’hospitalització o les exposicions d’obres artístiques de pacients, configuren el programa global 12 mesos x la Salut Mental.

Amb aquesta iniciativa, l’Hospital de Bellvitge vol donar un enèrgic impuls a la salut mental de ciutadans i professionals en aquest 2024. La campanya, amb l’epígraf Socialment responsables, evidencia la voluntat de l’Hospital de Bellvitge d’assumir el seu paper de referent en el tractament de malalties i trastorns mentals.

Consulta el programa i el calendari d'accions programades

Aquesta presentació ofereix una visió global i calendaritzada de totes les accions realitzades i/o programades durant l'any 2024 en el marc del programa 12 mesos per la Salut Mental de l'Hospital de Bellvitge.

 

Accions gener 2024

Gener

Lluitem contra la depressió

El transtorn depressiu major és la malaltia mental més freqüent i una de les principals causes mundials d'anys viscuts amb discapacitat. Des de l'Hospital Universitari de Bellvitge fa molts anys que treballem per combatre-la i volem aprofitar que el dia 13 de gener és el Dia Internacional de la lluita contra la Depressió per sensibilitzar sobre la malaltia i explicar que es pot superar. Ho fem a través d'un vídeo per difondre per les xarxes socials que recull l'experiència d'un pacient que ha patit depressió en dos ocasions en format conversa amb el seu metge. També participem en el programa "Linea de Servei" d'Esplugues Televisió-La Xarxa per explicar en profunditat que és la depressió, els tipus de depressió existents, com es tracten, la importància de la salut mental, etc.

Gener

Pioners en l'estimulació magnètica transcranial en depressió resistent al tractament

L’Hospital de Bellvitge és el primer centre públic català que incorpora l’estimulació magnètica transcranial per tractar la depressió resistent. L’estimulació magnètica transcranial és un procediment de neuromodulació no invasiva que s’aplica quan fracassen altres opcions terapèutiques. Es basa en l’aplicació d’estímuls elèctrics focals sobre diferents regions de l’escorça cerebral mitjançant una bobina electromagnètica col·locada al cuir cabellut. En utilitzar polsos electromagnètics de baixa intensitat per a estimular l’activitat cerebral és molt ben tolerada pel pacient, no requereix anestèsia ni produeix dèficits cognitius.

S’estima que el seguiran uns 80 pacients cada any i el percentatge de resposta positiva se situa entre el 50% i el 60% dels pacients segons l’evidència científica actual. Més informació

Accions febrer 2024

toc

Desenvolupem una eina d’aprenentatge automàtic que prediu l’evolució dels pacients de TOC

La Unitat de TOC del Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha impulsat el primer estudi que construeix un model de pronòstic a llarg termini, basat en machine learning, dels pacients de Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). Ho ha fet gràcies al seguiment de pacients del centre durant més d’una dècada, el que suposa un pas endavant en l’especialitat: “És un model d’aprenentatge automàtic que permet predir l’evolució dels pacients amb TOC, a través de les variables clíniques i de rendiment neuropsicològic recollides des de l’inici del seguiment” destaca el Dr. Cinto Segalàs, especialista del Servei de Psiquiatria de l’HUB, membre del grup de Psiquiatria i Salut Mental de l’IDIBELL i investigador principal de l’estudi.

La recerca, publicada al Journal of Affective Disorders, també mostra que dos terços dels pacients són resistents als tractaments estandarditzats, com ara a la medicació, la teràpia cognitiva conductual o la psicocirurgia. Més informació

salud mental

Es relaciona la diabetis tipus 2 i l’augment de símptomes depressius

Un estudi, coordinat per l’IDIBELL, l’Hospital Universitari de Bellvitge i el CIBEROBN i emmarcat en el projecte PREDIMED-Plus, constata l’associació entre la presència de diabetis tipus 2 i la gravetat dels símptomes depressius en adults d'edat avançada amb obesitat i síndrome metabòlic.

El treball suggereix, a més, un pitjor control metabòlic a partir de nivells lleus de simptomatologia depressiva presentats a curt-mig termini, influït per l’índex de massa corporal i els hàbits de vida relacionats amb la cura de la diabetis. Els resultats s’han publicat a la Journal of Endocrinological Investigation.

L’estudi ha analitzat a més de 6.000 participants per a investigar la relació transversal entre la simptomatologia depressiva i la presència de diabetis tipus 2, a més d’explorar la seva associació amb el control metabòlic a través de l’hemoglobina glicosilada, que mesura la glucosa en sang, i altres variables metabòliques. Més informació

z

De viva veu

Gràcies a l’acord de col·laboració entre l’HUB i la Biblioteca Bellvitge, integrada a la xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona i de les Biblioteques de l’Hospitalet, una vegada al mes els pacients del servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) gaudeixen de la lectura en veu alta de poemes, relats i fragments d’obres literàries per fer més agradable i acollidora la seva estada al centre.

De viva veu pretén aprofitar la capacitat de generar benestar de la lectura en veu alta. Els beneficis emocionals i cognitius de la lectura en veu alta han estat estudiats des de fa segles des de múltiples aproximacions lligades a les neurociències o l’antropologia, entre d’altres. De fet, tal i com recull l’assagista nord-americana Meghan Cox Gurdon en el seu llibre La màgia de llegir en veu alta, en el segle II, un metge grec anomenat Antyllus prescrivia als seus pacients la recitació diària com un tractament saludable, insistint en les bondats terapèutiques dels versos èpics. La iniciativa també es porta a terme a altres àrees de l'Hospital. Més informació

.

Art teràpia: exposició de pintura

Des del passat 1 de febrer i fins al 31 de març, la sala d’espera de Consultes Externes del Servei de Psiquiatria acull l’exposició "De la gènesi a la revelació", que formen 25 pintures de diferents formats, obra d’Eusebi Tolosa Magriñà, pacient de l’Hospital de Bellvitge des de fa gairebé quatre dècades.

Amb aquesta exposició, el Servei de Psiquiatria posa en marxa una iniciativa per donar a conèixer la capacitat creativa de persones amb malalties mentals i alhora engrescar a persones en una situació semblant perquè explorin la capacitat terapèutica de la creació artística.

En paraules d'Eusebi Tolosa "Per a mi suposa quelcom molt gran, perquè des dels 21 anys tinc aquesta malaltia i poc a poc les pintures van alleugerir molt la meva relació amb l’Hospital de Bellvitge, vaig tenir menys ingressos, pràcticament cap, i em van ajudar a tenir una vida normal. Tinc una dona i un fill, i faig vida normal, però tinc una malaltia. Per tot això, suposa molt per a mi exposar a Bellvitge, perquè és el meu hospital des de fa 38 anys" Més informació

Dra. Jiménez

La Dra. Jiménez defensa al Parlament de Catalunya la regulació de la publicitat de jocs d’apostes

La cap del Servei de Psicologia Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge, la Dra. Susana Jiménez, ha participat com a experta a la ponència del Projecte de llei de la comunicació audiovisual de Catalunya, que actualment es debat a la cambra catalana.

El joc d'apostes constitueix un greu problema social des de fa dècades, tot i que el perfil de la persona afectada ha anat canviant al llarg del temps. La Dra. Jiménez ha conclòs que: “La limitació o regulació de la publicitat té un efecte claríssim per a la prevenció”. Més informació.

Accions març 2024

.

Presentació projecte 12 mesos per la Salut Mental

Mitjançant una nota de premsa, notícies a xarxes socials i pòster a marquesines s'ha presentat el projecte públicament, després d'haver-ho fet internament a diferents sessions i a través de la intranet.

A la nota s'explica que el programa inclou la posada en marxa de nous equipaments i activitats lligades a la musicoteràpia, la lectura, la teràpia assistida per animals o la creació d’un hort terapèutic, entre moltes d’altres, amb l'objectiu d'aconseguir  un impacte positiu en la salut mental i emocional de ciutadans i professionals.

El text posa en valor que el programa donarà protagonisme i veu als pacients, especialment als joves i la gent gran, i a les seves famílies, mitjançant iniciatives que posin en primer pla la seva capacitat creativa i el seu testimoni, alhora que ajuden a promoure la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals. Més informació

.

La inconsistència dels criteris diagnòstics limita el tractament dels TCA atípics

La Dra. Isabel Krug, professora titular de Psicologia Clínica a la Universitat de Melbourne, ha impartit una sessió a l’HUB sobre els Altres Trastorns Alimentaris, també coneguts com a OSFED (Other Specified Feeding or Eating Disorder), en què ha destacat l’arbitrarietat i la poca rigorositat existent a l’hora d’establir un diagnòstic clínic d’aquests trastorns mentals.

Els trastorns alimentaris atípics o OSFED comparteixen símptomes amb altres desordres més coneguts, com la bulímia o l’anorèxia, però no compleixen tots els criteris per al seu diagnòstic. La Dra. Isabel Krug, psicòloga clínica de la Universitat de Melbourne i una referent en la matèria, ha impartit el dilluns 11 de març una interessant sessió sobre les implicacions que suposa el desconeixement i la poca recerca destinada a aquests trastorns. Més informació

.

Les dones amb TOC resistent responen pitjor a l’estimulació cerebral profunda

El Servei de Psiquiatria de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) ha publicat una investigació que apunta que els homes tenen més bon pronòstic a llarg termini al tractament amb estimulació cerebral profunda (DBS) del Trastorn Obsessiu Compulsiu (TOC). Durant els darrers quinze anys, els Serveis de Psiquiatria i Neurocirurgia de l’HUB venen emprant la tècnica de neuromodulació en pacients amb formes severes i resistents de TOC, pel que l’estudi s’emmarca en l’anàlisi de la resposta a aquesta intervenció.

La novetat científica d’abast estatal s’ha publicat al Spanish Journal of Psychiatry and Mental Health (SEPSM) i mostra que el 76,9% d’homes van respondre bé a la estimulació cerebral profunda, mentre que només un 33,3% de les dones van tenir un resultat satisfactori. Més informació

salut mental positiva

La Salut Mental Positiva protagonitza la tercera sessió del Pla Territorial

La Dra. Maria Teresa Lluch, primera Degana de la Facultat d’Infermeria de la UB, ha impartit la tercera sessió d’Actualització en Salut Mental, celebrada el 8 de març i organitzada pel Pla d’Integració de Salut Mental Territorial Metropolitana Sud. L’experta en Salut Mental Positiva ha presentat un qüestionari, elaborat per ella mateixa, que recull sis factors cabdals per avaluar el seu constructe: Satisfacció Personal, Actitud Prosocial, Autocontrol, Autonomia, Resolució de Problemes i Habilitats de Relació Interpersonal. 

La Dra. Lluch considera que: “La Salut Mental Positiva és un estat dinàmic i fluctuant en què la persona intenta sentir i estar el millor possible dins de les circumstàncies en les què es trobi”. Més informació.

Accions abril 2024

sketamina

L’esketamina ofereix resultats esperançadors per al tractament de la depressió resistent

Els resultats fins a la data de l’administració de l’esketamina als pacients amb depressió resistent derivats a l’Hospital de Bellvitge són encoratjadors, sobretot perquè suposa una millora significativa en pacients què porten molt de temps amb una descompensació greu de la malatia i han fallat a multitud de tractaments previs. Mitjançant un esprai nasal, el pacient s’autoadministra el fàrmac, sempre a l’hospital i amb l’ajuda i supervisió de professionals mèdics i d’infermeria.

L’ús de l’esketamina va ser aprovat per l’Agència Europea del Medicament (EMA) a finals de l’any 2022 per als casos de depressió resistent amb fracàs previ de com a mínim dues línies de tractament antidepressiu adequat. Es tracta d’un derivat de la ketamina, un compost químic utilitzat habitualment en anestèsia general, el qual s’ha demostrat genera canvis positius en el cervell amb depressió. Més informació

ovnis

Receptes de salut

Una bona alimentació millora i manté la nostra salut, i en el cas de les persones que pateixen algun trastorn mental, l'alimentació pot ser una potent aliada. En el marc del projecte "12 mesos x la salut mental" neix la iniciativa "receptes de salut", amb què convidem cuiners de renom a preparar receptes per als nostres pacients amb l'assessorament clínic dels especialistes en salut mental i trastorns de la conducta alimentària de l'Hospital de Bellvitge.

Amb aquesta iniciativa els cuiners podran conèixer millor aquests trastorns i, amb el seu suport, ens ajudaran a visibilitzar aquestes malalties, alhora que s'oferiran recursos als pacients i les seves famílies per a una millor alimentació. La primera recepta de Salut és d'Ada Parellada, que ens ha regalat uns ovnis de verdura. Més informació

En aquesta ocasió, Ada Parellada, xef del Restaurant Semproniana, ens explica com fer els seus Ovnis de Verdura. Mira aquí la recepta

.

Paraules que consolen

Taula rodona amb usuaris dels Serveis de Psiquiatria i/o Psicologia Clínica afectats per malalties mentals que han publicat llibres (tant ficció com obres vivencials sobre la seva experiència amb la salut mental). El projecte està adreçat a pacients vinculats als Serveis de Psiquiatria i Psicologia Clínica de l’HUB amb producció literària i té per objectiu donar a conèixer la capacitat creativa de persones afectades per malalties mentals i incentivar a persones amb malalties mentals a endinsar-se en l’àmbit de la creació literària com a eina terapèutica.

Més informació

Sessió Sumament

Sessió internacional del Pla Territorial de Salut Mental sobre el tractament de la depressió resistent

El Dr. Mauro Pettorruso, neurocientífic i psiquiatre i cap del grup de recerca de la Università degli Studi G. d'Annunzio Chieti Pescara UNICH, Department of Neuroscience Imaging and Clinical Sciences, a Itàlia va participar el 26 d’abril en la 4a sessió d’actualització en Salut Mental organitzada pel Pla Territorial de Salut Mental MetroSud-SumaMent, amb una conferència sobre els tractaments per a la depressió resistent. Aquest trastorn representa una afectació clínica greu amb elevades despeses socials i econòmiques.

Més informació

Accions maig 2024

 'Recepta de Salut' amb Josep Lozano | Verdures rostides al forn amb cigrons cruixents

Descobreix aquesta recepta única de Verdures rostides al forn amb cigrons cruixents de la mà de Josep Lozano, xef de la Fundació Alícia, qui la prepara pel projecte 12 mesos x la Salut Mental.

Mira aquí la recepta

'Recepta de salut' amb Jordi Bordas | Magdalenes amb compota de maduixes

Quina meravella les Magdalenes amb compota de maduixa que ens ensenya a fer en Jordi Bordas, xef de l'Escola de pastisseria Jordi Bordas.

Mira aquí la recepta

.

Estrenem les noves urgències psiquiàtriques

L’atenció d’urgències del Servei de Psiquiatria compta per primera vegada amb un espai específic, dissenyat per atendre casos de diferent gravetat en les millors condicions tant per a pacients com per als professionals. Ubicades al Mòdul A, les noves Urgències de Psiquiatria permeten atendre o tenir en observació fins a 7 pacients de forma simultània.

Les urgències disposen de dos espais de monitoratge per a casos d'especial gravetat i altres dos espais que faciliten l'atenció i l'estada en observació de fins a 5 pacients de menor complexitat. A més, les dues consultes de Psiquiatria i Infermeria especialitzada facilitaran la col·laboració i el treball conjunt entre els professionals, un altre dels grans objectius que persegueix la creació del nou espai, juntament amb la coordinació amb el conjunt de les Urgències per tal de garantir una atenció integral dels pacients. Més informació

teràpia en parella

Sessió: L'abordatge terapèutic en parella

El Professor Joël Tremblay, doctor en Psicologia i catedràtic del Departament de Psicoeducació de la Universitat de Quebec a Trois-Rivières (Canadà) va ser el convidat de la 5a Sessió d’Actualització en Salut Mental, organitzada pel Pla d’Integració Territorial de Salut Mental Metropolitana Sud (Sumament+) el passat 17 de maig.

Tremblay, que també és director científic del Grup de Recerca RISQ (Recherche et Intervention sur les Substances Psychoactives), va centrar la seva conferència en l’eficàcia de la teràpia de parella per l’abordatge de diferents trastorns mentals i somàtics (addiccions, depressió, trastorn per estrès pot-traumàtic, TOC, càncer, malalties cardiovasculars, diabetis i dolor crònic). A Espanya, amb una població de 47.500.000 d’habitants, un 54.5% dels adults viuen en parella (amb fills o sense), el que suposa un potencial d’aplicació de la teràpia de parella força elevat. Més informació

psicodai

Pioners en l’atenció psicològica als pacients amb risc de mort sobtada

La Unitat d’Arrítmies i el Servei de Psicologia Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge (HUB) han posat en marxa conjuntament un projecte que dona suport psicològic especialitzat a pacients portadors de Desfibril·lador Automàtic Implantable (DAI). Aquesta iniciativa pionera a l’Estat dona resposta a una necessitat assistencial, i permet oferir una atenció integral als pacients que segueixen controls a Bellvitge.

En concret, l’objectiu del projecte Psico-DAI és oferir acompanyament emocional en aquells aspectes personals que van més enllà de les cures mèdiques i infermeres, per tal d’aconseguir una millor qualitat de vida. “Aquestes persones sovint pateixen situacions que poden causar un fort impacte emocional, com estar en risc de mort sobtada o haver sobreviscut a un episodi d’arrítmia ventricular maligna”, segons el Dr. Ignasi Anguera, cardiòleg i director de la Unitat d’Arrítmies de l’Hospital de Bellvitge, el 5è centre hospitalari de l’Estat que més DAI implanta. Més informació

teràpia electroconvulsiva

El Servei de Psiquiatria arriba a la 50a edició del Curs de Teràpia Electroconvulsiva

Com en cada convocatòria, els assistents són ensinistrats durant 35 hores de formació intensiva en les tècniques i en els darrers avenços d’aquesta teràpia psiquiàtrica, utilitzada com a tractament per a la depressió severa i altres patologies.

El primer d’aquests cinquanta cursos es va organitzar l’any 1993 i des d’aleshores s’ha convertit en el curs més antic de l’Estat, el que més edicions té, i el principal referent de l’especialitat. Més informació.

Accions juny 2024

.

En marxa la primera Unitat Integral de Recuperació d'adults amb TCA d’alta complexitat

En el marc del Pla de xoc que ha posat en marxa la Generalitat de Catalunya per millorar l'atenció dels Trastorns de la Conducta Alimentària, s'han creat, entre d'altres iniciatives, dues noves unitats d’hospitalització d’alta especialització, 1 per a infants i joves i 1 per a població adulta.

La Unitat destinada a la població adulta, la primera d'aquestes característiques a l'Estat Espanyol, neix de l'acord entre l'Hospital Universitari de Bellvitge, que en fa la direcció assistencial i científica, i l'Hospital Sagrat Cor de Martorell que hi aporta l'espai i els professionals. Disposa de 20 places per a pacients d'alta complexitat que s'estima que faran ingressos d'uns 90 dies de mitjana. El nou dispositiu dona cobertura al conjunt del territori. Més informació

.

'Recepta de Salut' amb Xavier Pellicer | Bacallà amb patata i pèsols

Quin millor moment que el cap de setmana per dedicar un temps a cuidar-nos i a fer una recepta saludable? En el marc de la campanya 12 mesos per la salut mental, el xef Xavier Pellicer del restaurant Xavier Pellicer ens proposa un Bacallà amb patates, pèsols i un pil-pil lligat amb kuzu. Bon profit!

Mira aquí la recepta

estudi internet

Liderem un estudi europeu per combatre l'ús problemàtic d'Internet entre els joves

El projecte BootStrRaP, liderat pel Dr. José Manuel Menchón (HUB-IDIBELL) i la Dra. Naomi Fineberg (Regne Unit), té com a objectiu abordar els riscos de l'ús problemàtic d'Internet per part dels joves. Els joves de nou països europeus participaran directament en el procés de recerca mitjançant la creació i l'ús d'una aplicació especialment dissenyada per aquest projecte.

S'estima que entre el 10% i el 17% de la població mundial es veu afectada per l'ús problemàtic d'Internet i els adolescents són especialment vulnerables als seus efectes perjudicials sobre la salut i el benestar individual i social. De fet, se sap que una sèrie de comportaments en línia com ara els jocs, els jocs d'atzar, la compra, la visualització de pornografia, les xarxes socials, el "ciberassetjament" i la "cibercòndria" causen problemes a les persones afectades i a les seves famílies a causa de la pèrdua de control sobre l'activitat en línia. Per abordar això, s'ha iniciat un nou estudi que utilitza tecnologia intel·ligent per millorar la salut mental i combatre la creixent presència de l'ús problemàtic d'Internet.

Més informació

'Recepta de Salut' amb Alexis Peñalver | Sardines farcides de picada catalana

Alexis Peñalver, propietari dels restaurants L'Hermòs, la Pubilla i Extra Bar ens ensenya com preparar unes Sardines farcides de picada catalana pel projecte 12 mesos x la Salut Mental.

Mira aquí la recepta

neurotransmissors TCA

Conferència: Els marcadors neurobiològics i els trastorns alimentaris

Centrada en situacions extremes de pes i alimentàries, la conferència ha resumit les investigacions més recents de Steward sobre marcadors cerebrals associats a l'aparició d'anorèxia nerviosa, especialment davant d'estímuls relacionats amb l'alimentació i els estímuls socials.

Així mateix, va compartir investigacions que realitzen actualment a la Universitat de Melbourne relacionades amb la sobreingesta alimentària, especialment amb el trastorn per afartament, i el gust, davant estímuls gustatius palatables i saborosos.

En el decurs de l’acte es va establir un interessant diàleg amb els professionals que hi van assistir sobre les implicacions terapèutiques d'aquestes troballes en l'àmbit de neuroestimulació, especialment en casos de llarga durada en què han fracassat els tractaments habituals. Més informació.

esquizofrenia

Sessió: La rehabilitació cognitiva en l’esquizofrènia

El Dr. Rafael Penadés, psicòleg clínic de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha estat el ponent de la 6a sessió clínica del Pla Territorial Metropolità de Salut Mental, en una sessió centrada en el paper fonamental de la rehabilitació cognitiva en els casos de persones amb esquizofrènia que es va dur a terme el passat 28 de juny.

Una vegada tractats i controlats els símptomes psicòtics que apareixen en una malaltia com l’esquizofrènia, “un gran incendi que cal resoldre”, segons va definir el Dr. Rafael Penadés, el principal repte dels professionals de la salut mental és la recuperació del pacient amb tècniques de rehabilitació neurocognitiva.

Fins fa uns 25 anys no se li donava la rellevància adequada a la rehabilitació cognitiva en malalties mentals com l’esquizofrènia. Ara, ja està incorporada a la cartera pública de serveis d’alguns centres i esdevé un element clau en la recuperació dels pacients. Més informació

renovació espais psiquiatria

Familiars de pacients de salut mental col·laboren en la renovació dels espais de Psiquiatria de l’Hospital de Bellvitge

Aquesta iniciativa s'emmarca en el programa #12MesosXlaSalutMental, impulsat per l’Hospital de Bellvitge aquest 2024. El programa vol donar protagonisme als pacients, especialment joves i gent gran, i a les seves famílies, promovent la reflexió sobre els reptes de la salut mental entre els professionals a través de diverses iniciatives creatives i testimonis personals.

Durant la visita, van participar la Dra. Pino Alonso, cap del Servei de Psiquiatria; Lia-Tamar Sánchez Salido, cap d’Infermeria de Neurociències; i Silvia San Miguel, arquitecta de Serveis Generals de l’HUB. Les professionals van recollir les propostes d’AFEMHOS, basades en l'experiència de familiars i pacients, per crear serveis de qualitat. Més informació.

toc

El Servei de Psiquiatria organitza un curs de formació intensiva en TOC

La Unitat de TOC del Servei de Psiquiatria de l'HUB és referent sobre aquest trastorn en l'àmbit nacional i internacional tant en l'àmbit assistencial com el de la recerca.

L'objectiu del curs ha estat millorar la competència dels professionals en salut mental en el diagnòstic i tractament dels pacients amb aquesta malaltia, incloent-hi l'abordatge farmacològic, el cognitivo-conductual i les tècniques de neuromodulació. Més informació.

Accions juliol 2024

hort

Hort terapèutic

La iniciativa busca potenciar l'apoderament dels pacients a través d'una intervenció terapèutica realitzada a l'aire lliure, aprofitant un espai exterior de l'Hospital de la Unitat de Psiquiatria d'aguts fins ara poc utilitzat. Amb aquesta acció, es preten que els pacients puguin millorar la seva estada hospitalària, incorporar hàbits de vida saludables, millorar el seu estat d'ànim i fer més amè l'ingrés a la unitat d'hospitalització.

L'hort també servirà per implicar pacients i professionals gràcies a fórmules interactives de participació compartida, amb l'objectiu de reduir l'estigma associat a la malaltia mental. L'hort té, a més, una funció educativa en valors de progrés sostenible, de respecte a la natura, de socialització de l'entorn i de treball cooperatiu. Més informació

 'Recepta de Salut' amb Jordi Roca | Cheesecake de xocolata

El reconegut cuiner Jordi Roca ens prepararà un deliciós Cheesecake de xocolata per col·laborar en el projecte 12 mesos x la Salut Mental.

Mira aquí la recepta

.

Rega(lem) salut mental

Vinculat a la creació de l'hort terapèutic, es posarà en marxa l'iniciativa "Rega(lem) salut mental", un programa de mecenatge per aconseguir  les regadores necessàries per mantenir l'hort. L'espai destinat a hort terapèutic no té aigua accessible a l'espai i per tant serà necessari regar amb mitjans manuals.

Més informació

formació sm

Impulsem un canvi en l’atenció dels pacients de salut mental

Un total de 80 professionals de diferents perfils (metges, infermeres, zeladors i psicòlegs) han rebut una formació específica en el model Safewards, que implica un profund canvi en l’atenció que reben els pacients de salut mental. Les premisses bàsiques d’aquest nou model passen per resoldre les situacions adverses o de conflicte amb eines comunicatives i de diàleg amb els pacients que facin possible evitar recórrer a mesures físiques, mecàniques o farmacològiques de contenció.

El nou model d’atenció als pacients es començarà a aplicar en la nova unitat d’hospitalització de salut mental en règim obert de l’HUB, les obres de la qual ja estan avançades amb l’objectiu de que entri en funcionament després de l’estiu. A partir d’aquesta primera experiència, l’objectiu és que s’estengui com una taca d’oli per totes les unitats d’hospitalització que puguin tenir pacients de salut mental. Més informació

.

'Recepta de Salut' amb Carme Ruscalleda | Arròs amb vegetals i calamars

Suculenta recepta elaborada per la xef Carme Ruscalleda: Arròs amb vegetals i calamars. Ideal per a gaudir amb tota la família!

Mira aquí la recepta

Accions agost 2024

.

Estudi sobre el joc patològic

La Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals del Servei de Psicologia Clínica de l’Hospital Universitari de Bellvitge participa en un estudi internacional que pretén avaluar la percepció de la població en general sobre l’addicció al joc i les persones afectades per aquest trastorn. Les dades per al treball sorgiran de les respostes dels ciutadans a un senzill qüestionari, anònim i que no requereix més de 10 minuts per completar-se.

Per a la majoria de la gent, el joc és una forma d'esbarjo o diversió, però per a alguns causa problemes o fins i tot pot portar a l'addicció. Ara per ara es tenen coneixements molt limitats sobre com es perceben socialment les persones amb problemes de joc i aquest tipus d'addiccions. L'estudi s'està duent a terme a diversos països, entre els quals hi ha Espanya, el Regne Unit, Kenya, Suïssa, Hongria, Itàlia, Polònia i Austràlia. Més informació

Accions setembre 2024

passejades terapèutiques

Les passejades terapèutiques comencen a caminar

Les passejades terapèutiques són una de les nombroses activitats que integren el programa de #12mesosxlaSalutMental, tot un calendari d’accions i iniciatives per afavorir la millora de la salut mental i el benestar emocional de pacients, familiars i professionals de l’hospital en el decurs d’aquest 2024.

La iniciativa pretén promoure els hàbits saludables i la interacció social, tot reduint el risc d’aïllament i afavorint xarxes de suport, així com el coneixement de l’entorn del Delta del Llobregat més proper a l’hospital. Més informació.

tca

Com frenar la cronicitat dels trastorns de la conducta alimentària centra el debat d’alguns dels millors especialistes del món a Barcelona

El 25 de setembre, una quinzena d'experts internacionals en trastorns de la conducta alimentària (TCA) es van reunir al simposi celebrat al Paranimf de la Universitat de Barcelona, centrat en la cronicitat i el tractament dels pacients de llarga durada. La jornada, inaugurada pel rector Joan Guàrdia, va comptar amb ponents destacats com Jane Treasure i Stephen Wonderlich, que van presentar investigacions sobre els factors de risc i les limitacions dels tractaments actuals, que afecten principalment dones joves i adults. La complexitat dels TCA, associada a comorbiditats i un augment de la seva incidència, especialment després de la pandèmia, va ser un tema recurrent.

Entre les conclusions destacades, els experts van subratllar la necessitat de desenvolupar noves estratègies terapèutiques, ja que actualment el 40% dels pacients tenen resultats limitats amb els tractaments convencionals. També es va discutir la creació d'un nou dispositiu suprasectorial per atendre pacients amb TCA de llarga durada, fruit de la col·laboració entre diferents institucions de salut. El simposi, organitzat per l'Hospital Universitari de Bellvitge i altres entitats, va reunir uns 300 professionals de la salut mental, evidenciant l'interès creixent per abordar aquesta problemàtica. Més informació

magret d'ànec

'Recepta de Salut' amb Sergio Andreu | Magret d'ànec a la taronja

El xef Sergio Andreu del restaurant La Pepita ens proposa un exquisit Magret d'ànec a la taronja, pel projecte 12 mesos x la Salut Mental. Gaudeix d'un plat saludable i gourmet, perfecte per mimar la teva ment i cos.

Mira aquí la recepta

Accions octubre 2024

.

L’Hospital de Bellvitge s’implica en el Mes de la Salut Mental a l’Hospitalet

L’HUB col·labora per tercer any consecutiu amb xerrades, estands i exposicions en les activitats del Mes de la Salut Mental de l’Hospitalet, organitzat per l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat durant tot aquest mes d’octubre sota el lema Cuidar la Salut mental: un repte vital i coincidint amb la celebració, demà dijous 10 d’octubre, del Dia Mundial de la Salut Mental.

La participació de l’HUB es va endegar el passat dia 8 d’octubre amb la xerrada de Susana Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic i Addiccions Comportamentals i del Servei de Psicologia Clínica de l’HUB i investigadora de l’IDIBELL, sobre addiccions als videojocs i jocs d’aposta en adolescents i joves, dins la taula rodona Addiccions: poca broma a l’Auditori Barradas de l’Hospitalet. Més informació

 

lletó

'Recepta de Salut' amb Rafa Peña | Lletons de vedella amb bolets de primavera

El xef Rafa Peña del restaurant Gresca ens sorprèn amb Lletons de vedella amb bolets de primavera, per col·laborar en el projecte 12 mesos x la Salut Mental. Apostem per la cuina saludable i el benestar!

Mira aquí la recepta

L’HUB fa pedagogia sobre l’ús dels serious games per tractar les addicions comportamentals i els TCA

L’HUB fa pedagogia sobre l’ús dels serious games per tractar les addicions comportamentals i els TCA

A la Mostra de serveis i entitats de Salut Mental de l’Hospitalet, el 19 d’octubre, Sumament! —la iniciativa de l’Hospital de Bellvitge i la Unitat de Salut Mental— va presentar l’e-Estesia, un serious game per tractar addicions comportamentals i trastorns d’impulsivitat. Professionals de Psicologia Clínica i Psiquiatria, juntament amb estudiants d'Infermeria, van mostrar com funciona l'eina, que utilitza un biosensor per mesurar la taxa cardíaca dels usuaris durant el joc.

Octubre és el Mes de la Salut Mental a l’Hospitalet, amb activitats organitzades per l’Ajuntament. L’HUB participa amb xerrades i exposicions, començant amb una conferència de Susana Jiménez sobre addiccions en adolescents i continuant amb la Dra. Pino Alonso. Més informació

joves

Eines per ajudar els joves a tenir cura de la salut emocional

Més de 200 alumnes de Batxillerat i cicles formatius dels instituts Bellvitge, Llobregat i Europa de l’Hospitalet i del Grau d'Infermeria del Campus Bellvitge de la UB han participat en la jornada Del cap al cos, celebrada el 31 d’octubre a l’Hospital de Bellvitge (HUB) amb l’objectiu de dotar els joves amb eines per gestionar la salut mental al voltant de quatre grans àmbits: la gestió de l’estrès; els trastorns de la conducta alimentària (TCA); l’addicció a l’alcohol i als videojocs i xarxes socials. Més informació

Accions novembre 2024

ous

 'Recepta de Salut' amb Daniel Brin | Ous a la mimosa

El xef Daniel Brin ens porta una recepta ben saludable, Ous a la mimosa amb una vinagreta deliciosa, per col·laborar en el projecte 12 mesos x la Salut Mental.
 

Mira aquí la recepta

unitat joc patològic

La Unitat de Joc Patològic de l’HUB rep el Premi de la Fundació Catalana de Drogodependències

La Federació Catalana de Drogodependències (FCD) ha reconegut a la Dra. Susana Jiménez-Murcia amb el seu guardó anual, lliurat durant la XIX Jornada de la FCD al Museu Marítim de Barcelona. La Dra. Jiménez, cap de la Unitat de Joc Patològic de l’Hospital de Bellvitge, va destacar l’evolució dels casos d’addicció, passant de les màquines escurabutxaques a joves amb problemes de joc en línia i apostes esportives. Va afirmar que el reconeixement és un estímul per seguir avançant en aquest camp. Més informació

Subscriu-te als nostres butlletins

Selecciona el butlletí que vols rebre: